Očkování proti COVID-19 si lidé budou moci ověřit přes internet

Očkování proti COVID-19 si lidé budou moci ověřit přes internet
Fotografie: unsplash.com
  • ÚZIS vytvořil stránky Očko, kde si budou moci lidé ověřit záznam o očkování
  • Server by měl sloužit i pro uložení výsledků testů na COVID-19 a jako on-line očkovací průkaz

Česká tisková kancelář informovala o stránkách ocko.uzis.cz, kde si lidé budou moci ověřit záznam o očkování proti COVID-19. Provozovatelem serveru je Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).


V budoucnu by měly stránky sloužit i pro uložení výsledků testů na COVID-19 a jako on-line očkovací průkaz. Přístupné budou i přes Portál občana, který slouží pro elektronickou komunikaci se státními úřady. Každý člověk, který bude naočkovaný, si z webu bude moci stáhnout nebo vytisknout potvrzení. Také si bude moci změnit své kontaktní údaje. „Tímto krokem dojde ke zmírnění zátěže poskytovatelů zdravotních služeb a jejich zaměstnanců, kteří aktuálně certifikáty vystavují. Každý občan získá přístup ke svým údajům,“ uvedl zástupce ředitele pro ÚZIS, Milan Blaha.

Přihlášení na web je možné pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu. Pokud lidé u očkování uvedli telefonní číslo, dostanou na něj po vstupu na web Očko prostřednictvím SMS jednorázový kód pro vstup do portálu. Další možností je přístup pomocí elektronického občanského průkazu nebo e-identitou prostřednictvím Portálu občana.

Cílem je vytvořit každému on-line očkovací průkaz, kde si bude moct vyhledat a sledovat platnost i dalších očkování, například proti tetanu nebo klíšťové encefalitidě, která mají omezenou platnost. Zatím nebude možné, aby do průkazu bylo možné doplnit i již absolvovaná očkování, zaznamenávat se budou jen nově provedená.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze