Respiračních onemocnění v Česku stále přibývá. Na vzestupu je i covid

Respiračních onemocnění v Česku stále přibývá. Na vzestupu je i covid
Fotografie: unsplash.com
  • Nárůst onemocnění oproti minulému týdnu je 8 %
  • V tuto dobu je nejvhodnější nechat se očkovat proti chřipce a covidu-19
  • Za minulý týden bylo 7 099 osob pozitivně testovaných na covid

Respiračních onemocnění, zejména chřipky a covidu-19, v Česku neustále narůstá. Oproti minulému týdnu Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje 8% nárůst nemocných. Nemocných s akutními respiračními infekcemi je aktuálně 1 320 na 100 000 obyvatel. Vzestup nemocnosti je u všech věkových kategorií a právě nyní je možnost nechat se naočkovat proti chřipce i covidu-19. Obě očkování lze podat ve stejný den a nejdůležitější je pro chronicky nemocné a starší osoby nad 65 let.

Vzestup nemocnosti souvisí s ochlazením, pobytem v uzavřených prostorách a kolektivech, a také s vyšším výskytem covidu-19. Počty nemocných ale stále ještě odpovídají situaci obvyklé pro dané roční období,uvedl SZÚ v tiskové zprávě. Nejvíce nemocných hlásí Olomoucký a Jihomoravský kraj, nejvyšší nárůst je pak u seniorů nad 65 let. Tato věková skupina má také největší zájem o očkování. Od začátku září se nechalo očkovat celkově přes 268 tisíc osob proti chřipce a přes 95 tisíc proti covidu-19.

V současnosti je ideální čas na očkování zejména proti chřipce a covidu-19. Vakcíny proti oběma infekcím mohou lékaři aplikovat i v jediný den, každou do jiné paže. Očkování chrání proti těžkému průběhu nemoci a může znamenat i rozdíl mezi zdravím a celoživotními následky. Zvážit by lidé měli i vakcínu proti pneumokokovým onemocněním,“ uvedla hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, MHA. Očekává se, že bude nemocných nadále přibývat, a tak je potřeba myslet na základní hygienická pravidla, jako je mytí či dezinfekce rukou. V případě, že se necítíte dobře, vyvarujte se kontaktu s dalšími osobami.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu za posledních sedm dní mělo pozitivní test na covid 7 099 osob a celkově bylo provedeno přes 26 000 testů. Čísla ale budou vyšší, jelikož mnoho nemocných nevyhledá při onemocnění lékaře a zvláště při lehkém průběhu nemoci se léčí za pomoci léků běžně dostupných v lékárnách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze