Ode dneška platí EU regulace umělé inteligence. Co se změní?

Ode dneška platí EU regulace umělé inteligence. Co se změní?
Fotografie: unsplash.com
  • Za půl roku začne platit omezení aplikací sledujících sociální kredit nebo biometrické údaje
  • Za devět měsíců musejí být obecné modely podřízeny kodexu chování
  • Za rok pak následuje volání po transparentnosti těchto systémů, včetně boje proti deepfakes
  • Norma také naznačuje ochranu autorských práv

Evropská unie zveřejnila v Úředním věstníku úplné a konečné znění Aktu EU o umělé inteligenci. Vzhledem k tomu, že nový zákon vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění, znamená to, že formálně začne platit 1. srpna. Všechna jeho ustanovení budou plně použitelná za dva roky, ale některá z nich budou implementována mnohem dříve.

Za šest měsíců začnou platit zákazy aplikací umělé inteligence, jako je používání systémů hodnocení sociálního kreditu, shromažďování a sestavování informací o rozpoznávání obličejů pro databáze, jakož i používání systémů rozpoznávání emocí v reálném čase ve školách a na pracovištích.

Za devět měsíců začne EU uplatňovat kodexy postupů pro vývojáře umělé inteligence. Na přípravě těchto kodexů bude spolupracovat Úřad EU pro umělou inteligenci zřízený Evropskou komisí s poradenskými firmami. Plánuje rovněž spolupracovat se společnostmi, které poskytují modely pro obecné použití, jež jsou považovány za nositele systémových rizik.

Po roce budou muset tvůrci modelů umělé inteligence pro všeobecné účely, jako je ChatGPT, splňovat nové požadavky na transparentnost a budou muset být schopni prokázat, že jejich systémy jsou bezpečné a snadno vysvětlitelné pro uživatele. Kromě toho všeho zákon EU o umělé inteligenci zahrnuje pravidla, která se vztahují na generativní umělou inteligenci a manipulovaná média, například zajištění toho, aby deepfakes a další obrázky, videa a zvuky generované umělou inteligencí byly jasně označeny.

Společnosti, které trénují své modely umělé inteligence, budou muset respektovat i autorská práva, pokud jejich model není vytvořen čistě pro výzkum a vývoj. „Držitelé práv se mohou rozhodnout vyhradit si práva ke svým dílům nebo jiným předmětům ochrany, aby zabránili vytěžování textu a dat, pokud se tak neděje pro účely vědeckého výzkumu,“ uvádí se v textu zákona o umělé inteligenci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze