Pět dokumentů na Netflixu, u kterých nebudete chtít věřit, že jsou skutečné

zhodnocení
Pět dokumentů na Netflixu, u kterých nebudete chtít věřit, že jsou skutečné
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Netflix má obrovské množství dokumentů, které odhalují skutečné zločiny
  • Vrahové, svědci ale i přeživší vypovídají, jaký je jejich příběh a které důkazy je usvědčily

Netflix má v nabídce nepřeberné množství dokumentů s nejrůznější tématikou. Můžete si vybrat přesně ten žánr, který vás zajímá a dozvědět se tak nové informace o přírodě, historii, lidském těle či technických vymoženostech. Samostatnou kategorií jsou pak skutečné případy vražd, kdy se postupně odhalí pravda, kterou se nikdo neměl dozvědět. Kterých pět dokumentů byste si neměli nechat ujít?

Já jsem vrah

Tento dokumentární seriál má již čtyři řady. První dvě obsahují 10 dílů, další dvě pak šest. Jednotlivé díly mají okolo 45 minut a ukazují jiný případ. Každý odsouzený vypráví svůj příběh tak, jak jej vidí on a do toho jsou vkládány výpovědi svědků, rodiny, vyšetřovatelů i právníků. Uvidíte příběhy lidí, kteří zabíjeli kvůli penězům, pomstě, ochraně rodiny či údajně omylem. Většinou se jedná o osoby, které měly těžké dětství, mají zkušenosti s tvrdými drogami a celkově se pohybovaly na okraji společnosti.

Zlý americký sen

Dokumentární film, který vyšel poměrně nedávno. Mladý pár Denise Huskins a Aarona Quinna přepadnou v domě únosci ve chvíli, kdy spí. Oba zdrogují, ženu odtáhnou do auta a muže zavřou do skříně s instrukcí, aby do rána nevycházel ven. To se mu ani díky zdrogování nepodaří a on i žena usínají. Aaron druhý den čeká na pokyny, ale nakonec ze strachu volá policii, kde oznamuje, že mu přítelkyni unesli. Policii přijde zvláštní, že únos hlásí až následující den a začíná vyšetřování, na které pár nikdy nezapomene. Uvidíte výpovědi obou účastníků a i to, jak policie v tomto případě totálně selhala a pokud by nebylo jedné vyšetřovatelky, nejspíše by byl případ dodnes považovaný za výmysl.

Zlý americký sen

Nejhorší spolubydlící

Seriál v pěti dílech odhalí celkem čtyři spolubydlící, kteří na první pohled nevypadali tak nebezpečně, jak se později ukázalo. Uvidíte „milou“ starší paní, která ve svém domě ubytovává lidi bez domova a poskytuje jim nezištně jídlo zdarma. Pravda, která ale vyplyne na povrch, je naprosto šokující. Dokument také ukáže muže, který se vydává za palestinského přistěhovalce, který různými kličkami okrádá lidi. Aby se na nic nepřišlo, nakonec se pokusí o vraždu a začne utíkat před spravedlností.

Láska, stalking, vražda

Automechanik Dave povykládá příběh, který se zdá naprosto neskutečný. Po rozvodu se rozhodne přihlásit na online seznamku, kde ovšem nehledá vážný vztah, ale jen kamarádku, se kterou by trávil volný čas. Po nějaké době se seznámil s Liz Golyar, se kterou se pravidelně vídal. Do toho ale potkal Cari Faver, která navštívila jeho autoservis. S touto ženou si Dave představoval více než jen kamarádství, ona ale jednoho dne zmizela a Dave od ní začal dostávat výhružné SMS zprávy a emaily. To stejné se následně začalo dít i Liz a jeho bývalé ženě. Pravda ale nakonec vypluje napovrch a zcela jiná, než byste čekali.

Já jsem stalker

Dokumentární seriál, kde lidé odsouzení za stalking, případně vraždu, popisují, jak se dostali do vězení. Vždy jsou ale dvě strany příběhu. Dokument ukáže celkem 8 stalkerů, kteří byli z tohoto činu usvědčeni a uvězněni. Příběhy začínají většinou stejně – spokojený pár, který žije v jedné domácnosti, případně se z nich stanou i manželé, ale postupně si jeden z páru (většinou muž) začne nárokovat druhou osobu a bere ji jako svůj majetek. V dokumentu uvidíte výpovědi stalkerů, kteří mnohdy popisují své sledování jako něco normálního. Často se u nich jedná o narcistickou poruchu osobnosti a jejich touha po vlastnění dané osoby je leckdy dovede i k vraždě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze