Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)
test

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Pro náročné domácnosti

Máte velkou domácnost, kde je neustále nepořádek? Pak zřejmě oceníte tyčový vysavač Philips Aqua Plus Series 8000 s dlouhou výdrží, velkým množstvím příslušenství v základním balení i možností vytírání, a to vše navíc za rozumnou cenu.

Philips postupně obnovuje nabídku bateriových tyčových vysavačů, kromě řady SpeedPro Max Aqua nabízí i vysavače Aqua Trio, Aqua Plus a Aqua, které se řadí do různých sérií podle ceny i toho, co umí.

Aktuální špičkou nabídky je Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383, který jsme pro vás již otestovali. Kombinuje profesionální suché a mokré vysávání s funkcí samočištění, hodí se však vyzdvihnout i dnes testovaný model Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01), jenž stále může zaujmout vysokým sacím výkonem, bohatým základním balením i funkcí vytírání.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Rozměry a hmotnost 1,72 kg (pouze ruční vysavač)
Výdrž až 80 minut v režimu Eko, 30 minut v režimu Turbo
Typ baterie Li-ion, vyměnitelná
Doba nabíjení 6,5 h
Způsob nabíjení proprietární konektor
Objem zásobníku na prach 0,6 l
Typ a výkon motoru digitální PowerCyclone 12, 25,2 V, až 1 100 l/min
Osvětlení hubice ano, LED osvětlení
Barva černo-šedá (modré detaily)
Cena 12 890 Kč (aktuální akce, běžně 16 990 Kč)

Obsah balení: neuvěříte

Přiznám se, že tak bohaté základní balení jsem u tyčového vysavače již opravdu dlouho neviděl. Posuďte sami – kromě samotného těla vysavače s předinstalovanou nádobou na prach o objemu 0,6 litru se v balení nachází i 25,2V akumulátor, nabíječka s proprietárním kulatým konektorem, prodlužovací tyč, podlahová hubice PrecisionPower s LED přisvětlením, hubice na kombinované suché a mokré vysávání s nádržkou na čistou vodu bez LED přisvětlení, dvojici podložek z mikrovlákna, náhradní filtr, instalační sada pro uchycení na zeď a hned několik menších hubic, konkrétně „T“ hubice na čalounění, štěrbinová hubice, kombinovaná hubice a hubice s měkkým kartáčem, tyto všechny s technologií PrecisionLED.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Dostalo se i na oblíbený kartáč Mini Turbo, už bez technologie PrecisionLED. Samozřejmostí je podrobný manuál – uff, doufáme, že jsme na nic nezapomněli, na rozdíl od Philipsu, který přibalil snad vše...

Líbilo se nám
  • několik různých hubic
  • baterii lze vyměnit
  • mop a mopovací textilie
  • podrobný manuál

Konstrukční zpracování: elegantní kus

Zatímco donedávna byla synonymem pro tyčové vysavače Philips řada SpeedPro Max Aqua, poslední dobou se nabídka rozrostla, konkrétně o již zmíněný model AquaTrio série 9000 a rovněž Aqua Plus, kde model XC8055/01 zastupuje ty nejvýkonnější vysavače o třídu nižší série 8000. Philips přepracoval design, ale koncept byl zachován – v ruční jednotce je jak nádoba na nečistoty, tak motor, displej, ovládací tlačítka, filtr a baterie, která je nově uživatelsky odpojitelná, stejně jako u modelu Aqua Trio. Osobně tuto novinku chválím, nejde jen o to, že si můžete zakoupit druhou baterii, a prodloužit tak celkovou výdrž, ale výrazně prodlouží životnost vysavače, protože vyměnit baterii tímto způsobem je mnohem jednodušší, než v případě konce životnosti hledat servisní středisko.

Philips se nesnažil experimentovat s barevným provedením, kombinuje šedé, černé a modré detaily, jako celek působí Philips Aqua Plus Series 8000 nadčasově a stylově. Ruční jednotka je navíc poměrně lehká, váží jen 1,72 kg, což je skvělá hodnota.

Jak už víme, v balení se nachází prodlužovací tyč a dvojice hlavních hubic – jedna slouží pro klasické vysávání, druhá kombinuje hubici pro vysávání a nádržku na vodu pro mokré a suché vysávání. Zaměříme se na hubici PrecisionPower s technologií ZigZag na suché vysávání – ta je opatřena hned šesticí LED, navíc díky své konstrukci umožní nasávání nečistot prakticky po celém obvodu, velkou výhodou je, že díky tomu můžete vysávat i podél stěn a lišt prakticky bez omezení, tedy v rozsahu 360 stupňů.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Zmínili jsme LED u hlavice PrecisionPower, ale jak je tomu u doplňkových hubic, tedy u hubice „T“ na čalounění, štěrbinové hubice, kombinované hubice a hubice s měkkým kartáčem? Philips konečně vyslyšel nářky uživatelů a přišel s velkou novinkou, kterou označuje PrecisionLED. V těle ruční jednotky totiž je LED, která prosvítá po délce těla a navazuje přímo na hubici, jež připojíte k ruční jednotce. Výsledkem je to, že svit této LED je „prodloužen“ až do hubice pro ruční jednotku, vy si tak můžete užít osvětlený prostor i v tomto případě. Za to si Philips zasluhuje velkou pochvalu, jde sice o malý detail, ale způsobil velkou radost, alespoň u mě.

PrecisionLED si zamilujete.

Nádoba na prach, která je na ruční jednotce, má objem 0,6 litru a je součástí 5stupňového filtračního systému, který zachycuje až 99,9 % jemného prachu, bakterií a alergenů. Filtrace se skládá z technologie PowerCyclone 12 s aerodynamickými lopatkami vytvářejícími vír, 3stupňového pěnového filtru a elektretového filtr jemných částic. Filtr motoru je omyvatelný, což je velká výhoda.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Zmínit musíme také ovládání a informační panel. Dávno je pryč doba, kdy jste se museli smířit s monochromatickým LED panelem, Philips jde s dobou a vsadil na barevný displej na vrchní straně ruční jednotky, jenž se ovládá pomocí tří tlačítek pod ním – konkrétně jde o tlačítko pro snížený výkonu, zvýšení výkonu a kontextové tlačítko pro vstup do menu, nechybí samozřejmě ani dedikované tlačítko ON/OFF pro zapnutí a vypnutí displeje. Panel informuje o nastaveném režimu výkonu, o aktivní funkci PrecisionPower Smart (o tom až později) a samozřejmě o zbývající výdrži. V menu vysavače můžete vypnout/zapnout funkci PrecisionPower Smart, můžete nastavit intenzitu LED osvětlení, případně se podívat na detaily o vysavači.

Kvalita konstrukčního zpracování je jedním slovem špičková. Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01) je zakulacenější, například prodlužovací tyč již není zploštělá, ale má kruhový půdorys, jako celek působí vysavač nejen elegantně, ale také velmi technicky bez nutnosti kohokoli „kopírovat“. Veškeré části lze jednoduše odpojit díky plastovým páčkám, které slouží jako pojistky. I přestože jde o plastové díly, působí velmi kvalitně a odolně. Osobně navíc oceňuji, že Philips ve svém e-shopu nabízí prakticky veškeré díly, pokud se tedy časem něco rozbije, můžete díl snadno vyměnit, a opět tak prodloužit životnost hlavní ruční jednotky.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • praktické hubice
  • barevný displej
  • PrecisionLED světlo
  • pokročilá filtrace

Výdrž a nabíjení: ovládne prostor

Jak už víme, Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01) je osazen 25,2V baterií, která je uživatelsky vyměnitelná, zasouvá se do ližiny na těle ruční jednotky. Baterie se nedobíjí přímo skrze konektor v ní, ale skrze konektor na těle ruční jednotky. Pokud si přejete baterii nabíjet napřímo, bude třeba dokoupit externí nabíječku, kterou má Philips v nabídce také, ale už jako doplňkové příslušenství. A co výdrž? V režimu Eko zvládne vysavač uklízet po dobu 80 minut, v režimu Medium zhruba 45 až 50 minut, v režimu Turbo až úctyhodnou půlhodinu. Možná vám 30 minut nepřijde nic extra, ovšem Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01) patří k těm vůbec nejvytrvalejším. Za 30 minut stihnete uklidit i opravdu velký prostor, v mém případě jsem za tuto dobu stihl uklidit velký mezonetový byt o výměře zhruba 120 metrů čtverečních, přičemž mi ještě zbylo zhruba 5 až 10 minut k dobru.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Menší problém vidím v době nabíjení – z 0 na 100 % se baterie nabije pomocí proprietární nabíječky za zhruba 6 hodin, což je poměrně dlouhá doba. Možnosti jsou dvě, buď si pořídíte další baterii, kterou v průběhu úklidu jednoduše vyměníte, nebo budete nabíjet přes noc, přičemž druhý den bude baterie opět k dispozici pro plnohodnotný úklid. O úrovni nabití baterie kontinuálně a v reálném čase informuje displej na vrchní straně ruční jednotky.

Líbilo se nám
  • špičková výdrž
  • baterii lze vyměnit
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení

Funkce a zkušenosti: opravdový dravec

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01) jsme testovali zhruba měsíc, kdy jsme jej opravdu nešetřili. Motor vysavače se chlubí perfektním výkonem, navíc jej lze přizpůsobit hned ve třech stupních: Eko, Medium a Turbo, při kterém dochází k proudění vzduchu až 1 100 litrů za minutu, ale také se zvýší hlučnost těsně pod 80 dB. Zvuk motoru naštěstí není nijak nepříjemný, přesto při úklidu pozdě večer/brzy ráno doporučujeme volby Eko nebo Medium, kdy hlasitost výrazně klesá. Jak už z předcházejících řádků víme, i v režimu Turbo zvládne vysavač uklízet po dobu až 30 minut, což je vůbec nejdelší výdrž mezi tyčovými vysavači Philips. V režimu Turbo je výkon opravdu úctyhodný, vy tak můžete sledovat, jak se prachové částice nasávají do ústí hubice PrecisionPower doslova na vzdálenost několik centimetrů. Díky tomu snadno vysajete i opravdu špatně dostupné prostory, například pod podlahovými lištami nebo nízkým nábytkem.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Osobně jsem byl nejvíce nadšený z funkce PrecisionLED, díky které se většina doplňkových hubic stane hubicí s přisvětlením, což otevírá nové možnosti – konkrétně úklid i za zhoršených světelných podmínek, typicky večer. Jde o jednu z největších novinek a vylepšení a ocení to prakticky každý. Nejvíc jsem si oblíbil měkký kartáč a také hubici ve tvaru T, kterou Philips doporučuje pro vysávání čalounění. Osobně jsem tuto hubici používal trochu jinak, konkrétně pro vysávání povrchu nábytku, schodů a různých jiných zákoutí – věřím, že mi to Philips odpustí.

Když už se bavíme o LED osvětlení, můžeme zmínit, že i s podlahovou hubicí PrecisionPower lze regulovat intenzitu svitu hned ve třech stupních. Jak? Skrze displej, respektive jeho obsahovou nabídku. Díky tomu si můžete nastavit takový svit, který odpovídá vašim potřebám. Přiznám se, že jsem celou dobu využíval maximální intenzitu svitu, díky čemuž jsem odhalil i zdánlivě neviditelný nepořádek.

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01)

Zmínit musíme také funkci PrecisionPower Smart, tedy inteligentní detekci prachových částic. Pokud tuto funkci aktivujete, intenzita sání se v průběhu úklidu upravuje automaticky, takže nemusíte myslet na přepínání režimů Eko/Medium/Turbo, vysavač se o stupňování výkonu stará sám v reálném čase. Mohu potvrdit, že funkce funguje, jak má. Jakmile vysavač detekoval větší množství nečistot, například malý chomáč prachu pod sedací soupravou, automaticky zvýšil výkon. Rychlost se automaticky upravuje i podle typu podlah, na koberci je tedy sání intenzivnější než na tvrdých podlahách.

Samozřejmě jsme vyzkoušeli i mokré vytírání. Hubice pro vysávání a vytírání se mírně ohýbá a inteligentně automaticky směřuje sání na místo, kde je to nutné pro zvýšení výkonu pomocí duálních sacích kanálků – jednoho vepředu a jednoho vzadu. Oba sací kanálky mají klikaté provedení a patentovaný rozvod vody pro maximální výkon. Díky této sestavě se nestane, že byste mokrým hadříkem vytírali prach a celou dobu jste jej „tahali“ po místnosti. Než se totiž dostane hadřík do kontaktu s podlahou, je již vysátá, a to právě díky dvoukomorovému rozvodu pro nasávání nečistot.

Závěr: povedl se

Philips Aqua Plus Series 8000 (XC8055/01) patří k těm vůbec nejzajímavějším tyčovým vysavačům poslední doby. Nabízí skvělý výkon, dostatečně velkou nádobu na prach, vyměnitelnou baterii, PrecisionLED pro osvětlení prakticky všech hubic, pyšní se také skvělou výdrží baterie, možností mokrého a suchého vysávání na jeden zátah a samozřejmě i elegantním designem. V aktuální slevě jej lze pořídit za cenu pod hranicí 13 tisíc korun, což je za takto vybavený vysavač opravdu skvělá nabídka. Osobně mohu jeho nákup s radostí doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový výkon, PrecisionPower Smart
  • velký objem nádoby na nečistoty
  • barevný displej s přehlednými informacemi
  • výborná výdrž baterie (i v režimu Turbo)
  • elegantní design, kvalitní zpracování
  • baterie je uživatelsky vyměnitelná
  • PrecisionLED pro osvětlení hubic
  • velmi dobrý poměr cena/výkon
  • extra bohatý obsah balení
Zápory
  • doba nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze