Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)
test

Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)

Připraven na vše

Velká domácnost a málo času na úklid? Rozumíme, máme to podobně. Pokud robotičtí pomocníci nedostačují na vaši domácnost, případně zápasíte s opravdu zašlými nečistotami, může se hodit kombinovaný tyčový vysavač, který kromě běžného vysávání zvládne i pokročilé mokré vytírání. Vlajkovou lodí společnosti Philips je v tomto ohledu model AquaTrio Series 9000, na který se dnes zaměříme.

Každá domácnost je unikátní, ale jedno spojuje téměř všechny – ať se snažíme, jak se snažíme, nepořádek se doma objevuje jako mávnutím kouzelného proutku – a samozřejmě v tu nejméně vhodnou dobu. Jistě, každá správná chytrá domácnost má robotické pomocníky, kteří pomohou s každodenním úklidem, je ovšem také nepořádek, na který robotické vysavače a čističe zkrátka nestačí. Poté je nezbytné vzít do ruky pořádné „dělo“, které sice neuklízí samostatně, ale zvládne i opravdu „špinavou práci“.

Takovým univerzálním „dělem“ je dnes testovaný Philips AquaTrio Series 9000 s modelovým označením XW9383/01, který kombinuje funkce tyčového vysavače na suché i mokré vysávání. A ne, nejde o další vysavač s nádobkou na vodu a hadříkem, ale o opravdu ultimátní nástroj. Otázka ale zní, je to dost za cenu okolo 20 tisíc korun?

Technické parametry Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)

Rozměry a hmotnost (režim vysávání) 118 × 30 x 26 cm, 3 kg
Rozměry a hmotnost (režim mopování) 114 × 25 x 27 cm, 4,2 kg
Výdrž až 45 minut vysávání, 25 minut v režimu Turbo, až 25 minut vysávání a vytírání
Typ baterie Li-ion, vyměnitelný
Doba nabíjení 4 hodiny
Způsob nabíjení proprietární konektor
Objem zásobníku na čistou a špinavou vodu 400/450 ml
Typ a výkon motoru Hybridní servomotor (HPM), 840 litrů za minutu, 25,2 V)
Osvětlení hubice ano, LED osvětlení
Barva černo-bronzová
Cena cca 20 000 Kč

Obsah balení: to budete koukat

Přiznám se, že když jsem poprvé otevřel krabici od vysavače Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01), byl jsem v šoku. Ve dvou patrech nad sebou se nachází nespočet dílů, kterým zpočátku nebudete ani rozumět, na co vlastně slouží. Nebojte, počáteční šok brzy odezní a poté, co si do ruky vezmete příručku, bude vše dávat smysl. Začneme srdcem samotného vysavače, což je ruční jednotka. Ta je však tentokrát rozpůlena na dva moduly, konkrétně na tělo s baterií a tělo se zásobníkem na suché nečistoty. Má to svůj důvod, pokud totiž oddělíte část s baterií, můžete ji připevnit na část pro vysávání a mopování.

Je to inteligentní řešení, Philips zkrátka využil jedno tělo na dvě různé násady. Philips musíme pochválit i za to, že baterie nově není součástí vysavače, lze ji totiž odpojit a vyměnit za jinou, plně nabitou. V balení je však jen jedna 25,2V baterie, další už si budete muset dokoupit sami. Nabíječka jako taková má proprietární kulatý konektor, samotná nabíječka se připojuje do těla vysavače, ne přímo do baterie.

Obsah balení vás překvapí.

Kromě těla vysavače, které lze použít i samostatně jako ruční vysavač, je v balení prodlužovací tyč pro suché vysávání a hubice pro suché vysávání. Dále je v balení násada s dvěma nádobami, jedna slouží pro čistou vodu a druhá pro špinavou vodu a suché nečistoty, k té se pojí druhá hubice, která je opatřena dvěma proti sobě rotujícími kartáči. Kromě toho se v balení nachází štěrbinová hubice, kartáč na čalounění, čistící kartáč a dokovací stanice, do které můžete uložit všechny komponenty v balení. Jako bonus si Philips přichystal univerzální čistič na tvrdé podlahy o objemu 250 ml, který vystačí na 25 jednotlivých úklidů při použití vysavače v režimu mopu. Nechybí ani podrobný návod, ve kterém se dozvíte vše důležité.

Líbilo se nám
  • dokovací stanice
  • baterii lze vyměnit
  • dvě hubice v balení
  • čistící prostředek
  • podrobný manuál

Konstrukční zpracování: jako chameleon

Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01) je bez debat vysavač mnoha tváří a tak trochu nám připomíná chameleona, protože se dokáže přizpůsobit situaci, tedy tomu, co se zrovna chystáte uklízet. Tělo se nově skládá ze dvou jednotlivých modulů, konkrétně z části s baterií a motorem a druhého modulu, který můžete a nemusíte využívat. Proč? Jde totiž o část, ve které se nachází nádoba na nečistoty, která je uzavřena filtrem, tímto prostorem se zároveň vysypávají suché nečistoty. Pokud obě části spojíte, vznikne vám samostatný ruční vysavač na suché nečistoty, na který lze navíc napojit prodlužovací kovou tyč a na tu pak hubici na suché vysávání s LED přisvětlením.

Ale co když nechcete suché vysávání, ale chcete mopovat a vysávat zároveň? V takovém případě připojíte tělo s baterií a motorem k druhému typu tyče, na které se již nachází nádoba na čistou vodu a špinavou vodu a zároveň hubice se dvěma kartáči. Ta slouží pro mopování i vysávání, takže zvládne obojí naráz. Kartáče lze z těla hubice vyjmout s tím, že je tak můžete snadno vyčistit, i když ani to nebude příliš často potřeba. Proč? O tom si povíme až později.

Ano, popis zní komplikovaně, nemusíte se však ničeho bát, po úvodním seznámení budete přesně vědět, co kam patří. Všechny části lze libovolně odpojit pomocí plastového tlačítka. Všechny komponenty jsou kvalitně zpracované. Philips také myslel na hygienu, takže většinu dílů lze propláchnout i ve dřezu pod tekoucí vodou, například nádobu na suché nečistoty, kartáče, hubici a samozřejmě také nádoby na čistou a špinavou vodu.

Hubice na mopování zvládne nečistoty i nasávat.

Když už jsme zmínili modul s motorem a baterií, musíme rovněž dodat, že je zde kulatý barevný displej a pod ním trojice tlačítek. Z toho vyplývá, že displej není dotykový, ale ovládá se právě pomocí tlačítek pod ním. Tento koncept nám vyhovuje, tlačítka mají ideální zdvih a rozpoznáte je i poslepu.

Jak už víme, součástí balení je i dokovací stanice. V balení je také kovová tyč, která slouží jako podstavec, naráz udrží jak vysavač v režimu pro suché vysávání, tak modul pro mokré vysávání, vám tak bude stačit „přecvakávat“ tělo s motorem a baterií. Na stojanu je prostor i pro kartáče a štětec pro čistění. Bohužel na stojan neumístíte hubici na čalounění ani štěrbinovou hubici, přesto jde o extrémně praktický kus příslušenství, díky kterému máte většinu obsahu prodejního balení na jednom místě a okamžitě připravenou k použití.

Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)

Vysavač se prodává v černé barevné variantě s bronzovými detaily, díky tomu vypadá velice elegantně. Musíme zmínit ještě hmotnost. Samotný vysavač v režimu suchého vysávání váží 3 kg, v režimu mopu poté 4,2 kg, ovšem bez vody, s tou váží je to zhruba o 450 gramů více. Jinak řečeno: vysavač se pronese. Na druhou stranu, kdyby byl extrémně lehký, minimálně by vzbuzoval nedůvěru, co se použitých materiálů týká. Konstrukčnímu zpracování nemáme absolutně co vytknout, všechny části perfektně lícují a odpojení/připojení všech dílů vysavače je maximálně jednoduché a intuitivní.

Líbilo se nám
  • kvalit zpracování jednotlivých dílů
  • lze prakticky kompletně rozebrat
  • jednotlivé komponenty lze vypláchnout vodou
  • snadné přepojení těla vysavač do obou modelů
Nelíbilo se nám
  • v režimu vysávání a mopování je již poměrně těžký

Výdrž a nabíjení: slušné výsledky

Vzhledem k tomu, že vysavač můžete používat několika různými způsoby, je dobré zaměřit se na výdrž baterie, která předurčí, jak velkou plochu budete schopni na jedno nabití uklidit. Začneme tím, že v režimu ručního vysavače/vysavače na suché nečistoty, tedy s LED hubicí, zvládnete v běžném režimu uklízet po dobu 40 minut. Pokud aktivujete režim vysokého výkonu, výdrž se zkrátí na 25 minut, stejnou dobu navíc vysavač vydrží uklízet v režimu mopování a vysávání.

Za tuto dobu stihnete uklidit středně velký byt o velikosti zhruba 70 metrů čtverečních, pokud máte byt větší, můžete si dokoupit baterii náhradní a čas pro úklid tak zdvojnásobit. Odradit by vás mohla snad jen pořizovací cena baterie, která činí 4 tisíce korun, součástí balení je však i externí nabíječka. A délka nabíjení? S originální nabíječkou dobijete baterii za necelé 4 hodiny. V tomto ohledu si posteskneme nad absencí rychlonabíjení, které by mohlo zastoupit nákup druhého akumulátoru.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • baterii je možné v průběhu úklidu vyměnit
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Zkušenosti: vytřeno hned

Osobně jsem byl na Philips AquaTrio Series 9000 velmi zvědav, protože pokud něco nemám rád, tak je to vytírání podlahy. Obvykle to totiž vypadá tak, že musím nejdříve vysát, následně vzít mop a doufat, že jsem vysál precizně, jinak místo vytírání akorát roznáším prach s vodou po celé místnosti. A to mě nebaví. Samozřejmě máme doma robotické vysavače, ovšem jsou nečistoty, zvláště ty v kuchyni, na které obvykle ani ten nejvýkonnější robotický vysavač zkrátka nestačí a plně nenahradí „lidskou těžkou práci“.

Samotné sestavení vysavače do režimu mopování je snadné, stačí sejmout modul s motorem a baterií, který nacvaknete na tyč s nádobami a mopovací hubicí. Následně vyklopíte nádobu na čistou vodu a napustíte ji vodou, objem nádržky činí zhruba 450 ml. Pak vysavač zapnete prostředním tlačítkem, přičemž vysavač okamžitě začne dávkovat vodu, která postupně proudí hubicí až na podlahu. Zde je dvojice kartáčů z mikrovlákna, které se otáčí proti sobě a rotují rychlostí až 4 500 otáček za minutu. Kartáče mají velkou sílu a problém jim nedělají ani opravdu zaschlé nečistoty. V průběhu vysávání máte možnost korigovat i průtok vody, pravým tlačítkem průtok zvýšíte, mopy tak více navlhčíte, levým tlačítkem se vrátíte na standardní průtok, opětovným stisknutím se dostanete do režimu, kdy žádná voda z nádoby nevytéká.

V průběhu celého mopování Philips AquaTrio Series 9000 znečištěnou vodu nasává zpět do odpadnínádoby. Tato nádoba Aqua Diffusion obsahuje filtr na vlhké nečistoty, protože vysavač v průběhu mopování stále vysává, vy tak nemusíte dopředu podlahu vysát, což výrazně zjednodušuje a zrychluje úklid. Objem nádoby na špinavou vodu je trochu menší než u nádoby na čistou vodu, zhruba 400 ml. Vodu můžete v průběhu úklidu dolévat, ale i vylévat, stačí úklid na pár vteřin pozastavit a provést potřebné úkony. Nádobky na svém místě drží díky plastové pojistce, kterou lze jednoduše odjistit.

Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)

Pro mopování můžete využít běžnou vodu z kohoutku – pro opravdu znečištěné podlahy je možné přidat čistící roztok Philips Floor Cleaner, který nepění a vystačí na 25 úklidových procesů, do nádržky se totiž přidává jen 10 ml tohoto prostředku.

V bytě jsem Philips AquaTrio Series 9000 zkoušel na plovoucí podlaze a v koupelně na dlažbě. Na plovoucí podlaze byly výsledky více než dobré, nejenže mi Philips ušetřil čas při vysávání, ale ještě dokonale vytřel. Po skončení úklidu byla podlaha prakticky okamžitě suchá, na podlaze zůstává pouze nepatrná vlhkost, která schne tak, jak postupujete při úklidu. Díky tomu nemusíte čekat dlouhé minuty, než je podlaha opět průchozí. Co se týká dlažby, Philips AquaTrio Series 9000 dokázal z krémové dlažby „vytáhnout“ opravdový nepořádek, na spáry je ale vysavač krátký, protože kartáče do spár neproniknou a nijak je nevyčistí. Je to škoda, na druhou stranu Philips AquaTrio Series 9000 není podlahová myčka, ale stále „jen vysavač“ s možností mokrého vytírání. Nutné je zmínit, že jakmile ukončíte práci a vysavač vypnete, následuje ještě 5 vteřin dlouho trvající nasávání zbytkové kapaliny, které by jinak zůstala na podlaze v podobě „loužičky“.

Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01)

Oceňuji, že na kulatém displeji se neustále zobrazuje stav kapacity baterie v procentech. Jakmile máte hotovo (nebo se vybije baterie), vysavač stačí umístit do nabíjecí stanice a připojit nabíječku. Philips vám okamžitě nabídne možnost čištění vysavače, což potvrdíte prostředním tlačítkem. V ten moment se čistá voda prožene hubicí až na podložku dokovací stanice, pod vysokým tlakem se pak čistí nejen ústí vysavače, ale také samotná hubice a válce z mikrovlákna. Pozorovat celý proces je opravdu zábava, díky velké síle se válce dokonale vyčistí, vám tak postačí, když je po skončení samočistícího režimu vyjmete a postavíte do připravených stojánků, kde oschnou. Je to maximálně praktické, protože díky vyčištění válců vám nebude vysavač zapáchat, stačí jen vyjmout nádobu na špinavou vodu, odstranit nasbírané nečistoty, vodu vylít a propláchnout čistou vodou, pak máte hotovo. Dodáme, že samočištění zabere jen pár minut a je kompletně automatizované.

Na konci úklidu se „uklidí“ i vysavač, samozřejmě plně automaticky.

V režimu suchého vysávání stačí opět odpojit modul s baterií a motorem a „přecvaknout“ jej na odpadní nádobou, ke které následně připojíte prodlužovací tyč a LED hubici. V tomto režimu vypadá Philips AquaTrio Series 9000 jako běžný tyčový vysavač, například jako náš oblíbený Philips 8000 Series Aqua Plus.

Uklízet s Philips AquaTrio Series 9000 je radost a perfektně se hodí do všech domácností, kde tvrdé podlahy převládají nad koberci. Doporučujeme jej nejvíce na plovoucí podlahy, linoleum, dřevěné podlahy, ale také vinylové podlahy, pochopitelně jej můžete využívat i na dlažbě, ovšem je nutné myslet na to, že do spár kartáče zkrátka nedosáhnou.

Líbilo se nám
  • extrémně praktický režim vytírání
  • perfektní výsledky na tvrdých podlahách
  • automatické oddělení vzduchu a vody
  • velký zásobník na čistou vodu
  • samočistící režim
Nelíbilo se nám
  • do spár dlažby kartáče neproniknou

Zhodnocení: oblíbíte si jej

Philips AquaTrio Series 9000 může na první pohled působit jako „hromotluk“, kterého vás nebude bavit každodenně používat už jen kvůli počtu příslušenství, které se v základním balení nachází, ale opak je pravdou. Pokud máte domácnost, kde převládají tvrdé podlahy, určitě oceníte jeho velký výkon, extrémně rychlé schnutí podlah a samočistící režim, díky kterému se nemusíte znečištěných částí vysavače doslova ani dotknout. Úklid završíte vylitím nádoby na špinavou vodu, připojíte nabíječku a můžete odpočívat. Právě tato snadná manipulace udělá z Philips AquaTrio Series 9000 nepostradatelného pomocníka při každodenním vytírání, které vás snad nakonec začne i bavit, podobně jako mě.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • silný sací výkon
  • mopování a vysávání v jednom kroku
  • snadná manipulace
  • jednoduché čištění vysavače
  • kvalitní zpracování
  • automatický samočistící režim
  • vyměnitelná baterie
Zápory
  • vyšší cena
  • ve spárách dlažbu nevyčistí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze