Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)
test

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Máte velkou domácnost a málo času? Rozumíme, v tom případě potřebujete pomocníka na úklid, který zkrátí dobu potřebnou pro úklid na minimum. Philips se netají tím, že takové pomocníky v nabídce má, například i Philips AquaTrio Series 7000, který kombinuje vysávání a mokré vytírání. Zda jej doporučujeme k nákupu, prozradí dnešní recenze.

Zkraje letošního roku jsme vám přinesli podrobnou recenzi na vysavač Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383, který patří vůbec k těm nejpokročilejším tyčovým vysavačům na tuzemském trhu – je to takový chameleon na stojanu, během chvíle se z klasického tyčového vysavače promění ve vysavač na mokré vytírání, které kombinuje s vysáváním. Je možné, že se vám vysavač líbí, ale jeho cena se vám zdá příliš vysoká.

Není problém, Philips má v nabídce velmi povedenou alternativu, která nese označení Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01). Právě na ten se podíváme v dnešní recenzi.

Obsah balení: je toho dost

Při rozbalování Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01) jsem zůstal v šoku, balení bylo doslova napěchované. Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) má stále velmi bohatý obsah balení, ale i tak je o poznání přehlednější. Důvodem je to, že z Philips AquaTrio Series 7000 neuděláte klasický tyčový vysavač, vždy jej budete používat pro mokré vytírání, které zároveň nasává nečistoty.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)
Obsah základního balení

Kromě samotného vysavače s rukojetí, kterou lze odpojit, naleznete v balení předinstalovanou nádobu na čistou a špinavou vodu i podlahovou hubici s předinstalovanými válci. Potěší přítomnost čisticího kartáče, dokovací stanice s vyjímatelnou vaničkou a koncentrovaného čisticího prostředku na tvrdé podlahy o objemu 250 ml, který vystačí na 25 jednotlivých úklidů. Nechybí ani podrobný návod, ve kterém se dozvíte vše důležité.

Líbilo se nám
  • dokovací stanice
  • čistící prostředek
  • podrobný manuál

Konstrukční zpracování: má šmrnc

Nene, Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) není obluda, kterou budete po každém úklidu schovávat do nejzapadlejší místnosti vašeho domova, naopak. Philips vysavače umí a Philips AquaTrio Series 7000 je toho dalším důkazem. Konstrukce jako taková je jednodušší než u modelu AquaTrio Series 9000 (XW9383/01), stále však jde o sofistikovaný produkt.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Aby se zmenšily rozměry přepravní krabice, je rukojeť uložena v krabici zvlášť – na svém konci je opatřena kontakty, takže ji stačí pouze zasunout do těla vysavače. Následně stačí připojit podlahovou hubici s otočnými válci a základní sestavení je hotové. Nádoba na špinavou vodu se nachází z přední části, má objem 600 ml. Nádoba jako taková by pojmula i více, ovšem z důvodu zamezení přetečení je obsah nižší. Nádoba na čistou vodu se nachází ze zadní strany, stejně jako nádoba na špinavou vodu se odjišťuje pomocí plastové pojistky a je mnohem užší. Tato nádoba pojme 670 ml. Nemusíte se však obávat, že by se špinavá voda do nádoby nevešla, část vody totiž vždy zůstane na válcích.

Na rukojeti se nachází hned tři tlačítka, jedno pro zapnutí a vypnutí, další dvě slouží k přepínání režimů. Na vrchní části těla vysavače se nachází čtvrté tlačítko, to slouží pro spuštění režimu samočištění. Tlačítko sdílí prostor s displejem, který je stejně jako v případě Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01) kulatý a barevný. Displej dokáže zobrazit informace o aktuálním režimu, poradí i jak spustit samočisticí režim, zobrazí také stav baterie.

Stydět se za něj nebudete, naopak.

Na zadní straně vysavače se nachází i proprietární konektor, který slouží pro nabíjení. Philips jej schoval za gumovou záslepku, což se hodí, vzhledem k tomu, že vysavač můžete omylem polít vodou. Dostáváme se k jedné z velkých výhod Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01), a to samostojnosti – ano, vysavač stačí předklonit a automaticky se v této pozici zafixuje. Dokovací stanice je v balení hlavně z důvodu samočištění, stát však může kdekoli. Pokud vás zajímá, zda se vysavač v tomto režimu automaticky vypne, máme dobrou zprávu – nevypne. Proč je to vlastně výhoda? Můžete uklízet i opravdu malé místnosti.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) na svém těle kombinuje šedé, černé a modré plasty, nechybí ani měděný detail po obvodu. Celkově působí vysavač opravdu dospělým dojmem a v interiéru mu to sluší. Jeho provedení však přináší i jednu menší nevýhodu – pokud máte opravdu nízký nábytek, díky silnějšímu tělu se pod něj nedostane. Pokud tedy milujete vytírání hluboko pod sedací soupravou či postelí, bude lepší pořídit si ještě robotický vysavač, rádi vám poradíme, jaký.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Rozměry vysavače činí 110 × 26,5 × 22,5 cm, hmotnost poté 4,6 kg – ovšem bez vody, s tou váží něco málo přes 5 kilogramů. Ne, málo to není, ovšem po podlaze klouže díky kolečkům, ruce vám tedy nevytahá. Konstrukčnímu zpracování nemáme absolutně co vytknout, vše perfektně lícuje a nádoba na špinavou vodu se i přes přítomnost gumového těsnění a vnitřního filtru velmi snadno čistí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování jednotlivých dílů
  • snadné čištění
  • kolečka usnadňující pohyb
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost nemusí vyhovovat každému

Výdrž a nabíjení: slušné výsledky

Lithium-iontový akumulátor s napětím 25,9 V udrží vysavač v chodu celých 25 minut. Zdá se to málo, ale není – je třeba mít na paměti, že vysavač zároveň vysává a zároveň vytírá, podobně jako to zvládají robotické vysavače, ovšem s větší intenzitou. Já jsem během 15 minut byl schopen uklidit obě patra mezonetového bytu s výměrou asi 120 metrů čtverečních, přičemž zhruba 1/4 prostoru je zaplněna nábytkem.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Odpovídá to i slovům výrobce, který garantuje, že za 25 minut jste schopni vyčistit prostor o rozměru zhruba 180 metrů čtverečních. V našem případě tedy zbylo dostatek energie na další úklid, ale vzhledem k tomu, že jsem vysavač pravidelně umisťoval do nabíjecí stanice a spouštěl režim samočištění, byl vysavač neustále připraven. Dobití baterie z 0 na 100 % zabere dle výrobce zhruba 4 hodiny, my jsme se běžně dostávali na hodnotu kolem 3 hodin a 40 minut. Bohužel, akumulátor není uživatelsky vyměnitelný.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • baterii nelze vyměnit
  • hodila by se funkce rychlonabíjení

Zkušenosti: úklid vás začne bavit

Kdo rád vytírá podlahy? Já se bez mučení přiznám, že jde o jednu z mých nejméně oblíbených činností. I proto mám rád řešení „2v1“, případně robotické vysavače. Problém robotických vysavačů je, že nejsou zrovna nejrychlejší a pokud si na poslední chvíli uvědomíte, že je třeba vysát a vytřít, je už většinou pozdě. To neplatí pokud doma máte Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) – v pohotovosti je neustále, zvláště pokud se nachází na nabíječce v dokovací stanici. Stačí tedy naplnit nádrž na čistou vodu, ideálně také přidat originální čistící prostředek od Philipsu a můžete se pustit do úklidu.

Hubice AquaSpin účinně vysává a aktivně vytírá podlahy, čímž odstraňuje prach, nečistoty, skvrny, rozlité tekutiny a až 99,9 % bakterií najednou. Jedinečná hubice sbírá nečistoty přední i zadní stranou. Velkou výhodou je, že lze vybírat hned ze tří režimů – standardní, vysoký výdej vody a režim absorpce vody. To znamená, že s XW7110/01 snadno vytřete i rozlité tekutiny. Zde se hodí poznamenat, že režim nasávání nelze mít aktivní celou dobu, protože se vnitřní komponenty neochlazují – na displeji se zobrazí odpočet, který informuje o tom, jak dlouho může být tento režim ještě aktivní.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Inovativní patentovaná technologie vysokorychlostních dvou rotačních kartáčů s konstantním průtokem čisté vody pohání samočisticí elektrické kartáče a zabraňuje roztírání nečistot po podlaze. To znamená, že se netvoří loužičky. Aby se vysálo opravdu vše, jakmile vysavač vypnete, ještě pár vteřin nasává tekutiny vyšším výkonem, čímž eliminuje zmíněné loužičky, které trápí většinu podobných řešení. Špinavá voda a všechny nahromaděné nečistoty jsou okamžitě odděleny a uzavřeny v nádržce na špinavou vodu. Zásobníky můžete kdykoli vyprázdnit, aniž byste se špinavé vody museli dotknout. Tělo vysavače se může zploštit, aniž by zvedl trysku a ztratil kontakt s podlahou. Vodu můžete v průběhu úklidu dolévat, ale i vylévat, stačí úklid na pár vteřin pozastavit a provést potřebné úkony.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

V bytě jsem jej zkoušel na plovoucí podlaze a v koupelně na dlažbě. Na plovoucí podlaze byly výsledky více než dobré, podlaha byla suchá během pár minut. Co se týká dlažby, Philips AquaTrio Series 7000 dokázal z krémové dlažby „vytáhnout“ opravdový nepořádek, na spáry je ale vysavač krátký, protože kartáče do spár neproniknou a nijak je nevyčistí. Je to škoda, na druhou stranu nejde o podlahovou myčku, ale stále „jen vysavač“ s možností mokrého vytírání. Oceňuji, že na kulatém displeji se neustále zobrazuje stav kapacity baterie v procentech.

Na tvrdé podlahy je odborník.

A jak že funguje režim samočištění? Jakmile vysavač umístíte do stanice a zapojíte do zásuvky, stačí stisknout tlačítko hned vedle displeje. V ten moment se čistá voda prožene hubicí až na podložku dokovací stanice, pod vysokým tlakem se pak čistí nejen ústí vysavače, ale také samotná hubice a válce z mikrovlákna. Díky velké síle se válce dokonale vyčistí, vám tak postačí, když je po skončení samočistícího režimu vyjmete a postavíte do připravených stojánků, kde oschnou. Je to maximálně praktické, protože díky vyčištění válců vám nebude vysavač zapáchat – tomu pomáhá i čistící prostředek v balení, který je hubí bakterie. Dodáme, že samočištění zabere jen pár minut a je kompletně automatizované.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) nejvíce doporučujeme na plovoucí podlahy, linoleum, dřevěné podlahy, ale také vinylové podlahy, pochopitelně jej můžete využívat i na dlažbě, ovšem je nutné myslet na to, že do spár kartáče zkrátka nedosáhnou.

Líbilo se nám
  • perfektní výsledky na tvrdých podlahách
  • automatické oddělení vzduchu a vody
  • velký zásobník na čistou vodu
  • samočistící režim
Nelíbilo se nám
  • do spár dlažby kartáče neproniknou

Zhodnocení: takto ano

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01) je skvělý do domácností, kde není čas ztrácet čas. Díky samostojnosti a dokovací stanici je prakticky neustále v pohotovosti, úklid s ním je rychlý a efektivní. Líbí se nám režim absorbce tekutiny, což oceníte, pokud doma něco vylejete. Standardní režimy jsou dostatečně výkonné na to, abyste během pár minut vytřeli a vysáli velké plochy, ideální je tedy do domácností, kde tvrdé podlahy převládají nad koberci. Tam však můžete sáhnout po Philips AquaTrio Series 9000 (XW9383/01), který lze během chvíle „převléknout“ na klasický tyčový vysavač.

Philips AquaTrio Series 7000 (XW7110/01)

Výtek příliš nemáme. Vyšší hmotnosti se není třeba bát, plynulý pohyb zajišťují kolečka, zamrzí snad jen to, že vysavač nemá uživatelsky vyměnitelnou baterii a nelze počítat ani s vyčištěním spár dlažby. Naše doporučení však dostane, a to s přehledem – jde o maximálně praktického pomocníka, kterého oceníte prakticky každý den.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • skvělý výkon
  • mopování a vysávání v jednom kroku
  • snadná manipulace
  • automatizované čištění
  • samostojnost
  • kvalitní zpracování
  • slušná výdrž na jedno nabití
Zápory
  • ve spárách dlažbu nevyčistí
  • baterii nelze vyjmout
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze