Podívejte se, jak snadno si robot-akrobat poradí s náročným terénem

Podívejte se, jak snadno si robot-akrobat poradí s náročným terénem
  • Chození po dvou je pro roboty obtížná disciplína
  • Zejména to pak platí v obtížném terénu
  • Tento si dokáže sám najít cestu

Zatímco jízda po kolech je pro roboty naprosto přirozená, zdánlivě obyčejná chůze po dvou je pro konstruktéry a programátory stále velká výzva, a to mluvíme o rovném terénu. V obvyklých podmínkách však nemůžeme počítat s vybetonovanou plochou a do hry vstupují překážky, se kterými je potřeba se vyrovnat.

Video ukazuje, že floridský Institute for Human and Machine Cognition dosahuje v tomto směru zajímavých výsledků. A není divu – má silné spojence v podobě Boston Dynamics a také NASA. Video ukazuje, jak se humanoidní robot vyrovná s tím, když mu do cesty naskládáte hromady cihel. Ke slovu zde překvapivě nepřichází umělá inteligence, ale stará dobrá metoda hrubé síly. Robot zná jen svoji výchozí polohu a cíl, přičemž mezi těmito dvěma body propočítá všechny možné cesty, které jsou vzhledem k jeho omezením možné. Z nich pak vybere tu nejefektivnější. Díky výpočetnímu výkonu současného hardwaru proběhne takové rozhodnutí prakticky okamžitě.

Začátky to jsou slibné, ale zbývá ještě mnoho práce. Roboti mají při průchodu složitým terénem úspěšnost kolem 90 %. To vypadá jako hodně, ale pro nasazení v reálných podmínkách je to stále málo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze