Propásnout tyto dva speciály South Parku by byla škoda

Glosa
Propásnout tyto dva speciály South Parku by byla škoda
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Pokud zrovna neholdujete tradiční televizní zábavě na konci roku, pak tu máme tip, který vám udělá radost hned z několika důvodů. Mohlo by se zdát, že příběhy čtveřice vulgárních chlapců ze South Parku nemají po čtvrt století co nabídnout, ale to rozhodně neplatí pro občasné speciály. A ty letošní se opravdu povedly.

Přitom je snadné je minout. Vycházejí totiž zcela mimo plán a bez větší marketingové kampaně. Šestadvacátá řada přitom skončila už letos na jaře. Zatímco u jiných seriálů, které se dočkají takového počtu sezón, je už zjevná jistá únava, South Parku se něco takového vyhnulo, protože během tohoto období doslova dospěl. Od zábavné hříčky, která se baví samoúčelnými vulgarismy a tím, že „zabili Kennyho“ až po v jádru seriózní společenskou satiru, ovšem v nezaměnitelném pojetí.

Má to ovšem tu nevýhodu, že řada komentovaných událostí se vztahuje k aktuálnímu dění v USA. Pokud ji nějak podrobněji nesledujete, snadno vám unikne, proti čemu nebo komu ke namířena. O to více však vynikne, když se ve speciálních vydání s delší stopáží autoři zamýšlejí nad nějakým nadčasovým tématem, které je vlastní celé západní civilizaci.

Tímto směrem autoři docela odvážně vykročili v době, kdy komentovali ještě probíhající pandemii. A letos mají v hledáčku – nepřekvapivě – umělou inteligenci, sociální sítě a další navazující technologie, které nenápadně, ale radikálně mění podstatu fungování našeho světa. To je podstatnou říjnového speciálu s podtitulem Joining the Panderverse, kde nic není tak, jak by mělo být. Poukazování na nahrazování postav dílech Disneyho takovými, které zaručí větší diverzitu je spíše úsměvné, ale linka o naprostém rozpadu životních hodnot „bílých límečků“, které může nahradit umělá inteligence, zatímco oni sami nedokážou ani utáhnout šroub, je děsivou fackou pro každého, kdo se s touto situací identifikuje.

Ještě děsivější je pak pár dní starý speciál s podtitulem Not Suitable for Children. Autoři si zde vezmou na paškál všechny sociální sítě, od YouTube až po OnlyFans a nekompromisně odkryjí a zkritizují jejich fungování. Ačkoli o sobě všechny tvrdí, že cílí na dospělé publikum, opak je pravdou. Respektive kvůli tomu, že nad nimi neexistuje žádný dozor nebo regulace, mohou dělat cokoli, aby maximalizovali svůj zisk. Nebýt charakteristického animovaného zpracování a všudypřítomné nadsázky, pak by děj mohl docela dobře fungovat jako další epizoda Černého zrcadla. A kdo tento seriál znáte, pak chápete, jak vysokou poctou toto srovnání je.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze