První dojmy z nové hlavice Dyson Submarine. Nahradí spolehlivě klasický mop?

První dojmy z nové hlavice Dyson Submarine. Nahradí spolehlivě klasický mop?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Hlavice nahradí klasický mop, nedisponuje však parní funkcí
  • Uvnitř se nachází dvě nádržky na vodu o celkovém objemu 660 ml
  • Submarine je kompatibilní pouze s nejnovější verzí vysavače Dyson V15

Společnost Dyson známá svými inovativními produkty nedávno uvedla svůj první „mop“ v podobě nové hlavice s označením Submarine. Na speciální akci výrobce v rumunské Bukurešti jsme si mohli Submarine důkladně vyzkoušet. Jaké jsou naše dojmy?

Jak hlavice Submarine vlastně funguje?

Hned na začátek je potřeba zmínit, co všechno hlavice Submarine vlastně umí a koho by mohla zaujmout. Již na první pohled je zřejmé, že řešení hlavice Submarine se snaží zachovat přednosti moderních bezdrátových vysavačů Dyson, tedy nízkou hmotnost, snadnou ovladatelnost a skvělý výkon navzdory žádným omezením v podobě kabelů zapojených do zásuvek.

Submarine je sice oproti ostatním nástavcům výrazně větší a rovněž těžší, neboť obsahuje nádobku s vodou (čistou i špinavou), přesto lze s touto hlavicí vcelku pohodlně manipulovat. Podobně jako u klasického vysávání platí, že si brzy najdete „nejefektivnější“ způsob úklidu, v tomto případě plynulé pohyby hlavice vpřed a dozadu, nikoliv cukání do stran či „řezání“ ostrých zatáček.

Ačkoliv Submarine vypadá poměrně komplikovaně, jedná se v podstatě „jen“ o mokrý válec s motorem a nádobky ukrývající se v líbivém světle modrém plastovém šasi. Klíčovou roli hraje lišta, pomocí níž se „vytláčí“ voda z válce. Během krátké rozborky celého nástavce jsme si lámali hlavu, zdali neustálý kontakt mokrého válce s lištou nebude mít vliv na nadměrné opotřebení savého materiálu na válci z mikrovlákna, to však odhalí až čas. Výrobce každopádně uvádí doporučení válec měnit každých 6 měsíců.

Hlavice Submarine je kompatibilní pouze s nejnovější verzí Dysonu V15, nerozumí si ani s Gen5detect.

Rovněž je potřeba brát v potaz, že každé použití nástavce Submarine se pojí s naplněním 300ml nádržky vodou, následným vylitím špinavé vody (tato nádobka má mít větší objem, konkrétně 360 mililtrů), a poté očištěním lišty a pečlivém vysušení. Rozhodně se tak zájemci musí připravit na zdlouhavější proces, než jakým je rychlé povysávání podlahy, například s oblíbeným nástavcem Fluffy s paprskem.

Časová náročnost spojená s přípravou a péčí o nástavec Submarine však není jediným specifikem. Během rozhovoru s produktovým manažerem jsme se totiž dozvěděli, že Submarine není kompatibilní s nejnovějším bezdrátovým vysavačem Gen5detect. Oba dva produkty byly údajně vyvíjeny v různých časových linkách, které se jednoduše „neprotnuly“, kvůli čemu tak není zajištěna jejich kompatibilita. Mnohem víc zamrzí, že využívání Submarine je možné pouze s nejnovější verzí modelu Dyson V15. Pokud tedy vlastníte loňský Dyson V15 (2022), máte bohužel smůlu.

Praktické poznatky z našeho prvního úklidu

Během události jsme neodolali a hlavici Submarine si v rámci možností otestovali. Začali jsme zlehka, tedy úklidem rozlité kávy na kachličkové podlaze. Tento běžný typ znečištění mop zvládl během pár sekund velmi snadno eliminovat. Během testování, resp. úmyslného špinění podlahy, jsme vyzkoušeli rovněž těžší kalibr. Úklid kombinace namletých kávových zrn s arašídovým máslem a rozlitou kávou již hlavici Submarine trval o poznání déle, po chvíli se však rovněž dostavil uspokojivý výsledek, ačkoliv je vhodné zmínit, že se Submarine zřejmě nejvíc osvědčí pro běžný (každodenní) úklid menších nečistot.

Dyson V15s Detect Submarine

Je nutné zdůraznit, že hlavice Submarine má pouze mopovací funkci, nedisponuje tedy žádnou párou, která by podlahu zároveň dezinfikovala pomocí vysoké teploty, jak je to dnes poměrně běžné. Pro čištění je rovněž používána čistá voda bez detergentů. Ty lze maximálně nanést (nastříkat) na samotnou podlahu a poté je mopem setřít. Během diskuze s produktovým manažerem jsme se však dozvěděli, že si je Dyson dobře vědom toho, že se jedná o první generaci jejich mopu a u příští generace by se třeba mohla pára objevit. U hlavice nás rovněž překvapilo, že navzdory zmíněné liště, která z válce vytlačuje vodu, zůstává válec poměrně dost mokrý, což se projeví na zanechání relativně dost vlhké podlahy.

Hlavice Submarine funguje pouze jako mop, na rozdíl od četné konkurence nevyužívá páru.

Pokud byste tak chtěli hlavicí Submarine čistit například na vyšší vlhkost citlivější dřevěné parkety, je určitě vhodné si nejprve vyzkoušet, že množství zanechané vody/vlhkosti nezanechá žádné negativní následky.

Dyson V15s Detect Submarine

Cena samostatné hlavice Submarine činí podle zástupců zhruba 250 eur, tedy přibližně 6 tisíc korun. Vzhledem ke zmíněné kompatibilitě pouze s nejnovější verzí Dysonu V15 lze však předpokládat, že si zájemci o hlavici Submarine koupí tuto hlavici již v celé sadě s vysavačem, kdy je pořízení vyjde zhruba na 23 tisíc korun.

Další dojmy z používání si necháme až do podrobné recenze, kterou najdete na fzone.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze