Vyzkoušeli jsme „revoluční“ Dyson Gen5detect. Kam se podělo ikonické tlačítko?

První dojmy
3
Vyzkoušeli jsme „revoluční“ Dyson Gen5detect. Kam se podělo ikonické tlačítko?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Dyson Gen5detect má oproti modelu V15 vyšší výkon i delší výdrž na nabití
  • Proč se výrobce rozhodl odstranit spoušť na rukojeti?

Během speciální akce společnosti Dyson v Rumunsku, které se naše redakce zúčastnila, jsme si mohli kromě nové hlavice Submarine pro mokrý úklid vyzkoušet rovněž neméně zajímavý Dyson Gen5detect. Nový vysavač této britské značky přináší vyšší výkon i delší výdrž, ale také pro vysavače Dyson jednu revoluční novinku.

Když spoušť dá vysavači sbohem

Až doposud se (bezdrátové) vysavače výrobce Dyson kromě stylového designu, vysokého výkonu či dlouhé výdrže, odlišovaly od ostatních rovněž tím, že bylo během vysávání nutné držet tlačítko/spoušť. Výrobce si spoušť úmyslně zachovával, jakožto způsob, jak prodloužit výdrž, neboť se kumulativně každá (i sebemenší) pauza během vysávání pozitivně projeví na celkové výdrži. Druhým důvodem, proč si mohl Dyson toto tlačítko „dovolit“, byl okamžitý nástup sacího výkonu po jeho zmáčknutí. Podle Dysonu tedy neexistoval pádný argument, proč vysavače opatřit konvenčním způsobem zapnutí/vypnutí. Právě to se však mění s modelem Gen5detect.

U tohoto modelu spoušť zmizela, ostatně všimnout si lze i přepracované madla rukojeti, které je stále plastové, ale má novou (matnější) povrchovou úpravu a působí o dost prémiovějším dojmem. I z krátkého používání lze pochválit za to, že se Dyson Gen5detect skvěle drží a velmi snadno se s vysavačem manipuluje. Systém rychlého vyjmutí (či nasazení) bateriového článku přitom zůstává zachován, ovšem samotná baterie má oproti modelu V15 o něco větší kapacitu.

A jak se tedy vlastně nový Dyson zapíná? Spoušť nahradilo tlačítko na „hlavě“ vysavače, pod níž se ukrývá uživatelsky vyměnitelný filtr. Jedním stisknutím se tak aktivuje vysávání a poté si vysavač zvládá automaticky regulovat výkon podobně jako v minulosti, čímž opět dochází k jistým energetickým úsporám (za předpokladu, že není aktivován nejvýkonnější „Boost“ režim). Umístění tlačítka by podle nás na druhou stranu stejně mohlo být o něco blíž samotnému madlu. Tak, aby jej bylo ideálně možné nahmatat stejnou rukou, která drží rukojeť.

Zachováno zůstává také sekundární tlačítko pro již zmíněnou volbu režimu výkonu či průchod jednoduchým menu. Oficiální důvod (dle zástupců značky), proč Dyson změnil názor na přítomnost spouště, je fakt, že některým uživatelům (například starším osobám) nemusí být komfortní spoušť neustále držet. Tento krok nás poměrně zaskočil, neboť jsme byli s předešlým řešením spokojeni. Hodnotit, jestli je nový systém zapínání a vypínání vysavače lepší (či horší), si však necháme až na klasický redakční test.

Vyšší sací výkon, ale s hlavicí Submarine si rozumět nebude

Dyson Gen5detect má pak oproti Dysonu V15 rovněž vyšší sací výkon, a to konkrétně 280 AW oproti 240 AW. Stejně tak disponuje HEPA filtrem a celková výdrž je díky větší baterii až 70 minut na plné nabití oproti V15 Absolute, kde je výdrž o 10 minut kratší. Stejně jako loňský Dyson V15 není bohužel ani Gen5detect kompatibilní s hlavicí Submarine, což je rozhodně škoda.

Dyson Gen5detect

Z dalších dojmů zaujme novinka v podobě permanentně nasazené krátké hubice, na kterou se nasune delší tyč od vysavače. Tato krátká hubice je tak vždy po ruce a může se hodit například pro vysávání úzkých prostor. Její odpojení společně s dlouhou tyčí je pak možné pomocí jediného tlačítka, tudíž nezpůsobí zdržení při výměně nástavců či vysypání odpadu.

Ačkoliv nás trochu mrzí, že Gen5detect není kompatibilní s hubicí Submarine, je pravdou, že v jiných oblastech mu v rámci prvních dojmů nelze nic vytknout. Již nyní se těšíme, až jej podrobíme důkladnému testu na fzone.cz.

Diskuze ke článku
Lukáš Dziadkowiec
Lukáš Dziadkowiec
Jako majitel V11 a V1
Lukáš Dziadkowiec
Lukáš Dziadkowiec
Jako majitel V11 a V15 jsem se nedočetl nic o hlavici Submarine, se kterým modelem je vlastně kompatibilní, ačkoliv byla zmíněna jako první. Je fajn, že má nový akku vyšší kapacitu, ale je zpětně kompatibilní ? Jelikož máme psa, tak vysávám téměř obden a ostranit tlačítko pro vysávání byla hloupost. Nutnost použít druhou ruku bude na úkor ergonomie. Asi s V15 chvíli vydržím :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze