Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09
test

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Vyčistí, ochladí i zahřeje

Multifunkční čističky vzduchu nejsou na našem trhu ničím tak výjimečným, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velké množství modelů má v nabídce značka Dyson, která se soustředí nejen na čistý vzduch, ale rovněž na jeho následné využití. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 vám vzduch nejen vyčistí, ale také ohřeje, případně vás v teplých dnech příjemně ochladí.

Produkty značky Dyson většina z nás pozná na první pohled, určitě se to týká čističek vzduchu, které u veřejnosti zabodovaly svým originálním designem i ventilací vzduchu. S modelem HP09 spojil Dyson vše do jednoho těla, získáte totiž čističku, ventilátor i přímotop. V dnešní recenzi si prozradíme, jak toto kombo funguje a zda se vyplatí přemýšlet o nákupu.

Technické parametry Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Výška a šířka 76,4 × 24,8 cm
Příkon až 2 250 W v režimu přímotopu
Průtok vzduchu 290 m³ za hodinu
Hmotnost 5,5 kg
Délka napájecího kabelu cca 1,8 m
HEPA filtr HEPA H13
Cena 18 390 Kč

Obsah balení: vše, co si můžete přát

Krabice produktů značky Dyson je na první pohled snadno rozeznatelná, přímo na ní totiž vidíte, na jaký produkt a v jaké barevné kombinaci se můžete těšit. Uvnitř je pečlivě zabalená čistička v kartonových náraznících, filtry jsou zabaleny samostatně, před uvedením čističky do provozu je nutné je vybalit, nasadit a zajistit. Nasazení doprovází zvuk cvaknutí, takže máte jistotu, že do sebe vše správně zapadlo a čističku můžete začít používat. Dále v balení najdeme manuály a také magnetické dálkové ovládání ve stejné barvě jako čistička. Napájecí kabel je pevně spojen s čističkou.

Líbilo se nám
  • důkladně zabaleno
  • magnetický ovladač
  • pečlivě zabalené filtry

Design a konstrukce: Dyson poznáme vždy

Produkty Dyson jsou snadno identifikovatelné, čističky vzduchu tohoto výrobce totiž nejsou opatřeny žádnými lopatkami, vše důležité se nachází uvnitř. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 je velmi podobný již dříve testovanému modelu Dyson Pure Hot Cool. Ač každý hodnotí produkty Dyson trochu jinak, já musím uznat, že design čističky působí luxusně a hlavně nadčasově, podobně jako další produkty z nabídky Dyson.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Konstrukci tvoří podstavec, na němž je nasazena perforovaná část s nasáváním, na kterou navazuje měděný díl s displejem a konečně samotný „prstenec“, z něhož je vyfukován očištěný vzduch. Zde nejsou žádné lopatky, vzduch totiž uniká průchody po straně prstence, což je přesně ten poznávací znak, kterým produkty Dyson odlišíte od konkurence.

Spodní perforovaná část ukrývá filtry, kudy se vzduch nasává, výměna filtrů je velmi snadná, drží je speciální pojistky na bočních stranách. Podstavec umožňuje nejen natáčení v úctyhodném rozsahu 350 stupňů, ale také je možné jej naklonit dopředu/dozadu, aby tak čistý vzduch foukal více dolů/nahorů. Oscilace je velmi tichá, určitě vás tedy rušit nebude.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Produkty Dyson využívají speciální technologii proudění vzduchu, prstenec má hned dva průchody – vzduch může vycházet přední, nebo zadní stranou, to pokud budete využívat jen režim čištění vzduchu a nechcete, aby čistička ochladila/ohřála vzduch v místnosti. I když je prstenec čističky plastový, kromě občasného otření prachu není nutná speciální údržba. Na vrchní stranu prstence je možné umístit magnetický ovladač, ten je zaoblený tak, aby přesně dolehl na tělo a byl neustále k dispozici.

Dodáme, že na spodní části čističky je i displej, který vás informuje o aktuální kvalitě vzduchu pomocí grafu, případně čísla. Displej není největší, ale je dobře čitelný i na vzdálenost dvou metrů, je pochopitelně barevný. Na základně naleznete také ON/OFF tlačítko, které slouží pro manuální vypnutí a zapnutí, kdy se automaticky spustí naposledy navolený program (tedy výkon, oscilace a další dopředu navolené předvolby). Rozměry čističky Dyson činí 76,4 × 24,8 cm, hmotnost zhruba 5,5 kg.

Čističky Dyson zaujmou poměrně výrazným přívodním kabelem, je dlouhý téměř dva metry a rozhodně nejde o žádný „kabílek“. Vzhledem k tomu, že nejde nikam do těla zařízení schovat, občas budete trochu bojovat s tím, jak jej zamotat, aby se skryl například za tělo čističky. Pokud však budete chtít čističku umístit dále od zásuvky, délku kabelu naopak oceníte. Osobně jsem s designem Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 spokojený, líbí se mi i měděné provedení, které dodává punc luxusu.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • přehledný displej
  • oscilace 350 stupňů
  • možnost naklonění čističky
  • snadno přístupný ovladač

Dálkové ovládání: povedený kousek

Ovladač k čističce Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 je ve stejném barevném provedení, tedy měděném. Je poměrně malý a lehký, přesto se ovládá velmi snadno, protože tlačítka jsou poměrně velká. Je prohnutý přesně tak, aby dosedl na zaoblení vrchní části prstence.

Dálkový ovladač Dyson

Tlačítek je na těle dost, můžete jimi zapnout/vypnout čističku, ohřev, ventilátor, nastavit intenzitu foukání vzduchu i jeho projekci (dopředu či dozadu). Výhodou je, že přímo skrze ovladač nastavíte i oscilaci. Nechybí ani tlačítko s písmenkem „i“, pomocí něhož přepínáte zobrazení ukazatelů na displeji.

Líbilo se nám
  • malé rozměry a hmotnost
  • možnost „připnutí“ přímo na čističku

Displej: udrží vás v přehledu

Na barevném displeji (který působí jako OLED, a to díky velmi dobrým pozorovacím úhlům) můžete pozorovat hodnoty znečištění, konkrétně pevné částice o velikosti PM2,5, PM 10, VOC (těkavé organické látky), teplotu, vlhkost, stav filtru, stav připojení k Wi-Fi, graf průměrné kvality vzduchu či průměrné kvality vzduchu během 24 hodin.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Díky jeho velikosti je jasné, že všechny údaje nelze zobrazit najednou, ale můžete si pomocí přepínače zvolit, co konkrétně vás o znečištění vašeho prostoru zajímá nejvíce, a to průběžně sledovat. Displeji nechybí ani noční režim, to znamená, že vás v noci nebude rušit, ani pokud bude čistička kousek od vaší hlavy.

Líbilo se nám
  • kvalitní panel s dobrou viditelností
  • lze nastavit, co bude zobrazovat
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • ocenili bychom možnost „rotování“ všech důležitých ukazatelů

Aplikace: čistěte vzduch na dálku

Doprovodná aplikace Dyson Link dostupná pro iOS i Android dokáže nahradit dodávané dálkové ovládání, podrobněji zobrazit statistiky o kvalitě ovzduší a také umožňuje vytvořit 7denní rozvrh. Na základě něho se čistička vzduchu vypíná/zapíná v předem definované časy. Přímo skrze aplikaci si můžete nastavit projekci vzduchu, zda má čistička fungovat jako ventilátor, nebo jako přímotop a samozřejmě skrze ni můžete sledovat všechny důležité parametry znečištění. Pokud přemýšlíte, zda jde čističku vzduchu Dyson používat i v rámci ekosystému iOS v aplikaci Domácnost, máme pro vás dobrou zprávu – pokud používáte Homebridge, možné to je a navíc to funguje opravdu perfektně, což jsem si sám vyzkoušel.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehlednost
  • podrobné nastavení
  • funguje i napojení na HomeKit

Výkon a funkce: Dyson poznáte okamžitě

Pokud jste ještě neměli tu čest s čističkou vzduchu Dyson, určitě jste už měli možnost vidět například vysoušeč rukou nebo fén Supersonic u vašeho kadeřníka. V případě čističky Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 se výrobce chlubí tím, že odstraní až 99,95 % alergenů o velikosti pouhých 0,1 mikronu díky filtru HEPA 13 s aktivním uhlím, který odstraní i viry, pyly, prach a roztoče. Název čističky naznačuje, že se zbavíte i nebezpečného formaledehydu, který je součástí laků, barev nebo třeba mořidel. Katalytický filtr Dyson nepřetržitě zachycuje a rozkládá molekuly formaldehydu na vodu a CO2. Průtok vzduchu činí 290 m³ za hodinu a v nejvyšším režimu činí hlučnost 62 dB, Dyson uvádí, že je čistička vhodná do prostor o velikosti do 40 metrů čtverečních.

Dyson se chlubí, že používá polovodičový senzor k detekci molekul formaldehydu, které jsou 500krát menší než 0,1 mikronu. S touto přesností je detekují po celou dobu životnosti spotřebiče. Výhodou je, že není potřeba jej nikdy měnit. Mění je jen hlavní HEPA filtry, které vyjdou na zhruba 1 800 Kč.

Co se týká ohřevu vzduchu, čistička je vybavena termostatem a neustále hlídá okolní teplotu. V případě, že dosáhne nastavené hodnoty, ukončí ohřev a přejde do režimu ventilátoru. Teplotu můžete nastavit po jednotlivých stupních, jen pozor na spotřebu, příkon činí 2 250 W, takže se hodí spíše jen pro rychlé vyhřátí místnosti, nikoliv jako náhrada za běžné topení.

Líbilo se nám
  • čistí prakticky vše
  • ohřeje místnost
  • fungovat může i jen jako ventilátor
Nelíbilo se nám
  • vysoká spotřeba při ohřevu

Zhodnocení: povedla se

Čistička vzduchu Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 je výkladní skříní této značky. Může fungovat jako ventilátor, jako přímotop i jen jako čistička vzduchu. Vzduch může proudit na vás, nebo za čističku, záleží na vašich preferencích. Oceňujeme, že filtry nepatří mezi extra drahé, stejně tak oceňujeme, že filtr formaldehydu funguje po celou dobu životnosti čističky bez nutnosti cokoli vyměňovat.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09

Oceňujeme snadné ovládání skrze ovladač i mobilní aplikaci, noční režim se pak perfektně hodí v případě, kdy máte doma alergika, protože právě v noci je čistý vzduch nejvíce potřeba. Cena necelých 19 tisíc korun není nejnižší, na druhou stranu získáte produkt, který jen těžko hledá konkurenci.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • luxusní design i zpracování
  • přehledný displej
  • slušný výkon (v režimu čističky vzduchu)
  • výkonně ohřívá i chladí
  • tichý chod v nočním režimu
  • možnost oscilace
  • dobře zpracovaná aplikace
  • snadný přístup k filtrům
  • originální design bez lopatek
Zápory
  • je dražší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze