První větrná farma na moři ve Francii je plně v provozu

První větrná farma na moři ve Francii je plně v provozu
Fotografie: unsplash.com
  • 80 větrných turbín u pobřeží Francie je nyní plně v provozu
  • Vyrobí dostatečné množství energie pro 700 000 lidí ročně
  • Francie aktuálně nejvíce využívá jadernou energii, což chce prezident do roku 2050 změnit

Francouzský projekt měl za úkol postavit 80 pobřežních větrných turbín a dokončit první pobřežní větrnou farmu u západního pobřeží Francie. A povedlo se – poslední turbína byla nainstalována v září tohoto roku a nyní je farma plně v provozu.

Podle electrek.com bude schopna vyrobit ekvivalent 20 % roční spotřeby elektřiny pro region Loire-Atlantique, což je dostatečné množství elektřiny asi pro 700 000 lidí. Poprvé větrná farma vyrobila elektřinu již v letos v červnu a další turbíny se postupně přidávaly.


Prezident Emmanuel Macron uvedl, že do roku 2050 chce mít v provozu asi 40 GW větrné energie na moři, což odpovídá asi 50 větrným pobřežním farmám. Francie aktuálně spoléhá na jadernou energii, která představuje 75 % celkové produkce – do roku 2030 chce vyrábět 32 % energie z obnovitelných zdrojů. „Tato první větrná farma je součástí strategie skupiny EDF zdvojnásobit svou čistou kapacitu celosvětové obnovitelné energie tak, aby v roce 2030 dosáhla 60 GW,“ uvedl Bruno Bensasson, generální ředitel společnosti EDF Renewables.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze