Philips Dual Scan AC3858/51
test

Philips Dual Scan AC3858/51

Vychytaná mašina

Kvalita ovzduší je důležitá pro všechny, pro alergiky však ještě více. Pokud hledáte čističku bez kompromisů v designu či výkonu, mohl by vás zaujmout Philips Dual Scan AC3858/51 z nejvyšší série 4000i. Tato čistička zajistí kvalitní vzduch i v opravdu velkých prostorech, dobře vypadá a provoz není tak nákladný, jak možná čekáte.

Není to tak dávno, co jsme pro vás otestovali čističku vzduchu AC1214, která cílí na masy. Je elegantní, poměrně malá a zvládne vyčistit i větší místnost. Pokud máte však větší nároky, případně potřebujete čistit podstatně větší prostory, zaujmout by vás mohl Philips Dual Scan AC3858/51 ze série 4000i. V této sérii naleznete ty nejvýkonnější modely z dílny Philips, což poznáte okamžitě poté, co jej zapojíte do elektrické sítě.

Technické parametry Philips Dual Scan AC3858/51

Rozměry 71,8 × 31 × 31 cm
Hmotnost 8 kg
Spotřeba energie maximálně 60 W
Režimy automatický, manuální (1,2, Turbo), noční
Vhodný pro prostor do 73 m² (až 610 m³/h)
Mínimální hlasitost 18 dB
Maximální hlasitost 57 dB
Konektivita Wi-Fi
Snímače kvality částice PM2.5, plyn
Cena 16 490 Kč
Cena filtrů 2 850 Kč
Typ filtru 3v1 (Filtr HEPA, filtr s aktivním uhlíkem a předfiltr)

Obsah balení: vše potřebné

V balení naleznete kromě samotné čističky s pevně připojeným a dostatečně dlouhým napájecím kabelem (1,8 metru) také předinstalovaný filtr, ovšem technologicky 3v1. Dostalo se i na základní dokumentaci, více očekávat nemůžete. Dodáme, že krabice je sice jen o málo větší než samotná čistička, na druhou stranu je poměrně rozměrná a těžká. Určitě ji tedy nenechte táhnout vaši drahou polovičkou, pokud nejde o zápasnici MMA.

Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhý přívodní kabel
  • předinstalovaný filtr

Konstrukční zpracování: trendy

Svislé pruhy postavu zužují, horizontální naopak. To je fakt, který známe z módy, ale vzdálený není ani výrobcům elektroniky. Čistička Philips není žádný drobeček, což vám odhalí rozměry 71,8 × 31 × 31 cm a hmotnost 8 kg. Samotná čistička stojí na plastovém kruhovém podstavci kvůli lepší stabilitě. Aby působila alespoň opticky hubeněji, pohrál si Philips s detaily. Přední straně vévodí svislý pás speciální tkaniny, do kterého z boční strany zasahují bílé plastové pásy. Díky tomu působí čistička užším dojmem. Ona speciální tkanina není na površích dražších čističek novinkou, vzpomeňme například na Electrolux Pure A9.

Philips Dual Scan AC3858/51

Je jedno, kde se Philips inspiroval, celek působí elegantně a vkusně – o to jde především. Oceňujeme, že podobně jako u mnohem levnějšího modelu AC1214/10 je vrchní panel lehce nakloněný směrem dopředu, takže je lépe dosažitelný a můžete na něj částečně vidět i ze sedačky.

Vrchní panel je zkosený a míří na uživatele.

Panel je tvořen plastovou mřížkou, pod kterou je výdech vzduchu. Uprostřed pak je kruhový dotykový ovládací panel, respektive má kapacitní tlačítka. To ale není vše, přímo uprostřed najdeme barevný displej, ze kterého můžete čerpat informace o kvalitně ovzduší na základě aspektů, které si navolíte v rámci aplikace.

Ovládání je snadné

Tlačítka nemají tedy žádnou zpětnou vazbu, reagují však okamžitě a ovládání je velmi pohodlné. Panel je dostatečně velký, displej podstatně menší, ovšem vzhledem k využití je jeho velikost naprosto dostatečná. Potěší, že je po obvodu podsvícen barevným LED páskem, který značí kvalitu okolního vzduchu.

Philips Dual Scan AC3858/51

Bočnice jsou bílé a z plastu, nalezneme na nich děrované průchody pro nasávání okolního vzduchu. Zadní část je opatřena krytem, pod kterým je filtr. Je kruhový a vypadá podobně jako ten u čističek od Xiaomi. Jde o typ FY4440/30 a bohužel není nejlevnější. Ještě než začnete čističku používat, je nutné jej vyjmout ze speciálního obalu, který chrání filtr před ušpiněním, než se produkt dostane z výroby k vám domů. Vyjmutí a znovu-zasunutí filtru je snadné, není třeba hlídat speciální konektory, prostě filtr zasunete a zaklapnete dvířka, která drží magnety.

Philips Dual Scan AC3858/51

Nemusíme ani zmiňovat, že Dual Scan AC3858/51 působí už na pohled velice prémiově a skvěle zapadne do moderních interiérů. Větší rozměry plně odpovídají tomu, jaký prostor dokáže Dual Scan AC3858/51 vyčistit, hmotnost je kupodivu ještě nižší, než jsme očekávali. Například již zmiňovaný model AC1214/10 je jen o necelé 3 kg lehčí. Jedinou výtkou je, že nám chybí černá či jiná zajímavá barevná varianta.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • panel mířící na oči uživatele
  • displej
  • snadné ovládání
  • jednoduchá výměna filtru
Nelíbilo se nám
  • chybí jiná barevná varianta

Aplikace: šikovná

Čističku nemusíte ovládat jen kapacitními tlačítky, můžete využít i aplikaci Clean Home+. Ta je distribuována společností Philips zdarma pro Android i iOS. Aplikace je prošpikovaná různými návody a články, jak zlepšit kvalitu vzduchu, případně jak se vyznat v různých jednotkách. Budeme upřímní, klidně bychom se bez takových rad obešli, případně bychom byli rádi, pokud by šlo zobrazení článků a návodů vypnout.

Párování je snadné, stačí aktivovat režim párování, přičemž se objeví pulzující piktogram Wi-Fi. V aplikaci pak čističku vyhledáte, připojíte se k Wi-Fi bodu, který čistička na krátkou dobu vytvoří, zadáte heslo ke své domácí Wi-Fi síti a pak už se o zbytek postará sama.

Aplikace Clean Home+

Než se dostanete na úvodní obrazovku, aplikace vás vyzpovídá, aby zjistila něco o vašem obydlí a preferencích. V první řadě se vás zeptá, co vás nejvíce zajímá o vzduchu ve vašem interiéru (např. prach, formaldehyd, zápach, vaření, cigaretový kouř, roztoči, pyl, plísně...), poté na to, kdy jste se nastěhovali do vaší domácnosti. Dojde i na otázku, do jaké místnosti plánujete čističku umístit. Na základě odpovědí vám předpřipraví údaje na úvodní obrazovce. V našem případě tedy vidíme v kruhu kvalitu vnitřního ovzduší PM2.5 částic, menším číslem poté index kvality alergenů a úroveň výparů.

Skrze aplikaci lze čističku přinutit, aby pohasla i v momentě, kdy je nastavený automatický režim, můžete ji vzdáleně zapnout/vypnout (i mimo domácí Wi-Fi síť), přepnout režim, aktivovat noční režim a zapnout/vypnout dětský zámek, čistička tedy nebude reagovat na dotek kapacitních tlačítek. Níže vidíte historii dat měření jak PM2.5, tak výparů. Naleznete zde také informaci o stavu filtru v procentech, aplikace vám rovněž umožní rovnou koupit nový filtr.

Philips Dual Scan AC3858/51

Hlouběji v nastavení lze vybrat, jaký index kvality je pro vás nejdůležitější (PM2.5, index vnitřních alergenů, výpary), ten se poté na domovské obrazovce zobrazí jako výchozí. Můžete také nastavit časovač vypnutí/zapnutí a povolit oznámení. O kvalitě ovzduší může informovat i barevný pásek po obvodu ovládacího panelu, přičemž modrá značí dobrou (nejlepší) kvalitu ovzduší, fialová přiměřenou kvalitu, růžová špatnou a červená velmi špatnou. Aplikace může dát vědět, pokud kvalita klesne například na špatnou kvalitu (růžová barva), ovšem výběr je jen na vás.

Aplikace je přehledná a komunikuje v češtině, displej ovšem zobrazuje informace pouze v angličtině. To ani tolik nevadí, není toho tolik ke čtení a piktogramy kapacitních tlačítek pochopí každý.

Líbilo se nám
  • množství nastavení
  • detailní historie měření
  • možnost nastavení časovače
  • možnost oznámení
  • v češtině

Funkce: provětrá vám domácnost

Čistička je vybavena jedním filtrem, který funguje na principu 3v1. Kombinuje tedy filtr HEPA, filtr s aktivním uhlíkem a předfiltr. Předfiltr, tedy vnější plášť filtru, lze očistit svépomocí, k čemuž vás občas vyzve jak aplikace, tak panel čističky vzduchu. Filtr není zrovna levnou záležitostí, vyjde na zhruba 2 850 Kč, vyplatí se tedy sledovat různé akce, které Philips často dělá. Ušetřit pak můžete například 20 až 30 %. Philips uvádí, že životnost filtru by měla být až 36 měsíců, tedy celé tři roky. My jsme produkt testovali celkem 2 měsíce a za tu dobu nás čistička 2× požádala o očištění předfiltru (jednou za 720 hodin), zároveň ze 100 % živostnosti filtru jsme se dostali na 95 %. Téměř po celou dobu běžela čistička v automatickém režimu, kdy se různě střídala kvalita ovzduší. Když si tedy cenu filtru přepočtete na rok, je jasné, že částka není přehnaná, právě naopak.

Philips Dual Scan AC3858/51

A k čemu filtry vlastně jsou? Filtrují 99,97 % částic o velikosti 0,003 μm i plyny a pachy, například z různých parfémů a deodorantů, které se rády drží ve vzduchu a po čase mohou způsobovat například bolesti hlavy.

Vzduchový výkon činí 610 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat téměř 10× za hodinu. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což Philips Dual Scan AC3858/51 zvládne s přehledem. Philips udává, že je čistička vzduchu vhodná pro místnosti až o velikosti 73 m², což opět odpovídá (610 : (73 × 2,5) = 3,34× pročištěný vzduch během 1 hodiny). Pokud máte standardně velkou místnost o velikosti 20 m², vyčištění proběhne za 5 minut.

Čistička je poměrně tichá.

Při maximálním výkonu odebírá 60 W, což je výkon běžné žárovky. Pokud by jela nonstop v Turbo režimu, 24hodinový provoz by vyšel na 7 Kč, měsíční na 219 Kč. To se ovšem bavíme o maximálním režimu Turbo, na automatiku je provoz řádově levnější.

Na nejvyšší výkon (režim Turbo) je čistička rozumně tichá (max. 57 dB). Mnohem lepší je ale noční režim (18 dB). Nejvíce se nám osvědčil automatický režim, případně režim 2 (ze 3 možných), kdy je čistička za běžného dne prakticky zcela tichá. Na režim 3 a Turbo je hlasitost již výraznější, hodí se tak pouze v momentech, kdy chcete co nejrychleji vyčistit daný prostor.

Philips Dual Scan AC3858/51

Čistička se chlubí také speciálním alergickým nočním režimem, u kterého hlučnost maličko povyroste, ovšem za cenu toho, že váš malý alergik bude po celou noc chráněn. Těší nás i to, že je čistička opatřena senzorem světla a pokud zaznamená, že je v místnosti tma, automaticky pohasne displej i barevný pásek okolo ovládacího panelu. Pokud nastavíte noční režim, displej pohasne okamžitě bez ohledu na to, zda je v místnosti tma či prosvítá světlo.

Líbilo se nám
  • kvalitní filtry
  • vhodná i do větších místností
  • různé režimy čištění
  • rozumná hlučnost
  • nízká spotřeba

Závěr: ideální pro náročné

Philips Dual Scan AC3858/51 není čistička do každé domácnosti, ocení ji alergici a ti, pro které je kvalita vnitřního ovzduší maximální prioritou. Skvěle se také hodí do novostaveb, kde se často mohou objevovat různé těkavé látky, které se uvolňují „ze vší novoty“. Věděli jste například, že když si pořídíte nový koberec, může to být pro kvalitu ovzduší pěkná rána? Stejně jako, pokud bydlíte v dřevostavbě. I to se mimochodem dozvíte z různých tipů a návodů v aplikaci Clean Air+.

Philips Dual Scan AC3858/51

Čističku pořídíte za zhruba 16 500 Kč, což není málo. Naše doporučení však dostane, protože se jedná o mašinu, která skoncuje s alergickými projevy všech členů i ne malé domácnosti.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový výkon
  • rozumná hlučnost
  • velmi elegantní provedení
  • noční alergický režim
  • snadné ovládání
  • nápomocná aplikace
  • úsporný provoz
  • životnost filtru
  • snadná výměna filtru
Zápory
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze