Electrolux Pure A9
test

Electrolux Pure A9

Čistá práce

S čističkami vzduchu se v posledních letech roztrhl pytel, z čehož těží zákazník. Pokud vám nejde jen o účinnost, ale také o design, výběr se však rapidně tenčí. Ne každá čistička se zkrátka hodí do moderního interiéru. Proti tomuto tvrzení jde Pure A9 od Electroluxu, kterou byste na první pohled na čističku vzduchu ani netipovali. Jak si vedla v našem dlouhodobém testu?

Že praktické věci nemusí dobře vypadat? Ale kdeže... Každý příznivec chytré domácnosti moc dobře přemýšlí, než nějaký kousek pořídí. Nejinak by tomu mělo být i v případě čističky vzduchu. Přeci jen, jde o prvek, který stará o kvalitu ovzduší v tom nejintimnějším prostředí – u vás doma. A vzhledem k tomu, že jej budete mít neustále na očích, je nutné věnovat výběru náležitou pozornost.

To si zřejmě řekli i designéři ve společnosti Electrolux, když přemýšleli nad návrhem čističky vzduchu Pure A9. Pořídíte ji ve dvou velikostech a ve dvou barevných variantách, navíc s různými filtry pro vaše potřeby. Dnes se podíváme na model PA91-404GY, který za rozumné peníze kombinuje nejenom slušnou účinnost, ale také elegantní design.

Technické parametry Electrolux Pure A9

Rozměry 56,5 × 31,5 cm
Hmotnost 7,9 kg
Příkon 28 W
Vhodný pro prostor do 92 m²
Počet rychlostí 9
Režimy automatický, manuální, dětská pojistka
Minimální a maximální hlasitost 17/46 dB (měřeno metr od čističky)
Podpora HomeKit/Google Asistent/Amazon Alexa podpora plánována
Konektivita 2,4GHz Wi-Fi
Cena čističky cca 11 tisíc Kč
Cena filtrů cca 3 až 3,5 tisíc Kč

Obsah balení: vše připraveno

Jsme rádi, když si výrobce dá záležet už na samotné krabici. Ne nadarmo se říká, že první dojem uděláte jen jednou. Krabice čističky Electrolux je jen o málo větší než samotná čistička, která je ní navíc vyobrazena. Electrolux si dal záležet na kvalitě tisku a vše zkrátka láká už na pohled. Uvnitř naleznete kromě čističky také nainstalovaný filtr, ale pozor, ten je v plastovém obalu, aby nezestárl, než se k vám čistička dostane. Pevnou součástí čističky je i poctivě zpracovaný přívodní kabel s délkou 195 cm, dále je v balení základní dokumentace.

Konstrukční zpracování: je to reproduktor?

Když čističku vybíráte a vidíte pár tiskových materiálů, neubráníte se pocitu, že vypadá jak přerostlý podlahový reproduktor, nám konkrétně připomíná produkty dánské společnosti Bang & Olufsen. A to je velká pochvala. Na výšku měří 56,5 cm, základna má průměr zhruba 31,5 cm. Nejde o kruh, ale o pětiúhelník (pentagon), čímž se čistička odlišuje od konkurence.

Na test nám dorazila v šedé variantě, přičemž polovina čističky je potažena speciální odolnou textilií a polovina osazena kovovou mřížkou, kterou proudí vzduch přímo k filtru. Kromě této barevné varianty je k dispozici i tmavě zelená, která je poslední dobou mimořádně oblíbená u různých výrobců prakticky čehokoli.

Electrolux Pure A9

Čistička má dvě madla na bocích, která na pohled vypadají jako kožená. Kožená nejsou, zřejmě kvůli praktičnosti (kůže je přeci jen náchylnější), ale i tak vypadají velmi elegantně, navíc jsou i praktická – lépe se poté přenáší z místa na místo. Při pohledu z vrchu zaujmou 3 plastové pětiúhelníky, které částečně kryjí lopatky ventilátoru, přímo uprostřed pak je velký ovládací panel ovládaný dotykově.

Ovládací panel je dotykový.

Ovládání je velice snadné, kromě dvou tlačítek (jedno pro vypnutí/zapnutí, druhé pro změnu režimu) je zde ještě dotyková lišta po obvodu, kterou měníte intenzitu odsávání v případě manuálního režimu. Vše je intuitivní, návod jsme nepotřebovali. Příjemným benefitem je, že je panel po obvodu podsvícený, přičemž barva značí aktuální zamoření částicemi PM 2,5 ve vzduchu (zelená, žlutá, oranžová, červená, fialová, hnědá). Daná barva se navíc odráží od zkoseného žebrování vrchní části, díky čemuž vidíte aktuální stav i z dálky. Svit však není rušivý a lze samozřejmě i vypnout.

Electrolux Pure A9

Vyjmutí filtru je velice snadné, stačí zatáhnout za látkový popruh ze zadní strany a následně vytáhnout polovinu obvodu kovové mřížky. Na svém místě ji drží jak plastové západky, tak magnety, což je praktické a za tento detail chválíme. Filtr poté vytáhnete pomocí popruhu, přičemž už při prvním vybalení Electrolux upozorňuje, že je nutné z filtru sejmout plastový obal. To tedy uděláte ještě před tím, než čističku poprvé uvedete do provozu. Výhodou je, že za kovovou mřížkou rovnou naleznete i kód pro spárování čističky s mobilní aplikací, takže prvotní nastavení a uvedení do provozu vyřešíte najednou.

Electrolux Pure A9
Dokoupit můžete i elegantní dřevěné nožky v tmavém či světlém provedení

Design čističky i její provedení hodnotíme velice kladně. Na pohled vypadá báječně, oceňujeme použití kvalitních materiálů a kombinace speciální textilie spolu s kovem působí nadčasově. Oceňujeme také to, že Pure A9 není obyčejná „krabice“, ale výrobce si dal záležet i na detailech. Hmotnost 7,9 kg sice není zanedbatelná, ale pokud čističku nebudete přenášet každou půl hodinu, vlastně na tom nezáleží. A i kdyby čistička častěji cestovala, s přenášením vám pomohou zmíněné popruhy. Dodáme, že k čističce lze dokoupit i dřevěné nožky za zhruba 2 tisíce Kč.

Líbilo se nám
  • luxusní vzhled
  • kvalitní zpracování
  • přehledný a dotykový panel
  • kombinace textilie a kovu
  • snadná výměna filtru
  • dlouhý přívodní kabel

Aplikace a ovládání: to se nám líbí

Čističku lze ovládat skrze dotykový panel, ale proč, když ji lze ovládat i z pohodlí vaší sedačky skrze mobilní aplikaci? Zde se hodí zmínit její název, protože Electrolux má v obchodech aplikací více. K čističce patří aplikace Wellbeing a je k dispozici zdarma jak pro iOS, tak pro uživatele Android. Prvotní párování je vcelku snadné, předchází tomu však založení účtu. Stačí však e-mail a heslo a je hotovo.

Na fotografiích vidíte jak párovací kód, tak stav filtru pro měsíci používání

Čistička se s aplikací spojí pomocí speciálního kódu, který najdete v prostoru s filtrem, tedy uvnitř čističky. Stačí jej nasnímat a je hotovo. Aplikace vás provede procesem párování, který zahrnuje přístup k vaší domácí Wi-Fi síti a její pojmenování.

Aplikace Wellbeing

Zde se hodí zmínit, že aplikace je kompletně lokalizována do češtiny. Hned na domovské obrazovce vidíte vše, co potřebujete, konkrétně.

  • tlačítko pro vypnutí/zapnutí
  • rychlost otáček ventilátoru (1–9)
  • možnosti: aktivace ionizátoru a dětského zámku
  • zbývající kapacita filtru v procentech
  • nastavený režim (smart, manuální)
  • zamoření částicemi v interiéru
  • zamoření částicemi venku
  • grafy znázorňující parametry vzduchu (částice PM2,5, PM1, PM10, koncentrace TOL, vlhkost, teplota)

Electrolux vměstnal veškeré důležité informace na jednu obrazovku, aniž by působila přeplácaně. Podrobné informace se dozvíte po rozkliknutí daného grafu, ale už na úvodní obrazovce vidíte data z posledních 6 hodin, což většinou stačí pro zhodnocení stavu kvality vzduchu.

Electrolux chválíme nejenom za přehlednou úvodní obrazovku, ale také za detailní informace. Každou položku (částice PM, TOL, vlhkost, teplota) lze rozkliknout a seznámit se s údaji, které čistička zaznamenává od svého prvního spuštění. My jsme čističku testovali více než měsíc, a tak bylo příjemné zjistit, jak se kvalita vzduchu postupně zlepšovala. Zároveň se u každé záložky dozvíte, co zobrazené údaje znamenají. Například koncentrace TOL značí těkavé organické látky, což jsou plynové emise různých chemikálií a dalších látek (nátěry, rozpouštědla, repelenty, pesticidy, vinylové podlahy, cigaretový kouř...), pokud je hodnota do 500 ppb, je vše v pořádku. Ovšem to bychom nevěděli, kdyby aplikace detailně nevysvětlila, co je TOL zač a jakou hranici považovat za nebezpečnou. Výklad je tak velkou přidanou hodnotou aplikace.

Hodí se také zmínit, že aplikace informuje, zda je filtr nainstalovaný v čističce schopen danou situaci ovlivnit, tedy například filtr BREATHE360 tuto schopnost nemá. BREEZE360, který je v čističce, avšak eliminovat částice TOL dokáže.

Pokud nechcete ovládat čističku skrze aplikaci, můžete přímo skrze dotykový panel. Tím čističku vypnete/zapnete, nebo změníte režim ze smart na manuální. Pokud zvolíte manuální režim, intenzitu otáček nastavíte pomocí půlkruhové ovládací linky, po které stačí přejíždět prstem. Vše je neuvěřitelně intuitivní a nutno podotknout, že velmi „cool“.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná obrazovka
  • stabilní spojení
  • detailní výklad
  • podrobné statistiky

Funkce: pro středně velké místnosti

Jak už víme, čistička má jeden filtr, ten je samozřejmě součástí základního balení. Jde o filtr BREEZE360 s cenou okolo 3 tisíc korun, v nabídce Electroluxu jsou i další, které jsou o pár set korun dražší, nebo levnější a mají trochu odlišné využití. O tom však až později. Filtr BREEZE360 bojuje proti mikroskopickým částicím, kdy zachytí 99,5 % částic až do velikosti 0,3 mikronu. Výhodou je i vrstva vysoce porézních kuliček z aktivního uhlíku, které zajišťují vynikající absorpci pachů a plynů, běžně se nacházejících v domácím prostředí. Filtry obsahují také přirozeně účinný antibakteriální prostředek, který neutralizuje bakteriální enzymy na buněčné úrovni, eliminuje až 99,9 % bakterií nalézajících se v domácnosti a brání jejich dalšímu množení.

Rychlost průtoku vzduchu je 485 m³/hodinu, běžně velkou místnost okolo 20 m² a výšce stropů 2,5 metru zvládne zařízení vyčistit do 10 minut. To je standard, ovšem čističku většinou budete používat v prostorech, které nejsou zcela oddělené. Třeba v našem případě jsme čističku používali v hlavní místnosti, která je spojená s ložnicí a malou koupelnou, celková rozloha této části bytu činí asi 50 m² s výškou stropů 2,9 metru. To je dohromady cca 145 m³, přičemž aby měla čistička smysl, měla by vzduch přefiltrovat alespoň 2×, pro alergiky ideálně 4×. V našem případě čistička zvládne vzduch přefiltrovat zhruba 3,5×, což stačí i pro citlivější jedince. Electrolux má v nabídce i větší čističku s názvem PA91-604GY s výkonem 620 m³/hodinu. Ta je tedy vhodná pro větší prostory, případně loftové (otevřené) byty, alergiky a podobně.

Filtr za 1 měsíc používání ztratil jen zhruba 3 % ze své kapacity nasycení, ovšem nelze počítat s tím, že 1 měsíc = 3 %. Obecně vzato si myslíme, že rok filtr přežije, poté bude nutná výměna. I to je však dobrý výsledek, u některých konkurenčních výrobků je nutné měnit filtr co půl roku. Čistička v případě automatického smart režimu detekuje stav vzduchu a v případě, že se nečistoty nahromadí, postupně nastaví maximální výkon. Zde se hodí upozornit, že na maximální otáčky není čistička tak hlasitá, jak by se mohlo zdát. 46 dB je hodnota, se kterou se dá žít a pokud zrovna nesledujete napínavý film, kde se toho moc nenamluví, rušit vás nebude ani při sledování TV.

Electrolux Pure A9

Oceňujeme, že lze nastavit i režim zámku, který uzamkne aktuální nastavení, aby například vaše ratolest neměnila úroveň čištění. Nám se vyplatilo nechat čističku fungovat na automatický režim, přepínání režimů zvládá okamžitě. Rovněž oceňujeme ionizátor, který využívá pozitivní a negativní ionty k odstranění vzdušných nečistot včetně prachu, kouře, pylu a alergenů. Ionizátor lze zapnout pomocí aplikace.

Čističku lze prozatím ovládat skrze mobilní aplikaci, napojení na Google Asistenta a Amazon Alexu bude k dispozici v průběhu tohoto roku. Pokud však využíváte Apple produkty a víte, co je Homebridge, mohu vás ubezpečit, že napojení je otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • vysoká účinnost
  • snadná výměna filtrů
  • dlouhá životnost filtrů
  • dětský zámek
Nelíbilo se nám
  • drahé filtry

Zkušenosti: dobře vypadá a není hlučná

Čističku jsem používal měsíc a za tu dobu jde vypozorovat, jak se chová v určitých situacích. V první řadě pochválím, že detekce je bleskurychlá, čistička v případě zamořeného ovzduší pozvolna nastaví potřebnou rychlost, která ve většině případů neruší. I poměrně velký prostor dokázala vyčistit tak, že vzduch byl citelně kvalitnější, navíc se méně prášilo.

Electrolux

Nepatřím sice mezi alergiky, ovšem vzduch byl vždy čistý, což nejlépe zjistíte, když do prostoru přijdete z venku. Zvlášť užitečná pak může být čistička pro majitele domácích mazlíčků – zde je ovšem dobré zvolit vhodný filtr, v tomto případě konkrétně FRESH360. Kompletní nabídku filtrů si můžete prohlédnout na obrázku výše, předinstalovaný filtr BREEZE360 je zlatou střední cestou.

Zhodnocení: vyplatí se

Čistička Electrolux Pure A9 se zkrátka povedla. Skvěle vypadá i funguje a v rámci různých slevových akcí ji lze pořídit za cenu okolo 9 tisíc korun, i standardních 11 tisíc korun je však obhajitelných. Ano, nejde o jedinou investici, jednou za rok bude nutné dokoupit nový filtr, ovšem když narazíte na solidní akci a filtr koupíte pod 3 tisíce korun, je to investice, která se vrátí v podobě kvalitního vzduchu, tedy i bezpečného prostředí.


Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • silný výkon a účinnost
  • kvalitní zpracování
  • elegantní vzhled
  • přehledná aplikace
  • automatický režim
  • dotykový panel
  • ionizátor
Zápory
  • vyšší cena filtrů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze