Rowenta Clean & Steam MULTI
test

Rowenta Clean & Steam MULTI

Pomocník na veškerý úklid v bytě

Máte doma několik typů podlah a rádi byste na všechny použili jeden přístroj? Rowenta Clean & Steam MULTI vyčistí a vysaje plovoucí podlahu, parkety, kachličky, ale i koberec. A jelikož má i parní čistič, můžete parou vyčistit kuchyň, koupelnu nebo okna.

Asi to známe všichni – vysát a pak vytřít. Co když ale existuje vysavač, který vysaje a zároveň vytře pomocí páry? Parní vysavače nejsou úplnou novinkou, ale ten, který se nám dostal na testování, vám neuklidí jen podlahy. S čím vším vám tento šikovný pomocník do domácnosti může pomoci se dozvíte v dnešní recenzi.

Za zapůjčení parního vysavače Rowenta Clean & Steam MULTI děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Technické parametry Rowenta Clean & Steam MULTI

Rozměry 24 × 78 × 31 cm
Příkon 1 700 W
Hmotnost 6,5 kg
Délka přívodního kabelu 8 metrů
Objem nádržky na vodu 0,4 litru
Objem nádoby 0,5 litru
Hlučnost 84 dB
Doba zahřívání 30 sekund
Provozní doba páry 30 minut
Vybavení 6 mopů z mikrovláken, 3 menší a 3 větší kartáče, čistič na okna, 3 utěrky na textilie, kartáč na spáry, parní tryska, násada pro parní čištění koberce
Cena cca 6 500 Kč

Obsah balení: mysleli na vše

Obdélníková krabice není nijak mohutná, ale připravte se na to, že něco váží. A není se čemu divit, výbava je opravdu bohatá. V krabici je uloženo hlavní tělo vysavače s dlouhým napájecím kabelem a spodní část na podlahu. Na té je připevněn nástavec na mopování včetně hadru. Hadrů na mopování je tu celkem 5. Dále v krabici najdete rukojeť k vysavači, kterou jen zacvaknete do hlavní části.

Návod je uložen v sáčku a kromě něj tam najdete i pytlík na veškeré příslušenství k vysavači. Dále výrobce dodal tři náhradní filtry na vodu, přičemž jeden je již vevnitř vysavače. Filtry tak máte na rok dopředu. Dalším příslušenstvím je nástavec na páru zakončený malým kruhovým otvorem, nástavec na okna s třemi hadříky, nástavec na spáry v kachličkách a celkem 6 kulatých kartáčů. Jako poslední v krabici najdete podložku na vysavač a nástavec na parní čištění koberce.

Líbilo se nám
  • náhradní hadry na mopování a parní čištění
  • náhradní filtry na vodu
  • pytlík pro příslušenství
  • přehledný návod

Konstrukce a zpracování: těžší, ale výkonný

Jakmile parní vysavač složíte, zjistíte, že je trošku těžší než klasické vysavače. Je to dáno tím, že hlavní tělo vysavače obsahuje nádržku na vodu, filtr a celkově je vysavač masivnější, což se ale odráží i na výkonu.

Plastová rukojeť zahrnuje i páčku, kterou zapínáte parní čištění, a úchytku na smotání napájecí šňůry. Celý držák jednoduše zacvaknete do hlavní části vysavače. Ten má dvě úchytky na smotání napájecího kabelu, držák pro manipulaci i pro ruční čištění, nádržku na vodu, filtr na vodu a sběrnou nádobu na smetí s pěnovým filtrem, která se dá jednoduše vytáhnout a vyčistit. Filtr na vodu se vkládá přímo pod nádržku s vodou, kterou vyjmete pomocí dvou pacek na nádržce. Najdete tu také dvě tlačítka – prvním spustíte parní čištění, druhým samotný vysavač.

Na horní části je ovládání páry. Tlačítko, na kterém je zobrazen zámek, přemění Rowenta Clean & Steam MULTI na ruční parní čistič. Nebojte se zatáhnout, nejde to úplně zlehka. U páry si můžete vybrat mezi volbami ECO a MAX, zvolená varianta je podsvícená modře, stejně jako dioda, která oznamuje, že je pára připravena. Poslední tlačítko má na sobě zobrazenou páru a spouští ruční parní čištění.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Ruční parní čistič má nachystanou koncovku pro připevnění ohebné hubice, na kterou pasuje veškeré příslušenství k parnímu čištění. Kromě standardní parní trysky jsou to 3 menší a měkčí kartáče + 3 větší kartáče, které jsou tvrdé, kartáč na spáry a čistič na okna a zrcadla, na nějž můžete ještě připevnit hadry k čištění textilií.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Spodní část vysavače, kterou vysáváte, stačí jen přicvaknout k hlavní části. Jsou zde také dvě kolečka pro jednodušší manipulaci. K této části lze také přidělat nástavec na parní mopování. Nástavec do vysavače lehce zapadne a pro oddělání stačí sešlápnout boční packy, které jsou k tomu přímo dělané. Při čištění koberce je ještě potřeba přidělat nástavec, aby vysavač i s mopem „klouzal“ po koberci.

Rowenta Clean & Steam MULTI
Líbilo se nám
  • úchytky na smotání napájecího kabelu
  • jednoduché přidělání/oddělání nástavců
  • vysoký výkon
Nelíbilo se nám
  • vysavač je těžší

Funkce a použití: umí toho opravdu dost

Rowenta Clean & Steam MULTI je určena prakticky na veškerý úklid u vás doma. Vysavač má hodně funkcí, které vám pomohou vyčistit domácnost bez použití chemikálií. Po rozbalení a složení vysavače je potřeba pečlivě přečíst návod. Nečekejte ale hodiny nudného čtení, návod je udělán velmi dobře a postupně vás provede každou funkcí. Rowenta navíc dodala i podložku, na kterou můžete vypnutý přístroj uklidit.

Rowenta Clean & Steam MULTI

S vysavačem můžete samozřejmě „jen“ vysávat, ale ušetříte si čas, pokud budete mít rovnou aktivované i parní čištění. Jelikož má tento vysavač výkon 1 700 W, nečekejte, že se obejdete bez kabelů. Kabel je ale dlouhý 8 metrů, což pohyb po domácnosti značně ulehčí. Po použití je potřeba myslet na to, že se musí vysavač ze zásuvky vypojit, případně vypnout napařování. V opačném případě se vám bude voda neustále v nádržce zahřívat. Vodu do nádržky nalijete lehce pomocí odklápěcího víčka. Nic jiného než vodu do nádoby nelijte, riskujete tím ucpání či poškození.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Pojďme se podívat na samotné funkce. Jakmile zmáčknete modré tlačítko, začne blikat modrá dioda. Když přestane blikat a zůstane rozsvícená, můžete začít s parním čištěním. Na začátek doporučuji zvolit funkci ECO, což je dostatečné na podlahy všech typů. Funkce MAX vypouští páry o poznání více a můžete ji využít třeba na zaschlé skvrny. Na spodní část je potřeba přidělat násadu s hadrem a zapnout vysavač. Hadr jednoduše navléknete jen pomocí gumičky. Chvilku trvá, než začnete vytírat, to je ale dáno tím, že se nejdříve musí voda dostat do hadru. U vysávání i s mopováním je potřeba po celou dobu držet v rukojeti zabudovanou páčku na páru. Nepotřebujete k tomu ale žádnou sílu a rukojeť je navíc ergonomická.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Pokud chcete párou vyčistit i koberec, stačí připevnit na spodní část plastovou násadu, aby vysavač po koberci nedrhnul. Při čištění jsem zkoušela nastavení ECO i MAX, ale je potřeba zmínit, že koberec je jednobarevný, bez potisku. Pokud máte na koberci vzory, můžete nejprve vysavač vyzkoušet na menším prostoru, abyste zjistili, zda se parou nepoškodí/nezmění barvu.

Rowenta opravdu myslela na vše, jelikož do vybavení dala celkem 6 kulatých kartáčů.

Po vypnutí odděláte násadu s mopem tak, že šlápnete na vyznačené černé packy a zvednete vysavač. Dejte si pozor, hadr i násada nějakou chvíli pálí. Výrobce uvádí, že máte počkat 30 minut, což je do úplného vychladnutí. Já jsem byla schopna hadr z násady sundat pár minut po vypnutí.

U ručního čištění máte na výběr hned několik možností. Rowenta opravdu myslela na vše, jelikož dodala celkem 6 kulatých kartáčů. Jsou od sebe barevně odlišeny (do tří barev, v každé máte menší a vetší kartáč). Barevné rozlišení je skvělý nápad, jelikož si můžete určit, který kartáč použijete do jaké místnosti, aniž by se vám později pletly. Menší kartáč je měkčí než větší, určitě jsou ale pro použití pouze na tvrdších površích, které nemůžete poškrábat, jako jsou kachličky, umyvadlo či toaleta.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Při ručním čištění využijete ohebnou plastovou hadici, na které můžete jednotlivé násady měnit. Páru spustíte tlačítkem, na kterém je pára nakreslená, bohužel ale musíte tlačítko držet celou dobu čištění, jinak se pára vypne. Parní tryska pak soustředí páru i tlak na jedno konkrétní místo a dokáže vyčistit opravdu dost – například záhyby ve sprchovém koutě, kam se nedá dostat, stejně jako pomůže s vyčištěním kol automobilu.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Násada na okna má dvě funkce. Ta první je z názvu jasná. Při čištění oken doporučuji dát pod okno hadr, jelikož jak se pára mění na vodu, stéká po okně a kape na parapet/podlahu. Je také dobré otírat gumu, kterou okno stíráte, pro lepší výsledek. Při čištění jsem opravdu nepotřebovala žádné přípravky na okna, ale po určité době mi přišel čistič těžký, jelikož s ním musíte neustále manipulovat. Druhou funkcí je čištění textilií. Na násadu připevníte hadr pomocí gumičky. Tak můžete čistit sedačku (i v autě), křeslo, polštáře – prakticky cokoliv vás napadne. Na toto čištění používejte možnost ECO, aby se látka nepoškodila.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Poslední násadou je kartáč na spáry. Je podlouhlý a obsahuje celkem 6 svazků štětin. Při čištění spár počítejte s tím, že pára bude stékat na zem (v případě čištění kachliček na zdi), je tedy potřeba po čištění ještě vodu vytřít. Kartáč spáry vyčistí, ale opět mi po chvilce přišel vysavač v ruce těžký.

Rowenta Clean & Steam MULTI
Líbilo se nám
  • vysaje a vytře najednou
  • vyčistí i zaschlé skvrny
  • vhodný na všechny typy podlah
  • využití nejen na podlahy
Nelíbilo se nám
  • ruční čištění vyžaduje neustálé držení tlačítka pro páru
  • po delší době vysavač v ruce ztěžkne

Zhodnocení a zkušenosti: skvělý pomocník

Při prvním spuštění vysavače i s mopováním jsem byla nadšená. Oproti běžným vysavačům nebo těm robotickým vysaje opravdu vše díky vysokému výkonu. Ačkoliv je těžší, pokud vysáváte, můžete ho ovládat jednou rukou. A pokud vysáváte a vytíráte zároveň, doporučuji to dělat obráceně, než jste zvyklí. Jestliže budete u vysávání couvat, nebudete si šlapat po vytřené podlaze. Podlaha ale velmi rychle díky páře schne.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Se všemi funkcemi, který vysavač nabízí, jsem byla spokojená. Vysávání s mopováním opravdu ušetří čas a s vysavačem se dostanete do každého rohu. Hadr pak můžete jednoduše umýt v ruce, nebo jej vyprat v pračce. Násadu na čištění koberce jsem využila i na matraci. Pára vás totiž zbaví 99,9 % bakterií. A nemusíte mít strach, že by matrace zůstala mokrá. Po vyčištění je lehce navlhlá, ale i kdybyste ji vyčistili těsně před spaním, můžete si na ni hned lehnout.

Rowenta Clean & Steam MULTI

Při čištění sedačky stačí lehce jezdit násadou po látce. Pokud narazíte na větší flek, můžete přepnout na volbu MAX. Dejte si ale pozor, abyste se neopařili, při její aktivaci jde již pára i do stran a nahoru. Z této funkce jsem osobně byla nadšená, jelikož už není potřeba něco složitě čistit, namáčet a drhnout. Čištění parou navíc zaručí, že místo nebude mokré.

Co se týče multifunkčnosti, Rowenta Clean & Steam MULTI toho umí opravdu hodně. Nejedná se totiž jen o vysávání, ale i čištění dalších ploch, a to jednoduše a bez použití dalších přípravků. Cena, která se pohybuje okolo 6 500 Kč, je dle mého adekvátní. Navíc si můžete veškeré příslušenství kdykoliv dokoupit, od filtrů přes hadry až po kartáče. Cenově se přitom nedostanete přes 500 Kč. Pokud máte doma zvířata, malé děti nebo prostě máte rádi všude čisto, parní vysavač by vám doma neměl chybět.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • náhradní hadry na mopování
  • náhradní filtry na vodu
  • pytlík na příslušenství
  • vysoký výkon
  • úchytky na smotání napájecího kabelu
  • vysaje a vytře najednou
  • vhodný na všechny typy podlah
  • vyčistí i zaschlé skvrny
Zápory
  • vysavač je těžší
  • ruční čištění vyžaduje držení tlačítka pro páru
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze