Rovnost pohlaví na pracovišti se nezlepšuje. Umělá inteligence by mohla pomoci

Rovnost pohlaví na pracovišti se nezlepšuje. Umělá inteligence by mohla pomoci
Fotografie: unsplash.com
  • Na situaci nese vinu i pandemie koronaviru
  • Problémem se zabývala panelová diskuze

Studie ukazují, že navzdory veškerému úsilí se rovnost pohlaví na pracovišti nezlepšuje, ale naopak. Vývoj navíc urychlila i pandemie COVID-19. Tímto problémem, a také příležitostmi, které umělá inteligence (AI) otevírá v oblasti lidských zdrojů, se zabývá panelová diskuze za účasti vysokých představitelů institucí EU, zaměstnavatelů a vlád střední a východní Evropy. Za podpory IBM proběhla tato on-line událost ve středu pod názvem Rovné příležitosti ve věku umělé inteligence.

Podle nedávno zveřejněné studie IBM genderová rovnost ještě stále není vysokou obchodní prioritou v 70 % organizací. Kromě toho studie ukazuje, že se snižuje počet žen, o kterých se uvažuje do vedoucích pozic. To naznačuje, že se genderová nerovnost ve vedení zhoršuje. Na pozicích viceprezidentek, ředitelek a manažerek je v roce 2021 méně žen než v roce 2019. Platí to zejména v regionu střední a východní Evropy, jak ukazuje zpráva Global Gender Gap Report Světového ekonomického fóra. Česká republika je v hodnocení, které je součástí této zprávy za rok 2021, na 78. místě, Polsko na 75. a Maďarsko na 99.

„Zapojení žen v oblasti moderních technologií a IT je stále velmi nízké. Pouze 1,4 % žen v EU pracuje jako odborné pracovnice v oboru IT. Cílem české vlády je přispět ke změně této situace, a proto jsme zahájili širokou škálu diskuzí na toto téma. Zítřejší panel o technologiích a rovných příležitostech je jednou z nich a já doufám, že nás čeká více takových diskuzí,“ říká Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské příležitosti z Úřadu vlády České republiky. „Nerovnoprávnost není jen nespravedlivá, ale může také otrávit firemní kulturu, brzdit inovace a zpomalit její vývoj. Odpovědné firmy nemohou mlčet. Existuje spousta osvědčených postupů, jak se k zaměstnancům chovat férově a rovnoprávně. Technologie jako AI v tomto procesu hrají důležitou roli. Zástupci obchodních firem by měli podpořit evropské instituce a národní vlády, aby mohli zajistit, že se EU dostane do vedení ve využití pokročilých technologií při dosahování rovnosti, diverzity a inkluze v soukromých i veřejných institucích,“ vysvětluje Milena Jabůrková z IBM, viceprezidentka pro digitální ekonomiku a vzdělávání Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„IBM má dlouhodobě ustálenou praxi rovného ohodnocování a důsledně usiluje o rovnocenné odměňování za stejnou práci, což je součást našich globálních zásad již od roku 1935. Jako digitální společnost využíváme pro naplnění tohoto závazku technologie. Vyvinuli jsme například nástroje založené na umělé inteligenci, jako je tzv. kompenzační poradce s Watsonem, který spojuje všechny relevantní faktory, jako jsou dovednosti zaměstnance, konkurenceschopnost v oblasti odměňování, dynamika místního trhu, výkon, potenciál a tak dále. Umělá inteligence nám pomáhá nejen srovnávat platy mezi muži a ženami v jednotlivých skupinách vrstevníků nebo zjistit možné rozdíly v průměrných platech, ale také nám pomáhá navrhovat a provádět osvědčené postupy v oblasti kompenzací, náboru, povýšení a kariérního rozvoje, díky čemuž platová nerovnost vlastně vůbec nevznikne,“ říká Elvyra Šitel, odbornice na umělou inteligenci v lidských zdrojích, Globální obchodní služby IBM, a jedna z účastnic panelové diskuze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze