Senát schválil zákaz plastových brček, talířů i příborů

Senát schválil zákaz plastových brček, talířů i příborů
Fotografie: unsplash.com
  • Senát také schválil novou výrobu plastových lahví
  • Zákon by mohl začít platit v průběhu podzimu

Plastovým brčkům, talířům, příborům a dalším výrobkům bude v Česku brzy konec. V červenci jsme vás informovali o zákazu prodeje a výroby některých plastových výrobků, který schválila Sněmovna. Ve středu zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí schválil také Senát. Zákaz je v souladu s předpisy Evropské unie. Podle ČTK Pro zákaz plastových výrobků hlasovalo 49 ze 69 přítomných senátorů. Zákon nyní dostane k posouzení prezident.


Senát také schválil nařízení, podle kterého se budou muset plastové láhve vyrábět z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu do roku 2025, v roce 2030 až z 30 %.

Zákaz se bude týkat především jednorázových plastových výrobků, mezi které patří nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Spotřeba plastových výrobků by se měla ročně snížit o přibližně 1,77 miliardy kusů. Většina jednorázových plastových výrobků se už nyní dá nahradit alternativami z jiných materiálů, například ze dřeva. Zákon by mohl začít platit už v průběhu podzimu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze