Mikroplasty v kuchyni? Těmito změnami je výrazně eliminujete

Mikroplasty v kuchyni? Těmito změnami je výrazně eliminujete
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Nejhorší jsou v kuchyni plastová prkénka
  • Nevhodné je také plastové nádobí, zvláště používané na horké jídlo
  • A dobré je také vyměnit plastové krabičky na jídlo za skleněné

O mikroplastech se mluví už několik let. Víme, že jsou pro nás hrozbou, na druhou stranu je zatím jen velmi málo studií, které by dokázaly potvrdit, jak moc nás ohrožují. Mikroplasty byly nalezeny už v plicích, mozku, ale i plodové vodě – dostanou se prostě všude. Celá Evropská unie se razantně snaží omezit používání plastu, stále se mu ale nevyhneme. Když jsme venku, úplně nemůžeme ovlivnit to, z čeho jíme a jak bylo jídlo připraveno. Doma ale můžeme udělat několik jednoduchých a cenově dostupných změn, které eliminují mikroplasty v kuchyni.

Máte ještě plastové prkénko?

Plastová prkénka byla jednu dobu velmi oblíbená a stále se prodávají. Proč? Odpověď je jednoduchá – jsou levná. Jenže víte, že když na plastovém prkénku cokoliv krájíte, ukrajujete i kousky plastu z prkénka a nechtěně je tak přidáváte do jídla? Podle studie provedené v roce 2023 můžeme do těla dostat za rok až 50 g mikroplastů navíc. Plastová prkénka jsou tak podstatný zdroj mikroplastů v potravě.

Pokud tedy doma máte jakékoliv plastové prkénko, zbavte se jej. Místo něj si pořiďte prkénko ze dřeva, bambusu nebo skla. U toho ale pozor, jelikož tupí nože, stejně jako prkénka z kamene či porcelánu.

Platové obaly

Zbavte se plastových „pomocníků“

Určitě v kuchyni máte nějaké nádobí plastové. Jak uvádí cnet.com, nejčastěji se jedná o plastové naběračky, obracečky, metly, či cedníky. Tímto nádobím pak běžně nabíráte horké, právě dovařené jídlo. A právě teplo napomáhá uvolňování mikroplastů. Postupně se nádobí také opotřebovává, a čím více je poškozené, tím více může plastů uvolňovat. Vyměňte toto plastové náčiní za dřevěné nebo nerezové, vydrží vám i déle.

Pokud si připravujete jídlo do práce, zvažte výměnu klasických plastových krabiček za skleněné. V dnešní době jsou již běžně dostupné, nejsou nijak předražené a v některých můžete jídlo rovnou i připravit. Pokud do plastových krabiček dáte jídlo ještě horké, opět napomáháte uvolňování mikroplastů do jídla. Jestliže pak jídlo i v krabičce ohříváte a jíte z ní, dochází postupně k poškrábání a opět většímu uvolňování mikroplastů.

Co můžete do určité míry také ovlivnit, je dovážka zboží. Některé restaurace přešly na ekologičtější balení a dodávají jídlo v papírových krabičkách s příbory ze dřeva či kukuřičného škrobu, jiné zůstaly u plastových. Nejméně vhodné jsou pak takzvané menuboxy, které jsou z expandovaného polystyrenu, a pokud do něj kuchař dá ještě horké jídlo z fritézy (hranolky, řízek apod.), jídlo polystyren propálí a začnou se uvolňovat chemické látky. Těmto jednorázovým obalům se tak vyhýbejte, jak to jen půjde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze