Seriál Hra na oliheň má poukazovat na krutost kapitalistické společnosti

Seriál Hra na oliheň má poukazovat na krutost kapitalistické společnosti
Fotografie: Netflix
  • Psychologické drama Hra na oliheň mělo na Netflixu premiéru 17. září
  • Příběh vypráví o osudu 456 lidí s různými finančními problémy
  • Seriál poukazuje na rozdíly v kapitalistické společnosti

Jihokorejský seriál Squid Game, v oficiálním překladu Hra na oliheň, má celosvětovou pozornost. Dle Global Times pomocí dětských her zobrazuje krutost kapitalismu. Seriál měl premiéru na Netflixu 17. září a zanedlouho se stal nejsledovanějším seriálem na této platformě. Režisér Hwang Dong-hyuk vypráví příběh 456 lidí, kde každý z nich má finanční potíže a zúčastní se hry o přežití. Vítěz si odnese výhru ve výši 45,6 miliardy wonů (přibližně 860 milionu korun). Hra na oliheň dosáhla celosvětového úspěchu, jelikož vypráví příběhy nešťastných jedinců, s nimiž mohou mnozí sympatizovat.

Drama provází několik dětských her. V první epizodě jsou účastníci zastřeleni při hře červené a zelené světlo, a to pokud děsivá panenka detekuje pohyb v případě červeného světla. Tato hra má poukazovat na skutečnost, že zaostávání v konkurenci kapitalistické společnosti vede k soutěži o přežití. Další hry prozrazovat nebudeme. Všichni soutěžící představují nemajetné osoby. Jejich bezvýznamnost navíc podtrhnou zelené teplákové soupravy, které jsou očíslovány a soutěžící jsou oslovováni pouze čísly, nikoliv jmény.


Rád bych se jednou zeptal, proč jsme byli zahnáni do této hyperkonkurenční společnosti a kdo stanovil pravidla hry. To jsou otázky o politice a také o systému,“ uvedl režisér. Jihokorejský kritik taktéž dodal, že Squid Game bezostyšně odhaluje násilí doby, jak je vidět na postavách, které se dobrovolně staly figurkami na šachovnici v područí kapitálu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze