Sony HT-A5000
test

Sony HT-A5000

Prostorový zvuk do každé místnosti?

K velké televizi patří i kvalitní zvuk, ovšem na rozdíl od televizoru, pro který se s místem při zařizování obývacího pokoje tak nějak automaticky počítá, nemusí být rozmístění reproduktorů regulérního domácího kina úplně jednoduché. Naštěstí jsou zde soundbary, které šetří místo a přitom jsou schopny zajistit vysoce kvalitní poslech. Jak se povedl model Sony HT-5000?

Renomovaný výrobce Sony má ve svém portfoliu hned několik soundbarů, které uspokojí běžné zákazníky, ale i skutečně náročné posluchače. Testovaný model Sony HT-A5000 je přitom druhým nejlépe vybaveným soundbarem současnosti (hned po modelu HT-A7000), chlubí se zvukem v konfiguraci 5.1.2 i zajímavými doplňkovými funkcemi. Jak se osvědčil v testu?

Technické parametry Sony HT-A5000

Rozměry 1 210 × 67 × 140 mm
Celkový výkon 450 W
Počet kanálů 9
Podpora Google Asistenta ano
Podpora Apple AirPlay 2 ano
Podpora Spotify Connect ano
Bezdrátové připojení Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.0
Cena 24 990 Kč

Obsah balení: téměř bez chybičky

U prémiového soundbaru se tak nějak počítá, že v balení najdeme vše potřebné, což model HT-A5000 víceméně splňuje, ovšem jedna drobnost chybí. V pečlivě zabalené krabici najdeme kromě samotného soundbaru rovněž dálkové ovládání, HDMI kabel (specifikace 2.1), 3,5mm/3,5mm kabel, příslušenství pro zavěšení na zeď a samozřejmě také napájecí kabel. Jelikož soundbar disponuje i možností propojení pomocí optiky, očekával bych v balení i optický kabel.

Líbilo se nám
  • HDMI kabel specifikace 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí optický kabel

Konstrukční zpracování a instalace: v cuku letu

Instalace soundbaru je jednou z hlavních výhod tohoto produktu, neboť jej stačí umístit před (případně pod) televizor, a tím je vše vyřešeno. Jelikož jsem však v rámci testování soundbaru měl k dispozici rovněž zadní reproduktory SA-RS5, byla instalace (skutečně nepatrně) delší. Po umístění reproduktorů za pohovku totiž musí proběhnout spárování. To je naštěstí vyřešeno bezdrátově, tudíž nemusíte připojovat jakoukoliv kabeláž – v podstatě stačí zadní reproduktory zapnout a automaticky se spárují. Počítat musíte pouze s tím, že je potřeba zajistit přístup k el. zásuvce, napájecí adaptér těchto zadních reproduktorů je navíc poměrně velký.

Zpět však k soundbaru, který je, co se použitých materiálů týče, logicky méně prémiový než model HT-A7000 a kromě kovové mřížky sází na plastové komponenty. Rozhodně nepůsobí nijak lacině a designově se mi líbí, avšak prémiovější materiály (například sklo) byste zde hledali marně. Rozměrově se pak řadí spíše k mírně větším (delším) soundbarům, takže může být širší než samotný televizor, což ale není nic proti ničemu. Vzhledem k rozměrům (1 210 × 67 × 140 mm) jsem musel mít v mém případě (v propojení s 65" televizí Sony Bravia KE-65XH9096) soundbar umístěný před nožičkami televizoru, ačkoliv jsou relativně vysoké. Pokud tedy chcete mít jistotu, že se (z estetických důvodů) soundbar vměstná přímo pod televizor, doporučuji nejprve vše změřit.

Kromě mřížek reproduktorů pak na těle soundbaru najdeme rovněž kapacitní tlačítka (pro vypnutí, změnu zdroje zvuku a další) a pochopitelně rovněž konektory, na které se zaměřím v příští kapitole.

Líbilo se nám
  • pohodlná instalace
  • pěkný design

Konektivita: Bluetooth i Wi-Fi po ruce

Konektorová výbava soundbaru čítá kromě USB-A a 3,5mm jacku také dvojici HDMI (2.1), kdy jedno z nich je oboustranné a druhé pouze vstupní. Takto můžete například připojit vaši herní konzoli do soundbaru a dalším HDMI kabelem vést obraz z konzole (který prochází soundbarem) do televizoru. Podporováno je přitom až zobrazení ve 4K se 120 Hz, tudíž maximum, co jsou moderní herní konzole schopny zobrazit. Má to však ale jeden háček, neboť při tomto způsobu propojení jsem následně v rozhraní konzole PlayStation 5 zjistil, že není podporováno VRR, které by při propojení konzole přímo k televizoru (ten samozřejmě musí být VRR kompatibilní) možné bylo. V takovém případě tedy může být lepší mít konzoli propojenou přímo s televizorem a skrze něj vést zvuk do soundbaru, případně využít optického propojení z konzole do televizoru, s nímž však odpadá podpora Dolby Atmos a dalších formátů (PlayStation 5 Dolby Atmos u her nepodporuje, konkurenční Xbox Series X/S ano).

V oblasti bezdrátového propojení ale naštěstí nemám co vyknout. Soundbar podporuje Chromecast, Spotify Connect, AirPlay 2, Google Asistenta a po aktualizaci i Amazon Alexu. Díky zmíněnému Spotify Connect pak není problém si pustit aplikaci Spotify na telefonu, navolit soundbar a nechat z něj linout vaši oblíbenou hudbu, aniž byste zapínali televizor či museli dělat cokoliv jiného. Propojení pak obstarává Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.0 (samozřejmě nechybí ani podpora Sony bezztrátového kodeku LDAC). Rovněž díky přítomnosti eARC HDMI je zde pak i podpora všech možných standardů, jejichž výčet je skutečně dlouhý, konkrétně se jedná o Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual mono, DTS, dále pak zvuk s vysokým rozlišením DTS HD, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS:X a LPCM.

Líbilo se nám
  • Spotify Connect
  • široká nabídku podporovaných formátů
  • HDMI 2.1 eARC
  • rozumí si i s chytrými asistenty
Nelíbilo se nám
  • bez podpory VRR v propojení s PlayStationem 5

Zvuk: dokonale zmapuje své okolí

Sony HT-A5000 je 5.1.2 soundbar s celkovým výkonem 450 W a vestavěným subwooferem (konkrétně najdeme v soundbaru levý a pravý kanál stereo zvuku, střední kanál, levý a pravý surround kanál, dva subwoofery umístěné po stranách a dva reproduktory směřující nahoru). Ještě více je však podle mě zajímavá technologie 3D zvuku, o kterou se jmenovitě stará Vertical Surround Engine a S-Force PRO Front Surround. Jelikož je každá místnost jiná, zmapuje si nejprve soundbar akustiku dané místnosti pomocí vysílání zvuků o různých frekvencích, které následně snímá soustava zabudovaných mikrofonů. Na základě toho „vypočítá“ nejlepší 3D ozvučení, které si následně užijete při sledování filmů, hraní her či poslechu hudby (například skrze platformu Tidal s podporou 360 Reality Audio).

Sony HT-A5000

Prostorový zvuk je velmi povedený, nutno však dodat, že jsem během testování používal i již zmíněné zadní reproduktory, které „prostorovost“ značně podpoří. Se samotným soundbarem tak bude efekt o něco menší. Samotný zvuk je pak pěkně vyvážený, soundbar není nijak přebasovaný (což však může některým uživatelům tak trochu scházet), má čisté výšky i velmi dobře podané středy. Středový kanál (při sledování filmů určený například pro rozhovory) mimochodem může doplnit i samotný televizor, máte-li novější model z řady Sony Bravia. Stejně tak lze zmíněné basy podpořit dokoupením samostatného subwooferu. V neposlední řadě bych rád pochválil i dodávané dálkové ovládání, které má příjemně kompaktní rozměry a neobsahuje zbytečně moc tlačítek.

Líbilo se nám
  • kvalitní a vyvážený zvuk
  • technologie prostorového audia
Nelíbilo se nám
  • někomu mohou scházet hutnější basy

Zhodnocení

Sony HT-A5000 je skvělý soundbar, který nabídne parádní kvalitu zvuku bez zkreslení i širokou podporu zvukových formátů či možností bez/drátového propojení. Osobně mě zamrzel jen problém s VRR v propojení s konzolí PlayStation 5 a někomu by mohla scházet i o něco výraznější basová složka. Těm, kteří by navíc chtěli ještě lepší zvukový zážitek, nic nebrání sáhnout po vlajkovém modelu HT-A7000, jehož pořizovací cena není v současnosti až o tolik vyšší než testovaný model HT-A5000.

Foto: Sony; Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • jednoduchá instalace
  • rozumí si i s chytrými asistenty
  • HDMI 2.1 eARC
  • kvalitní a vyvážený zvuk
  • technologie prostorového audia
Zápory
  • bez podpory VRR v propojení s PlayStationem 5
  • někomu mohou scházet hutnější basy
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze