Tampony nebo vložky? Studie ukázala, které menstruační pomůcky sají nejlépe

Tampony nebo vložky? Studie ukázala, které menstruační pomůcky sají nejlépe
Fotografie: unsplash.com
  • Ženy během menstruace nejlépe ochrání menstruační disk
  • Dobré sací schopnosti mají také tampony, vložky a menstruační kalíšky
  • Menstruační kalíšky zadrží v průměru pouze 2 ml krve

První studie, která porovnává absorpci menstruačních pomůcek s použitím lidské krve, naznačuje, že menstruační disky mohou být pro zvládání silného krvácení lepší než tradiční vložky nebo tampony. Výsledky by také mohly lékařům pomoci lépe posoudit, zda silné menstruační krvácení může být známkou skrytých zdravotních problémů, jako je například chudokrevnost. Podle The Guardian výrobci tradičně používají k odhadu vstřebávání svých výrobků fyziologický roztok nebo vodu, přestože menstruační krev je mnohem viskóznější a obsahuje krevní buňky, sekrety a tkáň z vyloučené děložní sliznice, což vše ovlivňuje její vstřebávání.


Aby lépe porozuměli absorpční schopnosti těchto výrobků, použili Dr. Bethany Samuelson Bannowová z Oregon Health and Science University v americkém Portlandu a její kolegové k měření absorpční schopnosti 21 menstruačních hygienických výrobků červené krvinky. Mezi tyto výrobky patřily běžné vložky dvou různých výrobců s různou udávanou savostí a vložky pro poporodní krvácení, tampony stejné značky s různou udávanou savostí, menstruační kalíšky stejné značky různých velikostí, čtyři různé značky menstruačních disků včetně malých a velkých velikostí v rámci jedné značky a tři páry menstruačních kalhotek se super savostí.

Z výsledků publikovaných v časopise BMJ Sexual & Reproductive Health vyplývá, že v průměru nejvíce krve zadržují menstruační disky, a to 61 ml, přičemž jedna značka, Ziggy, zadržuje 80 ml. Ztráta většího množství krve během celé periody je považována za nadměrnou ztrátu krve a vyžaduje lékařské vyšetření. Tampony, vložky a menstruační kalíšky zadržely podobné množství krve (20 až 50 ml) zatímco absorpční kalhotky zadržely v průměru jen 2 ml.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze