Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví

Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Některé ženy kvůli špatné finanční situaci musí volit mezi nákupem jídla a menstruačních pomůcek
  • Používání tamponů delší dobu, než se doporučuje, může vyvolat syndrom toxického šoku
  • Onemocnění způsobuje vážné, chronické a nezvratné zdravotní problémy včetně amputace končetin
  • Přibližně 8 % žen používá jednorázové vložky opakovaně

Výzkum nevládní organizace ActionAid ukázal, že zhruba 4 z 10 žen, pro které bylo v loňském roce obtížné si kupovat menstruační pomůcky, si nechávaly vložky nebo tampony déle, než je doporučeno. Výzkumu se zúčastnilo 2 060 dospělých osob. Výsledky ukázaly, že přibližně 8 % žen, které si kvůli své finanční situaci nemohly jednorázové vložky koupit, je používaly opakovaně.

Používání tamponů delší dobu, než se doporučuje, má negativní účinky na zdraví žen. V průběhu menstruace by se u těchto žen mohl projevit vzácné onemocnění, které se nazývá syndrom toxického šoku. Syndrom po celém světě každý rok způsobuje jen velmi málo úmrtí, ale může způsobit vážné, chronické a nezvratné zdravotní problémy včetně amputace končetin.


Výzkum odhalil, že počet lidí, kteří si kvůli finanční situaci nemohou dovolit menstruační pomůcky, se ve Velké Británii za poslední rok téměř zdvojnásobil. Během posledního roku vzrostl ze 12 % na 21 procent. Ženy jsou nuceny volit mezi nákupem hygienických pomůcek a jídla. V minulém roce dalo přednost jídlu 6 z 10 žen a téměř polovina musela upřednostnit placení plynu nebo elektřiny.

„Přístup k menstruačním pomůckám, bezpečným a hygienickým prostorám, kde je lze používat, a právo na zvládání menstruace beze studu a stigmatizace jsou zásadní pro každého, kdo menstruuje. Pro miliony žen a dívek na celém světě to ale realita není,“ uvedlo pro independent.co.uk Tasha Burgess z nevládní organizace ActionAid.

Výzkumníci také zjistili, že 4 z 10 žen a dívek vynechaly během menstruace své pravidelné sportovní aktivity. Třetina žen necvičila kvůli tomu, že se necítila pohodlně ve svém sportovním oblečení. 7 % žen nešlo sportovat, protože si nemohly dovolit menstruační pomůcky, ve 14 % případů pak nechodily do práce. 22 % žen se během menstruace cítí trapně. „Ať už je to kvůli strachu z posmívání, nebo kvůli nedostatku peněz na nákup hygienických potřeb, vynechání školy by mohlo mít škodlivý dopad na vzdělání dívek,“ dodala Tasha Burgess.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze