Sušenky z kávové sedliny? IKEA recykluje, co se dá

Sušenky z kávové sedliny? IKEA recykluje, co se dá
Fotografie: IKEA
  • Stogramové balení sušenek stojí 49 Kč
  • Sušenky jsou dostupné v pražských kavárnách IKEA

IKEA už dávno není jen obyčejným výrobcem nábytku. Masové (nebo i bezmasé) kuličky se staly celosvětovým fenoménem a do restaurací této společnosti chodí lidé pro cenově dostupný a chutný oběd s velkou oblibou. Společnost také klade velký důraz na trvalou udržitelnost, a proto začala vyrábět nové sušenky z kávové sedliny ve spolupráci s českou Biopekárnou Zemanka.

Popud k výrobě byl prostý. Restaurace a kavárny IKEA v Česku vyprodukují přibližně 8 tun kávové sedliny ročně. „Nevyhazujeme, co můžeme využít. To se týká i kávové sedliny, kterou se snažíme smysluplně využívat dlouhodobě. Odevzdáváme ji do bioplynové stanice nebo ke kompostování. Zamýšleli jsme se, jak tyto naše snahy dále posunout, a jedním z konkrétních výsledků jsou nové kávové sušenky,“ popisuje okolnosti vzniku sušenek Šimon Fiala z týmu udržitelnosti IKEA Česká republika.

Sušenky z kávové sedliny
Sušenky z kávové sedliny

Pokud chcete sušenky vyzkoušet, najdete je v kavárnách IKEA v Praze na Zličíně a Černém Mostě. Tam je dostanete ke kávě. Můžete si je však vychutnat i z pohodlí domova, pokud si zakoupíte stogramové balení za 49 korun. Na podzim budou sušenky k dostání i v Brně a Ostravě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze