Tesla ukazuje, jak robot Optimus umí zacházet s vejci

Tesla ukazuje, jak robot Optimus umí zacházet s vejci
Fotografie: Tesla
  • Tesla ukázala video s novou vývojovou fází robota Optimus
  • Je lehčí, elegantnější a obratnější
  • Problémy mu nedělá ani jemná motorika

Společnost Tesla nabídla pohled na nejnovější verzi svého robota Optimus. V novém videu se zdá, že humanoidní stroj druhé generace je obratnější než jeho předchůdce, i když si na něj budete muset ještě nějakou dobu počkat, než si ho budete moci vzít na pomoc v domácnosti. Milan Kovac, který na projektu Optimus pracuje, na webu X poznamenal, že záběry jsou pořízeny v reálném čase a že se na nich nepodílelo žádné CGI.


Zatímco předchozí verze Optima měla během živé ukázky problémy s chůzí, nejnovější model se pohybuje s větší ladností. Stroj má poháněný krk se dvěma stupni volnosti a při chůzi je prý o 30 procent rychlejší, přičemž napodobuje geometrii lidských nohou. Optimus druhé generace má nejen elegantnější design, ale podařilo snížit mu „zhubnout“ 10 kilogramů, aniž by tím utrpěla jeho funkčnost. Podle Tesly má lepší rovnováhu a ovládání celého těla. Na videu je vidět, jak si bez problémů dřepne a vstane.

Mezi největší vylepšení patří ruce. Nyní mají 11 stupňů volnosti a mohou se pohybovat rychleji. Optimus dokáže jemněji manipulovat s předměty, jak ukázala ukázka, kdy zvedl a jemně položil vejce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze