AENO KS1S
test

AENO KS1S

A jídlo budete mít pod kontrolou

Ať už se snažíte zhubnout, jste sportovec nebo chcete jen žít zdravě, musíte si hlídat, co jíte. Na trhu je spousta náhražek za plnohodnotná jídla, které slibují rychlý úbytek váhy nebo doplnění vitamínů a minerálů. Abyste ale svému tělu poskytli potřebnou výživu, můžete vyzkoušet i něco jiného – chytrou váhu AENO, která kromě vážení potravin spočítá i kalorie, tuky, bílkoviny a další.

Když se řekne chytrá váha, většina z nás si představí tu na vážení lidí. Dnes vám ale představíme chytrou váhu na potraviny, která vám do aplikace uloží každé navážené jídlo, a to včetně nutričních hodnot. Na konci každého dne tak budete přesně vědět, jak vyváženě jste jedli. Jak jsme byli s jejím použitím spokojeni? To se dozvíte v recenzi.

Technické parametry kuchyňské váhy AENO KS1S

Rozměry 1,8 × 16,5 × 19 cm
Hmotnost 0,49 kg
Maximální nosnost 8 kg
Přesnost vážení na 1 g
Jednotky míry gram, mililitr, libra, unce, tekuté unce
Wi-Fi/Bluetooth ne/ano
Aplikace Android, iOS
Napájení 3× AAA baterie
Cena cca 700 Kč

Obsah balení: včetně baterií

Balení přesně kopíruje tvar váhy, je tedy obdélníkového tvaru a v krabici najdete váhu, návod a textilní obal. Výrobce nezapomněl ani na baterie, které jsou už rovnou umístěny ve váze.

váha AENO KS1S
Líbilo se nám
  • není potřeba nic dokupovat

Konstrukce a zpracování: jednoduše a efektně

Váha je lehká a její design je vytvořen tak, aby byla v kuchyni vlastně neviditelná. Je tenká a její vrchní část je pokryta tvrzeným sklem. Jinak je z bílého plastu, včetně zadní části, kde se vkládají 3 AAA baterie a jsou zde čtyři protiskluzové nožky. Hrany jsou lehce zaobleny a sklo lehce plast překrývá, což působí vkusně.

Z boční spodní strany jsou vystouplá dvě podlouhlá tlačítka. První je označené symbolem zapnutí/vypnutí a nápisem TARE, u druhého je nápis UNIT. K čemu tlačítka slouží, to si ještě vysvětlíme. Ve spodní části je také displej, který ukazuje gramáž. Číslice jsou podsvícené a dostatečně velké. Balení obsahuje ještě obyčejný bílý textilní obal na váhu a návod.

Líbilo se nám
  • tvrzené sklo
  • protiskluzové nožky
  • vkusné zpracování

Aplikace: potřebuje vylepšit

Aplikace AENO je pro Android i iOS ke stažení zdarma. Abyste mohli váhu s aplikací propojit, je potřeba se přihlásit/registrovat a následně přidat zařízení. Váhu stačí zapnout a automaticky si aplikaci vyhledá, případně ji můžete najít ručně. Aplikace po vás také bude chtít vyplnit vaše základní údaje o váze, výšce, hmotnosti, pohlaví a v jaké veličině se mají potraviny vážit (kilogramy, libry). Nakonec si nastavíte, zde chcete zhubnout, udržet si aktuální váhu, nebo přibrat.

Po nastavení těchto údajů se zobrazí hlavní stránka, kde v horní části vidíte, zda je váha připojena k aplikaci přes Bluetooth, pod tím je nápis Nabídka. Po rozkliknutí se zobrazí některé údaje v češtině a některé zase v angličtině. V horní části můžete potraviny vyhledávat. Bohužel jsou všechna jídla v angličtině a tomu odpovídá i nabídka. I když v aplikaci najdete přes 10 000 potravin, nenajdete tam naše klasická jídla – české potraviny bude tedy potřeba zadávat ručně.

Najít určitý druh masa či brambory na několik způsobů není problém, ten nastává až ve chvíli, kdy chcete do aplikace vložit jídlo, které není uložené v nabídce. V tomto případě musíme poznamenat, že aplikace potřebuje vylepšení, aby fungovala, jak má. Pokud zvolíte možnost Nové, případně v dolní části Přidat nový produkt, otevře se nová stránka, kde napíšete, jak se potravina jmenuje a následně vkládáte nutriční hodnoty. Bohužel jsem zde narazila na to, že vždy lze přidat pouze počet kalorií, ale ostatní kolonky se častokrát vymažou. U některých potravin šlo tedy zadat kalorie a tuky, ale při vložení sacharidů se vždy řádek vymazal.

Stejný problém nastal i v případě, kdy jsem chtěla potravinu uložit offline. Zapsaly se veškeré nutriční údaje, ale při potvrzení, že chci produkt uložit přes tlačítko Hotovo, se nic nestalo a pokrm se vůbec neuložil. Pokud se tato softwarová nedokonalost odstraní, bude aplikace fungovat skvěle.

Všechny položky, které uložíte, se ukládají do kolonky Nové a zároveň i do celkového výběru. Pokud některé potraviny jíte pravidelně, nemusíte je pokaždé hledat, ale můžete kliknout na Poslední a případně si je přidat do Oblíbených.

Pojďme se podívat na to, jak do aplikace přidávat jednotlivá jídla. Na hlavní stránce jsou dole celkem čtyři možnosti – Váha, Talíř, Deník a Nastavení. Pokud je váha zapnutá a máte na ní položenou potravinu, ukazuje se vám váha v aplikaci. Poté jen vyberete z nabídky a kliknete na Přidejte talíř. Všechny potraviny za daný den se tak ukládají do Talíře.

Možnost Talíř ukazuje, co jste za daný den snědli, případně zde můžete udělat úpravy. Během dne ukazuje, kolik kalorií jste již snědli a kolik zbývá do optimální výše. Můžete zde kliknout také na Analýza stravy, kde se vám zobrazí jednotlivě, kolik jste už snědli tuku, cukru, sacharidů, cholesterolu, bílkovin a další. Po zakončení dne pak zvolíte v Talíři Hotovo, a tím se den uzavře.

Pokud zvolíte možnost Deník, zobrazí se koláčový graf, kde jsou rozepsané jednotlivé výživové údaje u denních jídel (snídaně, oběd, večeře). Pod grafem ještě najdete přehled o sacharidech, bílkovinách a tucích, kde je zobrazeno, zda jste jich za den zkonzumovali málo, dostatečně, nebo příliš.

Váha neukazuje jen základní nutriční hodnoty.

Aplikace potřebuje ještě vylepšit, pokud ale budete pečliví, můžete si ukládat údaje o veškerých potravinách, které pozřete, a to s opravdovou přesností. Váha totiž neukazuje jen základní nutriční hodnoty, ale i kalorie, bílkoviny, sacharidy, tuky, cholesterol, karoten, sodík, vláknina, cukry, vitaminy A, B2, B12 C, D, E, vápník, železo, draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, fosfor, selen, retinol, ekvivalent a niacin. Vše se vám zobrazí po kliknutí na plus, které se nachází na pravé straně ve stejném řádku jako nadpis Nutriční hodnota při ukládání nové potraviny.

Aplikace má ještě jednu vychytávku, tou je Příprava kávy. Tato možnost je ale pouze pro ty, kteří si připravují kávu pomocí spaření. Funkce časovače sleduje dobu spaření při jakémkoliv způsobu přípravy kávy, aby tak docílila optimální chuti.

Líbilo se nám
  • základní informace v češtině
  • přehledná
  • podrobný přehled o výživě
  • možnost vkládat pokrmy i offline
Nelíbilo se nám
  • výběr potravin v angličtině
  • nelze u nových potravin vkládat veškeré údaje
  • V offline módu nelze uložit nové potraviny

Zhodnocení a zkušenosti: máte přehled o tom, co sníte

Pojďme se vrátit k samotné váze. Její používání je opravdu snadné a většinu je potřeba nastavit v aplikaci. Po zapnutí se rozsvítí displej a můžete vkládat jednotlivé potraviny. Váha váží až do 8 kg, což je rozhodně nadstandard a přesnost na 1 g je také plus. Není tedy problém položit na váhu celý talíř, zvolit TARE a postupně přidávat jídlo, které chcete vážit. Stejně tak to funguje i v případě kávy a jiných nápojů – stačí jen na levém tlačítku překliknout z gramů na mililitry.

váha AENO KS1S

Hladký skleněný povrch zaručuje snadné čistění a hygienu, která je při přípravě potravin důležitá. Můžete jej tak bez potíží dezinfikovat a utírat. Váha funguje na 3 AAA baterie, které se nám po dobu testování nevybily. Dá se tedy předpokládat, že je příliš často měnit nebudete.

Pokud si zapomenete jídlo zvážit, nebo jste si dali někde venku svačinu, nevadí. I když jídlo na váhu nedáte, můžete jej i zpětně do aplikace zapsat. Rozdíl je pouze v tom, že bude potřeba zadat váhu ručně, místo aby se propsala z váhy.

váha AENO KS1S

Co můžeme hodnotit kladně, je, že po zapnutí se váha k aplikaci ihned připojí a komunikuje. Před vážením se vždy přesvědčte, že je umístěna na rovném povrchu. Váží opravdu přesné – při testování jsme narazili na několik potravin, které ačkoliv slibují určitou gramáž, mají podstatně méně. Ne vždy je tedy možné spoléhat na to, co vidíme na obale, jelikož příjem jídla se může zásadně měnit.

Líbilo se nám
  • snadné používání
  • naváží až 8 kg
  • snadná údržba

Závěr: má potenciál

Chytrá váha AENO potřebuje především vylepšit aplikaci. Jakmile budou odstraněny nedostatky, bude fungovat skvěle. Není určena jen pro ty, kteří neustále bojují s váhou, ale i pro ty, kteří se chtějí stravovat lépe a prostě to pořád nejde. Váha AENO vám každý den ukáže, co jste snědli a zda něčeho už není příliš. To, že informace vidíte takzvaně černé na bílém, by vám mohlo pomoci se odrazit a udělat první krok.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • není potřeba nic dokupovat
  • tvrzené sklo
  • protiskluzové nožky
  • vkusné zpracování
  • přehledná aplikace
  • základní informace v češtině
  • podrobný přehled o výživě
  • možnost vkládat pokrmy i offline
  • naváží až 8 kg
  • snadná údržba
Zápory
  • výběr potravin v angličtině
  • nelze vkládat u nových potravin veškeré údaje
  • v offline módu nelze uložit nové potraviny
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze