Airplane Mode
test

Airplane Mode

Nejnudnější hra historie má své skryté kouzlo

Původně jsem simulátor cestování letadlem bral jen jakousi kuriozitu, která měla rozšířit seznam netradičních hráčských experimentů. Nakonec ale hra i díky současné situaci ve světě a v letectví překračuje svůj stín a pokud jí dáte šanci, nabídne vám netradiční zážitek.

Rok 2020 se zapíše do historie nejenom kvůli samotné pandemii, ale také kvůli jejím následkům. Konkrétně jde o přesun všeho možného do online a virtuální prostoru. Zatímco dříve bylo dělání nejrůznějších věcí prostřednictvím počítače jen příjemné zjednodušení, nyní to je v podstatě nutnost. Hezky to jde vidět v případě létání. Zatímco si kapitáni obřích dopravních letadel shánějí brigády jako poslíčci rozvážkových služeb, počítačové simulátory píšou novou kapitolu v podobě Flight Simulatoru od Microsoftu. Ten zaznamenal takový úspěch, že jednu chvíli byly joysticky a pedály stejně nedostatkové zboží jako dříve webkamery s mikrofony anebo roušky a respirátory.

Airplane Mode
Stačí se usadit, připoutat...

Ruku na srdce, většina z nás ale nejsou piloti, nýbrž obyčejní pasažéři. I pro ně je však pobyt deset kilometrů nad zemským povrchem něčím zvláštním. Jen o tom zkuste přemýšlet: zatímco pro generaci prarodičů bylo létání nesplnitelným snem, rodiče už se k němu s trochou šetření nebo úsilí mohli dostat jako k něčemu výjimečnému. A dnes? Stačí pár kliků v aplikaci a za chvíli sedíte na palubě letu z Londýna do Prahy, protože i tak vás tam večírek s kamarády vyjde levněji než v centru britské metropole. Tohle všechno je najedou pryč – v lepším případě jen na rok, možná i déle. Této situace se rozhodli využít autoři Airplane Mode. Hra, která by v „normálním světě“ nejspíše úplně zapadla, najednou získává zcela nový rozměr.

Airplane Mode
...a po nezbytné instruktáži...

Vystoupit ze své komfortní hráčské zóny

Titul však má svůj smysl i bez současného dění. Připadá vám po jedné, dvou nebo dokonce třech dekádách intenzivního hraní, že už tu všechno bylo a jen se vylepšuje grafika? Pak je to vaše chyba. Současná šíře nabídky umožňuje hráčům jít hezky prošlapanou cestičkou, a točit se tak v kole. Máte rádi zombie? Pak už ve hrách nemusíte střílet nic jiného. Chcete hru odehrávající se na tropickém ostrově? Není problém.

Není divu, že tak spousta hráčů pociťuje frustraci a spíše jen vzpomíná na tu zábavu, kterou jim počítačové hry kdysi dávaly. Jednou z obran je překročení svého vlastního stínu a vyzkoušení hry, o které si myslíte, že by vás nemohla zajímat. Kupříkladu, co se jeví jako nudný „walking simulator“, ale zprostředkuje vám příběh, který s vámi zůstane ještě dlouho. Nejrůznější indie hříčky mají tvořivý potenciál, který se velká herní studia úspěšně snaží zadusit. A když se spletete, nestojí vás špatná zkušenost více než pár eur.

Airplane Mode
...můžeme letět.

A to je i případ i Airplane Mode. Za 10 €, tedy zhruba za cenu jízdenky z Prahy na Moravu, získáte hned dva lety. Základní dvouhodinový a pak šest hodin pro „hardcore“ hráče. O tom, co se bude na palubě dít, není potřeba mluvit. Přibližnou představu si můžete udělat z okolních obrázků. Je fakt, že situace se naprosto podobá opravdovému letu. Během prvních pár desítek minut se odehraje vše zajímavé a důkladně prozkoumáte své okolí. Pak už se to jen snažíte vydržet…

Toto je okamžik, kdy to může spousta lidí vzdát – pokusí se o vrácení peněz a v mezičase napíše sžíravě ironickou recenzi s minimálním ohodnocením. Anebo se můžete pokusit dostát své hráčské cti a doletět až do cíle. Mimo jiné je to skvělá příležitost k přemýšlení. Otázek se nabízí celá řada. Kdy a jestli někam takhle poletím i ve skutečnosti? Kdy jsem vlastně letěl poprvé? Kde všude jsem už byl? Má to pro mě nějaký přínos, nebo jsou to jenom vyhozené peníze? A jaká je vůbec budoucnost létání v době současných ekologických tlaků?

Čas na virtuální palubě můžete naplnit různými činnostmi.

Pokud jste hloubavý typ, pak se do změti podobných úvah můžete ponořit natolik, že vám jeden z vrcholů hry – výběr a roznos oběda – může připadat jako nemístné vyrušování. A jako u všech her, i zde dodává multiplayer zcela novou dimenzi hraní. Na virtuální sedačku se tak můžete posadit v páru a jako při skutečné cestě zkusit vydržet tu izolaci a zároveň blízkost a výše uvedená témata se mohou snadno posunout do metafyzičtější roviny – z cesty doslovné se rázem stane metafyzická cesta životem.

Verdikt: netradiční hra pro netradiční lidi

Airplane Mode je čistokrevná provokace zcela otevřeně snažící se o získání nálepky „nejnudnější hry historie od dob Desert Busu“. To se jí zcela bezpochyby daří, ale přesto nebo snad právě proto, máte šanci na velice netradiční herní zážitek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze