Bang & Olufsen BeoSound Explore
test

Bang & Olufsen BeoSound Explore

Parťák na cesty

Pokud hledáte kompaktní a odolný reproduktor na cesty, určitě byste neměli vynechat značku Bang & Olufsen, která má ve své nabídce BeoSound Explore. Zaujme opravdu luxusním designem, kvalitním zpracováním, navíc je k dispozici za velmi rozumnou cenu. Jak Bang & Olufsen BeoSound Explore hraje? To prozradí dnešní recenze.

Bang & Olufsen je dánská audio značka, kterou zřejmě nemusíme představovat. V nabídce má nespočet zajímavých reproduktorů i sluchátek, na našem webu jste se mohli seznámit například s ikonickým reproduktorem BeoPlay A9, na mobilenet.cz pak třeba se zajímavými sluchátky.

Dnes se podíváme na malý bezdrátový reproduktor s integrovanou baterií, který si bez problému vezmete s sebou i na cesty. Seznámíme se totiž s Bang & Olufsen BeoSound Explore, který navíc pořídíte v mnoha zajímavých barevných variantách už za cca 4 000 Kč.

Technické parametry Bang & Olufsen BeoSound Explore

Rozměry 12,4 × 8,1 × 8,1 cm
Hmotnost 637 gramů
Materiál hliník, látka, polymer
Odolnost IP67
Konektory USB-C pro nabíjení a streamování
Výdrž až 27 hodin
Kapacita baterie 2 400 mAh
Délka nabíjení cca 2 hodiny
Reproduktory, hlasitost 2 x 1,8" širokopásmové reproduktory, 2× 30 W zesilovače typu D
Hlasitost reproduktorů, výtěžnost basů 91 dB SPL, 59 dB SPL
Konektivita a kodeky Bluetooth 5.2, SBC
Podpora multipoint ano, maximálně 2 zařízení BeoSound Explore
Certifikace Made for iPhone (MFI), Google Fast Pair, Microsoft Swift Pair
Frekvenční rozsah 56 až 22 700 Hz
Barevné varianty Black Anthracite (šedo-černá), Grey Mist (šedá), Green (zelená), Navy (tmavě modrá), Chestnut (hnědá), Ferrari Edition (červená), Fernando Alonso (modro-oranžová)
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: základ

Kromě reproduktoru toho v balení tolik nenajdeme. Jedná se o pogumovaný nabíjecí USB-A–USB-C kabel a základní dokumentaci, potěší i karabina, kterou můžete připnout na látkový popruh. Jsme rádi, že Bang & Olufsen si dal záležet i na vnitřku, vše má své přesné místo, krabice je opravdu extrémně bytelná, a vy si tak můžete být jisti, že i kdyby při přepravě dvacetkrát spadla, s reproduktorem uvnitř se nic nestane.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Design a zpracování: menší, než si myslíte

I když jsme věděli, že reproduktor bude velice malý, realita nás přesto překvapila. Bang & Olufsen BeoSound Explore se pyšní rozměry 12,4 × 8,1 × 8,1 cm, trochu více překvapí hmotnost téměř 640 gramů. To je mimochodem více, než kolik váží BeoPlay A1 ve své druhé generaci, jeden z nejoblíbenějších produktů dánské společnosti.

Bang & Olufsen BeoSound Explore

Namísto kruhového tvaru, puku, chcete-li, sází Explore na trochu typičtější design přenosné „bandasky“. Jde o válec, který je z velké části tvořen eloxovaným (anodizovaným) hliníkem II. typu, proces eloxování zabraňuje korozi hliníku a umožňuje docílení prakticky neomezeného počtu barevných variant. U typu II je vrstva silnější, takže i odolnější. Explore nám na test dorazil v barevné variantě Black Anthracite (šedo-černé), ovšem k dispozici je i v Grey Mist (šedé), Green (zelené), Navy (tmavě modré), Chestnut (hnědé). Za příplatek si můžete pořídit i Ferrari Edition v luxusní červené barvě a Fernando Alonso v modro-oranžové, avšak tyto dvě nejsou dostupné u všech prodejců a vyjdou na zhruba 6 tisíc korun.

Design BeoSound Explore je zkrátka exkluzivní.

Spodní a vrchní část je tvořena polymerem, vrchní část je osazena ovládacími tlačítky. Ta nejsou kapacitní, je nutné promáčknout polymerovou vrstvu, kde se nachází klasická hardwarová tlačítka. Oceňujeme, že stisk je jistý a není nutné vyvinout velkou sílu, jako jsme to kritizovali u první generace reproduktoru BeoPlay A1. Ovládací panel je lehce zapuštěný, tlačítka však lehce vystouplá, přesto se nemusíte obávat, že by se tlačítka stiskla sama, například v batohu.

Bang & Olufsen BeoSound Explore

Ovládací panel je praktický, tlačítka však nejsou podsvícená, nachází se zde jen jedna malá LED, která signalizuje provoz, nabíjení nebo párování skrze Bluetooth. Uprostřed je tlačítko Play/Pause, jsou zde i tlačítka pro regulaci hlasitosti (- a +), tlačítko pro párování skrze Bluetooth a tlačítko pro vypnutí a zapnutí.

Oceňujeme, že hliníkový plášť není jen tak obyčejná skořepina, jde o tenké prstence, mezi kterými jsou průchody pro výstup reproduktoru. Bang & Olufsen design svých produktů obvykle dotahuje k dokonalosti a i u levnějších reproduktorů myslí na každý detail. Tělo odolné dle IP67 je matné a logo společnosti je nenápadně na vrchní straně. Reproduktoru nevadí prach ani voda, skvěle se tak hodí i k bazénu nebo na sjezd řeky. Aby se vám BeoSound Explore snadno přenášel, nachází se na jeho těle i praktické látkové držadlo.

Bang & Olufsen BeoSound Explore
Ovládací panel je lehce zapuštěný, přesto jsou tlačítka vystouplá

Po stránce designu a konstrukčního zpracování musíme Bang & Olufsen BeoSound Explore pochválit, vypadá a působí opravdu luxusně, konkurence by se v tomto ohledu mohla přiučit. Pokud vám nebude vadit vyšší hmotnost, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • luxusní design
  • kvalitní zpracování
  • zajímavé barevné varianty
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • tlačítka nejsou podsvícená

Konektivita a baterie: klidně celý den

Konektivitu obstarává Bluetooth 5.2 s kodekem SBC, aptX Adaptive bohužel chybí, stejně jako NFC pro rychlé párování, ovšem vzhledem k rychlému připojení skrze Bluetooth to jako zásadní nedostatek nevidíme, BeoSound Explore totiž nabízí certifikaci Made for iPhone (MFI), Google Fast Pair i Microsoft Swift Pair. Párování probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete možnosti Bluetooth a přidáte novou periferii. Novinkou je možnost připojit reproduktor ke dvěma zařízením současně díky režimu Bluetooth multipoint – jen pozor, obě zařízení musí být BeoSound Explore. Jakmile reproduktor zapnete, automaticky se spáruje s naposledy propojeným zařízením.

Bang & Olufsen BeoSound Explore

Baterie má kapacitu 2 400 mAh a Bang & Olufsen slibuje výdrž baterie až 27 hodin při zhruba 30–40% hlasitosti. Pokud rádi posloucháte opravdu „na plné pecky“, výdrž klesá poměrně dramaticky, přesto si dopřejete příjemné odpoledne.

Výdrž je velmi dobrá

Reproduktor je schopen dosáhnout maximální hlasitosti zhruba 91 dB, což je skvělé. Dobití baterie zabere díky integrovanému USB-C něco málo přes dvě hodiny, opět chválíme.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.5 a režim multipoint
  • velmi dobrá výdrž baterie

Kvalita reprodukce: spokojenost

A co zvuk? Máme dobrou zprávu, rozhodně nezklame. Zvukový výstup je suverénní při nízké i maximální hlasitosti. Při nastavení hlasitosti na 100 % již není problém ozvučit větší místnost. K žádnému zkreslení přitom nedochází, zvuk je bohatý, plný, basová složka velice příjemně výrazná a vokály jsou ostré v celém rozsahu. Doplníme, že frekvenční rozsah činí 56 až 22 700 Hz. Uvnitř se nachází 2× 1,8" širokopásmové reproduktory, zesilovače třídy D jsou zde 2× s celkovým výkonem 60 W.

Zvuk je suverénní, ale za BeoPlay A1 lehce zaostává.

Jakožto majitel reproduktoru BeoPlay A1 druhé generace se nemohu ubránit srovnání. Ano, Bang & Olufsen BeoSound Explore hraje perfektně, ale jsou cítit mírné ústupky oproti A1 2. gen., a to především u vyšší hlasitosti. Nejde o problém nebo něco, čeho si všimnete okamžitě, ale na vyváženosti a čistoty projevu BeoPlay A1 model Explore nedosahuje, i když je velmi blízko a většina středně náročných posluchačů bude naprosto spokojena. Navíc musíme myslet na to, že oba reproduktory dělí zhruba 2,5 tisíce korun, samozřejmě ve prospěch BeoSound Explore.

Bang & Olufsen BeoSound Explore

V aplikaci Beoplay, která je volně dostupná pro iOS a Android, naleznete kromě aktuálního stavu baterie a možnosti aktualizace firmwaru také stereo párování i jednoduchý ekvalizér, který pomůže při reprodukci různých hudebních stylů. Zvukový výstup upraví i v případě, že skladby posloucháte v rámci externí aplikace. Na běžný poslech je podle nás nejlepší režim Optimální, dále je zde na výběr Speech a Party, včetně režimu Favourite, všechny až na Optimální si lze přizpůsobit, případně vytvořit zcela nový. Kromě nastavení reproduktoru můžete skrze aplikaci přihlásit i odběr z Deezer nebo si pustit rádia, včetně těch tuzemských.

Líbilo se nám
  • kvalitní
  • skvělá hlasitost
  • povedená aplikace

Zhodnocení: téměř bez připomínek

V rámci různých akcí pořídíte Bang & Olufsen BeoSound Explore za cca 4 000 Kč, takže vzhledem k tomu nemáme prakticky žádnou výtku. Reproduktor vypadá a působí fantasticky, výdrž na baterii je více než slušná a zvukem nás rozhodně nezklamal. Ano, nelze jej srovnávat s dražšími konkurenty ze stejné stáje, za své peníze však dostanete maximum. Nákup můžeme směle doporučit.

Za zapůjčení Bang & Olufsen BeoSound Explore děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • luxusní design i zpracování
  • velmi kvalitní a hlasitý zvuk
  • slušná výdrž baterie, rychlé nabíjení
  • více barevných variant, včetně limitovaných
  • snadné ovládání
  • přijatelná cena
  • odolný vůči vodě a prachu
Zápory
  • chybí kodek aptX Adaptive
  • tlačítka nejsou podsvícená
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze