Chytré zásuvky Tesla
test

Chytré zásuvky Tesla

Základ chytré domácnosti

Prvním krůčkem k chytré domácnosti jsou jednoznačně chytré zásuvky. Využít je můžete tam, kde nejde sekat do zdí, tedy například v nájmech, případně ve starších domech. Pokud vás zajímají nabídky s výhodným poměrem cena/výkon, určitě vás zaujmou i dnes testované zásuvky značky Tesla, která se soustředí na produkty chytré domácnosti.

V redakci se nám objevilo hned několik chytrých zásuvek Tesla. Přednedávnem jsme vám odprezentovali chytrou prodlužovací zásuvku, dnes se podíváme na zásuvky klasičtějšího vzezření, které zapojíte přímo do již existující „hloupé“ zásuvky.

Na testování jsme dostali hned tři zásuvky, konkrétně základní Tesla Smart Plug, Tesla Smart Plug 2 USB, která nabídne i dva USB-A porty, a Tesla Smart Plug Dual. Ta se pyšní, jak už název napovídá, hned dvěma vstupy. Všechny jsou cenově dostupné a mají vcelku elegantní design, který rozhodně nebude hyzdit váš interiér.

Technické parametry Tesla Smart Plug/Tesla Smart Plug 2 USB/Tesla Smart Plug Dual

Specifikace 230 VAC 50 Hz pro všechny varianty
Konektita Wi-Fi 2,4 GHz, 802.11 b/g/n
Maximální zatížení 3 680 W pro všechny varianty
Max. proud jednoho USB bez USB/2,4 A/bez USB
Aplikace iOS, Android
Alexa/Google Asistent/Homekit ano/ano/ano (skrze Homebridge)
Ceny cca 400/500/550 Kč (v závislosti na akcích)

Konstrukce a design: zapadnou

Všechny tři zásuvky jsou z bílého a velmi odolného plastu, což je standard. Někdo možná namítne, že je škoda, že nejsou zásuvky i černé, ovšem bylo by to zřejmě zbytečné, protože v základu doma všichni máme bílé zásuvky, kdo ne, ten bude muset hledat u konkurence. Dodáme, že zásuvky kombinují matný a lesklý plast, nechybí ani logo společnosti Tesla.

Chytré zásuvky Tesla

Všechny zásuvky spojuje jeden prvek – ovládací a resetovací tlačítko. U základní zásuvky Smart Plug jde o malé tlačítko na bočnicích, konkrétně v levém horním rohu. Jedním stiskem zásuvku zapnete/vypnete, delším přidržením resetujete do továrního nastavení. U zásuvek Tesla Smart Plus 2 USB a Plug Dual je tlačítko větší a poměrně výrazně podsvícené, funguje ovšem na stejném principu. Dodáme, že u zásuvky Plug 2 USB můžete tímto tlačítkem vypnout/zapnout jen celou zásuvku, tedy včetně USB portů, skrze aplikaci je možné vypnout jen jednu část (klasickou zásuvku, nebo jen USB-A porty).

Všechny tři zásuvky jsou typu F, tedy bez zemnícího kolíku.

Plasty působí poctivě, varianta Plug 2 USB je navíc opatřena šedým „nárazníkem“, který design ještě více ozvláštňuje. V každém případě je nutné počítat, že vzhledem ke konstrukci je naprosto jasné, že zásuvky vyčnívají nad okolní povrch původní zásuvky, nejsou tedy příliš vhodné například za televizní stolek, pokud před ním nemáte nějaké místo navíc a zásuvky máte pod úrovní stolku. To je však problém, který se týká i těch nejdražších externích zásuvek.

Všechny tři zásuvky jsou typu F, tedy bez zemnícího kolíku, ten je však nahrazen dvojicí uzemňovacích pásků nahoře a dole. To se bavíme o výstupu, na vstupu jsou opatřeny otvorem pro kolík typu E. Dodáme, že se zapojuje pomocí kulaté zásuvky hybridního typu, bez obav ji využijete u nás i v Německu, Francii a dalších zemích EU, v Anglii ale ne.

Chytré zásuvky Tesla

Zásuvky drží ve zdi pevně, proto, pokud z nich vytahujete spotřebič, zůstanou pevně na svém místě, tedy v síti. To je praktické, nemusíte používat obě ruce.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • přítomnost 2 USB portů (zásuvka Plug 2 USB)
  • multifunkční tlačítko

Párování: jedna, dvě, hotovo

Největší radost nám udělala samotná instalace Tesla Smart, je totiž neuvěřitelně rychlá a hlavně snadná. Poté, co zásuvku zapojíte, počkáte, dokud bude LED blikat. Následně stačí spustit aplikaci Tesla Smart, která je k dispozici pro iOS i Android. Registrujete se pomocí svého e-mailu a hesla a následně spustíte proces, při kterém aplikace pomocí Bluetooth oskenuje vaše okolí a nalezne nainstalovanou zásuvku. Následně stačí vybrat vaši domácí Wi-Fi síť, zadat heslo a počkat na spojení.

Chytré zásuvky Tesla

Jakmile máme přidáno, můžeme zásuvku pojmenovat, případně provést aktualizaci firmwaru, pokud aplikace nějakou nabídne. Ta proběhne za pár vteřin, nemusíte se tedy obávat zdržení. Hotovo, nastaveno. Že to bylo až příliš snadné? Ano, souhlasíme, k dokonalému uživatelskému zážitku dopomáhá i plně lokalizovaná aplikace.

Párování je extrémně snadné.

Prostředí je stejné, liší se jen přepínače, protože u varianty 2 USB můžete manuálně vypnout jak celou zásuvku, tak jen vybraný segment, případně segment USB – ale pouze obě naráz, ne jednotlivě. To však ničemu nevadí. Prostředí je přehledné, možná až příliš jednoduché, ale proč ne. Přímo v aplikaci můžete nastavit také svit diody – lze jej vypnout, případně nastavit, aby svítila jen v případě aktivity.

Stáhnout Tesla Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace v češtině
  • snadné párování
  • rychlost aktualizace firmwaru
Nelíbilo se nám
  • prostředí je až zbytečně strohé

Používání a zkušenosti: praktičtí pomocníky

Po instalaci si můžete začít hrát. V našem případě jsme začali s běžným stolním ventilátorem, který si o nějakém vzdáleném ovládání může nechat akorát zdát. Jakmile jsme jej však zapojili do zásuvek Tesla, stal se z obyčejného větráku větrák inteligentní, který vás poslechne na slovo. Zásuvky totiž nabízí i začlenění do vaší domácnosti pomocí asistenta od Googlu, případně Amazonu. Pokud tedy ovládáte angličtinu, můžete pomocí hlasových příkazů ovládat zapnutí/vypnutí.

Pokud anglicky neumíte, nevadí, vše lze jednoduše obstarat pomocí aplikace. Doplníme, že zásuvky oficiálně bohužel nepodporují Apple HomeKit, avšak pokud vás baví náš seriál Homebridge, víte, že integrovat je do Apple Domácnosti není velký problém.

Základ je všem jasný: přepínačem daný produkt vypnete a zapnete. V našem případě tedy ventilátor, který se spustí na jeden dotyk z mobilní aplikace. V případě sepnutí jde v zásuvce slyšet jemné klapnutí, které příliš neruší, ovšem určitě jej zaslechnete. Nejde o vadu, nýbrž o vnitřní relé. Aplikace nabízí i vlastní časovač, můžete si tedy nastavit automatické vypnutí/zapnutí v požadovaný čas, například pro potřeby nabíjení. Stejně tak existuje i režim „Náhodně“, který simuluje běžný chod domácnosti v případě, že jste na dovolené.

Chytré zásuvky Tesla

Líbí se nám i možnost sledování spotřeby. Zvláště dnes, když ceny za energie letí vzhůru, se hodí vědět, kolik energie přes zásuvky „proteče“. Celkovou spotřebu ukáží všechny, stejně tak i spotřebu v reálném čase, dokonce i u té nejlevnější. Potěší také funkce dětského zámku, v ten moment se deaktivuje tlačítko pro vypnutí a zapnutí + restart.

Zásuvky jsou napojeny na cloud.

Dobrá zpráva na závěr? Zásuvky jsou vybaveny Wi-Fi a jsou napojeny na cloud, ovládat je můžete kdekoli, kde máte přístup k internetu. Samozřejmě zásuvky musí být nonstop připojeny k domácí Wi-Fi síti.

Zhodnocení: dobrá kvalita

Jak už jsme uvedli na začátku recenze, zásuvky Tesla jsou pomyslnou vstupenkou do světa chytré domácnosti. Za velmi rozumné peníze nabídnou vzdálené ovládání obyčejných spotřebičů, případně produktů, které potřebují USB připojení. Velkou výhodou je v tomto případě napojení na cloud společnosti Tesla, díky čemuž můžete zásuvku ovládat prakticky z odkudkoliv. Nákup můžeme směle doporučit, pokud bychom si však mohli přát jednu věc do budoucna, určitě to bude náhrada USB-A za USB-C u varianty Tesla Smart Plug 2 USB.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • slušné maximální zatížení
  • snadné párování
  • kvalitní zpracování
  • extrémně výhodná cena
  • přehledná aplikace
  • napojení na cloudové služby
  • elegantní design
  • možnost implementace do Apple HomeKit
Zápory
  • hodily by se i USB-C porty
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze