Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB
test

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Šikula s pořádnou energií

Nedostatek zásuvek trápí snad úplně každého. I když si při budování nového domu/bytu (nebo rekonstrukci) myslíte, že zásuvky máte na každém rohu, s rozšiřující se základnou elektroniky to brzy přestane být pravda. Pokud hledáte šikovnou prodlužku, která je navíc chytrá a lze ji ovládat přes telefon, máme tu pro vás zajímavou novinku od značky Tesla Smart.

Možná si vzpomenete, že jsme pro vás před rokem testovali chytrou prodlužovací zásuvku Eve Energy Strip. Chválili jsme její design, provedení i funkčnost, jen ta cena je trochu vyšší. Pokud přemýšlíte nad alternativou, která je cenově dostupnější a dokonce nabízí i něco málo navíc, mohla by vás zaujmout prodlužovací zásuvka od značky Tesla Smart, která umí například i chytré termostatické hlavice.

Technické parametry Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Délka přívodního kabelu 1,8 metru
Celkové maximální zatížení 3 680 W (230 VAC @ 16 A)
Maximální proud na jedno USB 2,4 A
Konektivita Wi-Fi 2,4 GHz, 802.11 b/g/n
Podpora Apple HomeKit/Google Asistent ne/ano
Počet zásuvek 3
Počet USB 4
Cena cca 1 000 Kč

Konstrukce a zpracování: aby bílá bílou byla

Chytrá prodlužka od Tesly je poměrně elegantní, a to i přestože je kompletně z plastu. Na rozdíl od Eve Energy Strip, která měla kovovou základnu, je na pohled spíše obyčejnější. To však neznamená, že je nezajímavá či dokonce nehezká. Může za to také nasazení matných plastů, které nezachytávají otisky prstů, pouze se více špiní. To však odpovídá tomu, že je prodlužovací zásuvka většinou právě na zemi. Vrchní část je navíc ze strukturovaného plastu, díky čemuž působí ještě o kousek hodnotněji. Jen malá část, kde je logo a tlačítko, je z plastu lesklého.

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Na samotné základně je jediné tlačítko, které vypíná/zapíná prodlužovací zásuvku jako celek. To znamená, že nemůžete vypínat/zapínat jednotlivé zásuvky, kterých je celkem 7, z toho 3 jsou klasické a 4 slouží jako vstup pro USB-A kabel. To je praktické, jen je škoda, že Tesla nezvolila kombinaci 2× USB-A a 2× USB-C, které je stále rozšířenější, alespoň u moderní elektroniky. Dodáme, že hlavní tlačítko je po obvodu podsvíceno modře, což je praktické, stejně jako úchytky na zadní straně pro zavěšení prodlužky například na stůl či stěnu.

Na těle naleznete jen jedno tlačítko.

Každá ze tří klasických zásuvek má také vlastní LED, která informuje o tom, zda je aktivní/neaktivní. Porty USB-A mají jednu samotnou diodu, protože je nelze ovládat samostatně, jen jako celek. Možná se ptáte, jak ale můžete ovládat jednotlivé zásuvky, když dedikovaná tlačítka chybí. Jde to přes aplikaci, o které si povíme za chvíli.

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Přívodní kabel je poměrně dlouhý, má 180 cm. Je velmi pevný, přesto se po pár dnech „poddá“ a trochu narovná. Rozhodně se nemusíte obávat, že by se po nějaké době poškodil. Všechny tři vstupy jsou v dostatečné vzdálenosti od sebe, navíc pootočené, aby se i velké adaptéry (například od notebooku) vešly vedle sebe.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • dlouhý přívodní kabel
  • kvalitní plasty
Nelíbilo se nám
  • jen jediné ovládací tlačítko

Párování: snadné a rychlé

Produkty Tesla zastřešuje aplikace Tesla Smart, kterou stáhnete zdarma pro Android i iOS. Párování je až geniálně snadné – stačí stisknout jediné ovládací tlačítko na těle prodlužovací zásuvky a chvíli jej podržet. V aplikaci se poté objeví mezi zařízeními poblíž. Potěší, že se zásuvka páruje skrze Wi-Fi, můžete ji tedy ovládat odkudkoli na světě.

Stáhnout Tesla Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Celý proces párování nám zabral asi 45 vteřin, za to si Tesla zaslouží velkou pochvalu. Pokud se vám náhodou párování nepovede hned na poprvé, stačí stisknout tlačítko pro párování znovu a celý proces opakovat.

Líbilo se nám
  • extrémně snadné párování

Zkušenosti: ušetří nervy i prostor

Po rychlém úvodním nastavení se seznámíme s aplikací. Jakmile otevřete prodlužovací zásuvku v seznamu spárovaných zařízení, objeví se hlavní ovládací panel. Skrze ten můžete vypínat/zapínat jak 3 klasické zásuvky, tak také čtveřici USB (jak už víme, USB nelze je ovládat samostatně, tedy po jednom). Vždy si musíte vybrat mezi tím, zda jsou USB aktivní, či nikoli.

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Jednotlivé zásuvky si lze pro snazší přehled přejmenovat, pokud tedy budete dávat do jednotlivých zásuvek stejná zařízení, můžete dát dané zásuvce konkrétní název. Z dalších funkcí můžeme zmínit monitoring spotřeby. V přehledu se dozvíte aktuální zatížení (mA), výkon, napětí i celkovou spotřebu v kWh. Tyto údaje si dále můžete prohlédnout za jeden den, týden, měsíc či celou dobu, po kterou je zásuvka v provozu.

Monitoring spotřeby je příjemnou přidanou hodnotou.

Z aplikace můžete také zapnout dětský zámek, aby vám vaše ratolest omylem nestiskla hlavní ovládací tlačítko a prodlužovací adaptér nevypnula. Hodí se také nastavení stavového světla hlavního ovládacího tlačítka. Je ovšem důležité zmínit, že diody u jednotlivých zásuvek se tímto krokem nevypnou. Nemusíte se však obávat, světlo je velice tlumené a ze spánku vás určitě budit nebude. Pokud bychom si měli na něco postěžovat, bude to možná fakt, že aplikace působí trochu stroze.

Prodlužovací zásuvku jsme testovali zhruba měsíc a za celou dobu nedošlo k ničemu neočekávanému. Zásuvka byla neustále k dispozici jak přes Wi-Fi, tak (díky napojení na cloud) také přes mobilní data. Ke zpoždění reakcí téměř nedocházelo, výjimečně trvalo vteřinu a půl, než zásuvka na povel přes aplikaci zareagovala.

Zásuvka nepodporuje napojení na Apple HomeKit, alespoň ne oficiálně. Jak už ale víte, na fZone.cz máme seriál Homebridge, kde radíme jak napárovat nepodporované produkty právě na tento ekosystém. A jak správně tušíte, zásuvka od Tesly to dokáže, o čemž si povíme právě v rámci našeho seriálu. Do té doby se musíte spokojit s podporou napojení na Alexu a Google Asistenta pro ovládání i pomoci hlasových příkazů.

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB

Prodlužovací zásuvka zvládne maximální zatížení 3 680 W (230 VAC @ 16 A), maximální proud jednoho USB je pak 2,4 A.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • monitoring spotřeby
Nelíbilo se nám
  • USB nelze ovládat samostatně

Zhodnocení: tohle se povedlo

Tesla Smart Power Strip 3 + 4 USB je povedená inteligentní prodlužovací zásuvka, kterou můžete ovládat odkudkoli na světě a přitom vás nebude stát majlant. Dokonce vás nebude stát o moc více než kvalitní neinteligentní prodlužovací zásuvka. Na problémy jsme nenarazili, mrzí nás snad jen fakt, že bez aplikace nelze ovládat jednotlivé zásuvky.

Pro příští generaci si také budeme přát nasazení USB-C, alespoň v poměru 1:1. V různých akcích lze zásuvku od Tesly pořídit za cenu okolo tisíce korun. Za tyto peníze ji k nákupu velmi rádi doporučíme.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • celkem 7 zásuvek, z toho 4 USB-A
  • extrémně snadné párování
  • přehledná aplikace
  • kvalitní zpracování, elegantní vzhled
  • nízká cena
Zápory
  • aplikace působí trochu stroze
  • bez aplikace nelze zásuvky ovládat jednotlivě
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze