Delonghi PAC N90 Eco Silent
test

Delonghi PAC N90 Eco Silent

Parťák na tropické dny

Letošní léto bylo plné tropických dnů. Pokud bydlíte jako já v půdním bytě bez klimatizace, určitě jste přemýšleli, jaké existují možnosti zchlazení. Ventilátory jsou sice ekonomickou, ale ne zcela účinnou cestou. Klimatizace na bázi studené vody a ledu zase nejsou zrovna praktické. Pravděpodobně tak jako já skončíte u mobilní klimatizace, jako je Delonghi PAC N90 Eco Silent, kterou jsem otestoval.

Mobilní klimatizace jsou většinou jedinou variantou, po které sáhnete v pronajímaném bytě, kde není klasická nástěnná klimatizace. Není to sice tak elegantní, ale jakmile se teplota v místnosti začne šplhat vysoko nad hranici 25 °C, většina nároků na eleganci interiéru vezme za své.

I mezi mobilními klimatizacemi je velký výběr. Mohou být elegantní, výkonné, kompaktní i velké či levnější/dražší. Všímat byste si měli i hlučnosti, protože mobilní klimatizace patří k těm hlučnějším. Například ve srovnání s nástěnnými klimatizacemi jde o rozdíl značný. Dnes se podíváme na klimatizaci Delonghi PAC N90 Eco Silent, která se pyšní nejen elegantním designem, ale také nízkou hlučností a vcelku ekonomickým provozem. To je kombinace, která nás zaujala. Klimatizaci jsme testovali prakticky celé léto, a tak se s vámi rádi podělíme o naše zkušenosti. Ty můžete ocenit již příští sezónu.

Za zapůjčení klimatizace Delonghi PAC N90 Eco Silent děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si ji můžete zakoupit.

Technické parametry Delonghi PAC N90 Eco Silent

Rozměry 75 × 44,9 × 39,5 cm
Hmotnost 30 kg
Spotřeba energie 0,9 kW/h
Chladící výkon 9 800 BTU/h (2,5 kW)
Režimy Max, Mid, Silent
Funkce chlazení, ventilátor, odvlhčování
Vhodný pro prostor cca 30 m²
Maximální hlasitost 64 dB
Cena 14 990 Kč

Obsah balení: na něco se zapomnělo

Klimatizace dorazí v praktické krabici. Aby byla manipulace snazší, odejmete celé bočnice i vrchní část a zůstane vám jen tvrzený polystyrenový podstavec, na kterém klimatizace stojí. Kromě klimatizace s pevně spojeným přívodním kabelem do elektrické sítě o délce 1,5 metru naleznete v balení i menší podstavec, na kterém jsou spojky do okna a těla klimatizace, délkově nastavitelnou hadici odvodu vzduchu, redukci s víčkem pro případ montáže vývodu do stěny a také dálkové ovládání s dvěma AAA bateriemi a základní dokumentaci. Ač vypadá obsah balení jako bohatý, chybí speciální těsnění do okna, která zamezuje návratu horkého vzduchu zpět do místnosti. To můžete pořídit separátně.

Nelíbilo se nám
  • chybí těsnění do oken

Konstrukční zpracování: přenosná, ale raději ne moc často

I když je přídomek „mobilní“ v případě klimatizací většinou zárukou, že ji můžete volně přemisťovat, nemyslete si, že ji budete stěhovat několikrát během dne. Většinou už kvůli hmotnosti nejsou mobilní klimatizace tak mobilní, jak se vás výrobce a prodejci snaží přesvědčit. Přesto mohu s klidným svědomím prohlásit, že PAC N90 Eco Silent od Delonghi patří k těm mobilnějším.

Odpovídají tomu rozměry 75 × 44,9 × 39,5 cm a hmotnost 30 kilogramů. Potěší také kolečka fungující podobně jako ta u kufru. Mohou se tedy hýbat do všech stran, díky čemuž je manipulace v rámci jednoho patra opravdu snadná. K tomu všemu je klimatizace vybavena speciálními držáky po stranách, které jsou zapuštěné do těla a využijete je při přemisťování, například mezi patry mezonetového bytu.

Design patří k těm povedenějším. Tělo je samozřejmě plastové, jinak by byla hmotnost ještě vyšší, ovšem plasty jsou kvalitní a nikde nic nevrže, i lícování je příkladné. Bílá barva je nadčasová, navíc se o ni nemusíte starat tolik jako o černou. Samozřejmě je tělo náchylné na škrábance, takže při přemisťování pozor na silnější nárazy. Pokud se vám bílá barevná varianta nelíbí, nevadí, existuje i vcelku hezká šedá/platinová varianta.

Klimatizaci snadno přemístíte.

Nás bude nejvíce zajímat horní část klimatizace, kde je jak ovládací panel, tak mřížka, za kterou se schovává výdech, kterým se do prostoru dostává studený vzduch. Ovládací panel má poměrně velké množství různých ukazatelů, naštěstí jen pár tlačítek, která jsou mechanická a ne kapacitní. Lépe se tak tisknou a vy máte jistotu, že vaši volbu jednotka opravdu zaznamenala. Navíc, problém ovládat klimatizaci nemá ani starší generace, která je většinou ke kapacitním tlačítkům skeptičtější.

Delonghi PAC N90 Eco Silent

Hlavním tlačítkem je tlačítko ON/OFF, MODE, kterým nastavujete vybranou rychlost (Max, Med, Silent), poté tlačítko časovače a tlačítko + a -, kterým regulujete teplotu vzduchu, který chcete nechat do místnosti proudit.

Na zádech je pak otvor, kterým se vyfukuje horký vzduch směrem z těla. Na něj je nutné nasadit spojku, do které se následně nasadí hadice, která poté vede z okna. Koncovka u těla klimatizace je kulatá, aby byl zajištěn maximální prostor pro odvod vzduchu, koncovka u okna je pak plošší, aby se lépe „zasekla“ mezi okenice.

Možná nechcete klimatizaci směřovat z okna, ale máte možnost navrtat otvor do zdi. V takovém je v balení i redukce s víčkem. Vzhledem k větší náročnosti takového řešení se však jedná o instalaci, kterou si svépomocí udělá jen málokdo.

Delonghi PAC N90 Eco Silent

V balení ale bohužel nenaleznete speciální plachtu/těsnění, kterým by šlo utěsnit okenice, aby se teplý vzduch nevracel zpět do místnosti. Výrobce tedy předpokládá, že si toto vybavení obstaráte sami, případně si poradíte svépomocí, je na to však nutné myslet ještě před nákupem, vyjde totiž na dalších zhruba 900 Kč.

Od vybalení po instalaci celého řešení neuplyne ani 5 minut. Pokud již s podobným řešením zkušenost máte, čas je ještě kratší. Klimatizaci stačí vybalit, nainstalovat koncovky na roztažitelnou hadici, nainstalovat jeden konec do klimatizace a poté vyndat druhý konec z okna. Pak už stačí klimatizaci zapojit do zásuvky a spustit, hotovo. Právě snadnost instalace oceňujeme a směle ji můžeme doporučit i méně technicky zdatným jedincům.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • snadné ovládání
  • pevné konstrukční zpracování
  • úchytky na přenášení
  • variabilní kolečka
  • snadná instalace/uvedení do provozu
Nelíbilo se nám
  • tělo je náchylnější na škrábance

Výkon a spotřeba: pro středně velké místnosti

Chladící výkon mobilních klimatizací se určuje v jednotkách BTU/h, BTU je vyjádřením množství vydané energie v britských termálních jednotkách za dobu jedné hodiny. Jedna BTU za hodinu je rovna 0,293 W. Delonghi PAC N90 Eco Silent nabízí chladící výkon 9 800 BTU/h (2,5 kW), což je hodnota, která naznačuje, že je vhodná pro středně velké prostory. Vzduchový výkon činí asi 350 m³/h. Řešení Delonghi je také možné použít k odvlhčování. Výkon odvlhčování je až 1,5 l/hodinu. Delonghi uvádí, že klimatizace je vhodná do prostoru s 85 m³, tedy okolo 30 m², záleží na výšce stropů. Dodáme, že rozsah nastavené teploty může být 17 až 30 °C.

Jednotky jsou sice jedna věc, ovšem realita je věcí druhou. V našem případě se v místnosti o velikosti 33 m² podařilo snížit teplotu o 2 °C během 90 minut. Možná se to zdá jako málo, je ovšem nutné brát na zřetel, že v našem případě nepomáhala plechová střecha, která prostor neustále ohřívala. V menší místnosti (ložnice o velikosti 19 m²) se podařilo snížit teplotu o 4 °C během 80 minut.

Co však dělá radost, to je spotřeba. Máme zkušenost s klimatizacemi, které měly spotřebu 1,5 kWh a vyšší, v případě Delonghi jde o 0,9 kWh, avšak v maximálním režimu. Standardně jsme sledovali odběr okolo 0,7 kWh, což znamená, že hodinový provoz vás vyjde zhruba na 4 Kč (při průměrné ceně 5,8 Kč za kWh). Pokud budete klimatizaci používat 12 hodin, denně vás provoz vyjde na 49 Kč, měsíčně na 1 480 Kč. Samozřejmě je to stále dost, ovšem v případě, že by klimatizace odebírala 1,5 kWh, měsíčně by to byly více než 3 tisíce korun.

Hodinový provoz klimatizace vyjde na 4 Kč.

Proto se vyplatí hlídat si spotřebu elektrické energie ještě před nákupem, pár ušetřených tisíc se nevyplatí, pokud by vyšel měsíční provoz na dvojnásobek oproti úspornějšímu řešení. Právem se Delonghi PAC N90 Eco Silent řadí do energetické třídy chlazení A. Pro úplnost dodáme, že v klimatizaci je chladící plyn R410A, který respektuje předpisy EU o ochranu životního prostředí. Je nehořlavý a oproti jiným chladivům má vysokou objemovou chladivost a energetickou efektivnost.

A hlučnost? Klimatizace bohužel slyšet je, na maximální režim ji již nepřeslechnete, konkrétně naměříte 64 dB. To je na druhou stranu hodnota, u které se ještě dá sledovat televize, pokud ji zesílíte, ale rozhodně neusnete. Při režimu Silent se dostanete někam na 51 dB, a to v okruhu 1 metru okolo klimatizace. To odpovídá hlasitosti televizoru při běžné hlasitosti, případně pouličnímu hluku. To už spánek umožňuje, ovšem zvuk je monotónní, proto může být stále nepříjemný.

Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • skvělá spotřeba
  • dobrá účinnost
  • přijatelná hlučnost

Další funkce: spousta příjemných drobností

Delonghi PAC N90 Eco Silent kromě funkce chlazení nabízí i odvlhčování, přičemž během 24 hodin zvládne odfiltrovat až 34 l, tedy 1,42 l během 1 hodiny. To sice zcela nenahradí klasické odvlhčovače vzduchu, jde však o příjemný benefit, pokud se vlhkost ve vašem domě či bytě vymyká standardu (45 až 60 % v zimě a od 40 do 55 % v létě). I v tomto případě je nutné hadici vysunout z okna tak, aby vlhký vzduch mohl odcházet. Kondenzát totiž odchází spolu se vzduchem a z tohoto důvodu ani není nutné vylévat kondenzační nádobu, jako je to běžné u klasických odvlhčovačů.

Pokud je teplota v bytě přiměřená, ale chcete trochu osvěžit, můžete využít funkci ventilátoru, u kterého lze výkon usměrňovat stejně jako v případě klimatizace, jen hlasitost lehce poklesne. To se hodí pro období babího léta, kdy jsou teploty nižší, ale „stojící vzduch“ v místnosti není stále příjemný.

Klimatizace disponuje i časovačem až na 12 hodin. V balení nechybí již zmíněný dálkový ovladač, který funguje na principu infračerveného paprsku, je tedy nutné být ve vzdálenosti maximálně 5 metrů. Skrze ovladač zvládnete obsloužit veškeré funkce klimatizace, můžete tedy spustit režim klimatizace, ventilátoru či odvlhčovače a nastavit ideální teplotu, případně vybraný režim rychlosti.

Kondenzovaná voda odchází společně se vzduchem.

Kromě časovače využijete i funkci termostatu. Jakmile se teplota dostane na určenou hranici, automaticky se sepne do udržovacího režimu. To samozřejmě nenastane v momentě, kdy je v místnosti 30 °C a vy byste rádi 20 °C, tedy pokud se nejedná o opravdu velmi malou místnost. Zde je nutné připomenout, že teplota venku a uvnitř by se měla lišit maximálně o 5 až 7 °C, aby organismus neutrpěl teplotní šok v případě, že přejete z klimatizované místnosti ven.

Možná se ptáte, proč nemluvíme o funkci topení. Když můžete nastavit teplotu například 24 °C během léta, proč ne během zimy? Jde o to, že klimatizace funguje na principu vzduch-vzduch. Pokud není vybavena funkcí topení, stále dochází jen k výměně vzduchu, který, pokud je jeho teplota nízká, se nedokáže ohřát jako u přímotopů. Takové topení by tedy bylo neefektivní a ve své podstatě i nákladné. I když například v případě chladnějších letních večerů by klimatizace teplotu zvýšit zvládla.

Líbilo se nám
  • odvlhčování
  • ventilátor
  • dálkové ovládání
Nelíbilo se nám
  • odvlhčený vzduch musí odcházet hadicí
  • chybí funkce topení

Závěr: povedená

I když se mobilní klimatizace nikdy nevyrovnají klasickému nástěnnému řešení, které je tišší a účinnější, patří Delonghi PAC N90 Eco Silent rozhodně mezi to lepší ve své kategorii. Je elegantní, vcelku snadno přenosná a funguje tak, že uživatele prakticky nezatěžuje. Cena je adekvátní a pokud se podíváme na spotřebu, zjistíme, že její provoz je únosný.

Delonghi PAC N90 Eco Silent

Pokud nemáte možnost investovat do klasické klimatizace, můžeme Delonghi PAC N90 Eco Silent směle doporučit. Díky funkcím navíc získáte i odvlhčovač a ventilátor v jednom praktickém balení.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • slušná účinnost
  • funkce ventilátoru a odvlhčovače
  • elegantní design
  • rozumná spotřeba
  • pevná konstrukce
  • dálkový ovladač
  • přijatelné rozměry
  • snadná manipulace
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • chybí plachta na okno
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze