Euro Truck Simulator 2 (v1.40) + DLC Iberia
test

Euro Truck Simulator 2 (v1.40) + DLC Iberia

Když je cesta i cíl

Kamionový simulátor českého týmu není nikterak nová hra, co se data vydání týče. Její tvůrci jí však neustále věnují péči, a to nejenom formou placených rozšíření mapy, ale i vylepšováním základní hry. Z původní herní kuriozity tak za roky vyrostl prakticky jiný projekt, který dělá čest svému názvu i autorům.

Pokud vezmeme herní čas, pro mě osobně je to s více jak čtyřmi sty hodinami stříbrná pozice v digitální knihovně čítající přes stovku titulů. Přesto jsem musel pátrat v paměti, kdy jsem ke hře přišel. Přihodil jsem si ji za tři eura ve výprodeji k jinému nákupu, coby sběratel herních kuriozit a bizarností, jako je například simulátor cestování letadlem.

Protože, kdo by chtěl dobrovolně zažívat cestu z Prahy do Brna navíc v kamionu plazícím se osmdesátkou, což naštěstí díky měřítku hry trvá zhruba čtvrthodinu. Česká a moravská města zde navíc vypadají jako větší křižovatky s pár skladovými halami a podobně na tom bylo i nedaleké zahraničí. Přesto jsem se však z důvodů, o kterých se rozepíši dále, ke hře neustále vracel.

Tolik prostoru

Když člověk poslouchá ty spory, která z her nabídne větší herní mapu, začne přemýšlet, která z nich je největší. Moje mezery ve vzdělání můžete případně doplnit v diskuzi pod recenzí, ale nejspíše vede No Man’s Sky s miliardami procedurálně generovaných světů. Pokud svůj výběr omezíme na matičku Zemi, pak je tu poslední Flight Simulator od Microsoftu, který si pomáhá mapovými podklady, díky nimž si můžete zalétat prakticky kdekoli na planetě. No a ETS2 zahrnuje skoro jeden kontinent.

Euro Truck Simulator 2
Mapa střední Evropy a okolí.

Po posledním přídavku zahrnujícím Pyrenejský poloostrov (Iberský poloostrov), tak chybí už jen Irsko, bývalá Jugoslávie, Řecko a okolí a také evropská část bývalého Sovětského svazu, která se chystá v dalším přídavku. Můžete se tak vydat na zhruba 4 tisíce kilometrů dlouhou pouť z Lisabonu do Petrohradu nebo na ještě delší výlet z Istanbulu do Edinburghu.

Silniční síť samozřejmě není kompletní, zahrnuje jen schématickou strukturu hlavních tahů. Autorům se ale pomocí precizní modelářské práce daří přesně vystihnout génia loci. Nepoznáte žádné konkrétní místo, přesto však budete mít pocit, že jste na daném místě někdy byli, pokud ho znáte i ze skutečnosti.

Neustále nová hra

V toku času je vidět, jak je každý další přídavek k hernímu obsahu vypiplanější a podařenější. Paradoxně je tak střed mapy zahrnující Německo jednou z nejslabších částí, byť realita vypadá přesně naopak. Jenomže tady se děje něco neuvěřitelného: autoři dál pracují na vzhledu mapy a přidávají zdarma další obsah, i když jste si hru koupili před dlouhými roky za pár eur.

A nejde jenom o obsah. Postupem času se mění i samotné jádro hry. Jeden update změní fyziku hry, aby se kamiony s návěsy chovaly realističtěji, další v podobném duchu zcela změní zvukovou stránku hry a konečně, poslední velká aktualizace s označením 1.40 předělá grafiku. Jde zejména o práci se světlem, které opět působí skutečněji, hra tak vypadá, že vyšla poměrně nedávno, a ne před dekádou.

Euro Truck Simulator 2
Nový systém nasvícení dokáže divy.

Přemýšlím nad tím, který jiný titul se dočkal takové péče. Napadá mě snad jen už zmiňovaný No Man’s Sky, jehož autoři ale stále žehlí počáteční zklamání. Tady jde o přesně opačný případ – hra, od níž toho moc nečekáte, vás neustále příjemně překvapuje.

Kouzlo pomalého hraní

Možná při čtení nechápavě kroutíte hlavou ve smyslu toho, jak může být někdo tak nekriticky nadšený ze hry, která je ve svém základu tak nudná. Vyberete si zakázku, dojedete na místo, zacouváte k návěsu, vymanévrujete ze dvora a z města a pak jen dlouhé desítky minut ukrajujete evropskou dálniční síť. Musíte sice hlídat palivo a pauzy na odpočinek a vaše schopnosti prověří sem tam nějaká horská silnička nebo nečekaná událost. A to je zhruba vše. Jsou se sice výzvy v podobě nadměrných nákladů nebo budování vlastního dopravního impéria, ale ani to není kdovíjaký odvaz.

Přesto je na hře cosi magicky přitažlivého, pokud propadnete jejímu kouzlu. Nevím, možná je to věkem, ale po náročném dni mi často není po chuti zběsilý spád a herní výzvy mainstremových titulů. Naopak řízení virtuálního kamionu je na rozdíl od toho skutečného jakási meditativní pohoda, zvláště pokud si ji zpříjemníte poslechem oblíbené hudby nebo podcastů.

A navíc, v této koronavirově-lockdownové době je výlet autem po Evropě asi stejně jednoduchý a možný jako cesta lidí na Měsíc. Proto může mít zdánlivě obyčejný simulátor nečekané kouzlo, stejně jako vzpomínané cestování letadlem. A to vedle evropské verze existuje i stejně kvalitní American Truck Simulator od stejného týmu.

Verdikt: když se zamilujete, jste ztracení

Jak vidno, ETS2 není hrou pro každého – buďto ji po hodině hraní znechuceně smažete, nebo naopak propadnete jejímu kouzlu. A to se díky neustále vylepšovanému enginu i obsahu může stávat znova a znova. A upřímně, který jiný titul vám toto nabídne?

Foto: SCS Software

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze