Eve Water Guard
test

Eve Water Guard

Nepostradatelný stážce

Už jste někdy vytopili sousedy, případně jste se naopak sami stali těmi, kdo byl vytopen? Tak či tak, senzor, který detekuje únik vody, se hodí téměř kdekoli. Jeden takový má i značka Eve. Water Guard se navíc pyšní funkcemi, které nejsou zcela běžné. My se dnes na tohoto strážce podíváme důkladněji a zodpovíme otázku, zda se jeho nákup vyplatí.

Chystáte se na dovolenou a máte strach z úniku vody? Jistě, můžete si pomoci uzavřením hlavního přívodu vody, ale ne vždy to je možné. Navíc strach z toho, že vám například pračka či myčka vytopí byt v době vaší nepřítomnosti, je také velmi nepříjemný, zde navíc ani nejde doporučit uzavřít dopředu vodu. Co tedy dělat? Pořídit si chytrou krabičku Eve Water Guard, která vás na případný únik může upozornit. Daří se jí to? To prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Eve Water Guard

Rozměry 65 × 65 × 45 mm + adaptér do sítě
Délka sondy 2 metry
Možnost rozšíření až o 148 metrů
Ovládání aplikace Domácnost a Eve for HomeKit (pouze iOS)
Komunikace Bluetooth, Thread
Alarm ano, 100 dB
Vizuální upozornění ano, červené LED
Napájení ze sítě, bez baterie
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: je toho víc

V designové krabičce naleznete kromě čidla a sondy s délkou 2 metry také manuál, kartu s kódem pro naskenování do aplikace Domácnost a také adaptéry do sítě. Kromě evropského zde je i UK, USA a AU adaptér. Ten se do čidla pouze zahákne a otočí, pojistka pak adaptér uvolní, pokud by byla potřeba jej vyměnit.

Líbilo se nám
  • různé adaptéry v balení

Konstrukční zpracování: malá krabička s velkým dosahem

Eve Water Guard se skládá ze dvou částí. Základem je samotný modul s rozměry 65 × 65 × 45 mm, ke kterému je nutné připojit adaptér do elektrické sítě. Tento modul se následně zapojí do volné zásuvky v místnosti, kde chcete únik vody kontrolovat. K modulu se poté pomocí 1/4" jacku zapojí kabel s délkou 2 metry. Samotný modul je z bílého plastu, přední část s logem je lesklá, zbytek matný. Na zadní straně se nachází LED pásek, který se v případě úniku kapaliny rozbliká výrazným červeným světlem, uvnitř umístěný reproduktor se poté postará o alarm s hlasitostí až 100 decibelů. Ze zadní strany ještě můžete vidět QR kód pro nasnímání do aplikace Domácnost a resetovací tlačítko.

Eve Water Guard

Kabel opletený speciálním materiálem je poddajný a lze jej umístit na zem dle potřeby. Na konci kabelu je další jack adaptér, což znamená, že si můžete kabel prodlužovat o další 2 metry v případě, že chcete detekovat únik vody na větší ploše. Stačí si přikoupit další stejně dlouhý kabel, 2 metry vyjdou zhruba na 500 Kč.

Eve musíme pochválit nejen za kvalitní provedení obou částí, ale také za povedený design, za který získalo iF Design Award. Kvalitě působí jak modul do zásuvky, tak kabel, který se navíc díky jacku zapojuje velmi snadno. Pokud by vás náhodou zajímalo, zda je Eve Water Guard opatřen záložní baterií, není. Stejně tak na těle nenajdete jakékoliv mechanické tlačítko.

Líbilo se nám
  • subtilní rozměry
  • extrémně snadné zapojení
  • možnost prodloužit kabel
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • velmi výrazný světelný alarm
Nelíbilo se nám
  • chybí záložní baterie

Párování a aplikace: je to hned

Veškeré produkty Eve se párují snadno, a to jak skrze aplikaci Eve for HomeKit, tak přes aplikaci Domácnost, verze pro Android neexistuje, čímž Eve chrání šifrovanou komunikaci. Modul stačí zapojit do zásuvky, otevřít aplikaci a naskenovat kód, přičemž štítek najdete na modulu i v krabičce na speciální kartě. Během chvíle se příslušenství spáruje a vy jen vyberete vhodnou místnost. Možná se ptáte, zda existují nějaké rozdíly, pokud se rozhodnete čidlo ovládat pomocí aplikace Eve/Domácnost. Ano, pár rozdílů existuje a ty si přiblížíme.

Ukázka prostředí čidla v aplikaci Domácnost a Eve for HomeKit

Začneme aplikací Domácnost. Jakmile příslušenství přidáte, zobrazí se jako čidlo ve vybrané místnosti, v našem případě v koupelně. Z náhledu zjistíte, zda je čidlo aktivní, či ne. Po rozkliknutí se dozvíte, zda je detekovaná netěsnost (voda) a máte možnost nastavit automatizaci. Aplikace Eve for HomeKit je na nastavení maličko bohatší. Můžete provést test alarmu. Aplikace vás vyzve, ať kabel ponoříte do vody a následně otestuje zvuk alarmu. V aplikaci si lze navíc zvolit, jak často vás bude aplikace o test žádat, abyste zkontrolovali, že vše funguje jak má.

Upozornění na únik vody je téměř okamžité.

Aplikace Eve for HomeKit umí i další důležitou věc – pokud čidlo detekuje vodu, rozezní se alarm a rozsvítí se výstražný LED pásek. Aplikace Domácnost sice bleskurychle zobrazí notifikaci, že čidlo detekovalo vodu, ovšem jen skrze aplikaci Eve je možné alarm ztišit. Zde se hodí dodat, že skrze aplikaci nijak nevypnete výstražné LED světlo, to automaticky zhasne až v momentě, kdy kabel zcela vyschne, případně jej odpojíte od modulu.

Eve Water Guard

Zde se dostáváme možná k jedné méně příjemné informaci – alarm nelze ukončit například speciálním tlačítkem na modulu, což je běžné například u senzorů kouře. Buď jej musíte utišit skrze aplikaci Eve, nebo tak, že vyjmete kabel, případně celý modul ze zásuvky. Hodí se poznamenat, že pokud byste modul opětovně zapojili do zásuvky a kabel nebyl ještě zcela suchý, alarm se rozezní znovu.

Co naopak umí aplikace Eve i Domácnost, to jsou již zmíněné automatizace. Můžete si například nastavit, že pokud čidlo změní svůj stav (například pokud detekovalo vodu), vaše chytré žárovky v domě rozsvítí vybranou barvou. To upoutá pozornost a kromě zvukové signalizace máte další prostředek, jak na případný problém upozornit.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • možnost nastavení automatizací
Nelíbilo se nám
  • alarm nelze ukončit přes aplikaci Domácnost, ani speciálním tlačítkem

Zkušenosti: opravdu funguje

Čidlo od Eve jsme používali několik týdnů. Samozřejmě jsme záměrně nerozbíjeli hadici přívodu vody od pračky, ovšem testovali jsme, za jak dlouho od rozlití vody čidlo detekuje únik a zašle notifikaci. Dobrou zprávou je, že při všech testech čidlo zareagovalo nejpozději do 8 vteřin. Stačilo přitom pár kapek vody, které jsme cíleně rozstříkli na přívodní kabel. Obrovskou výhodou celého řešení je, že kabel je citlivý po celé své délce. Jiná (levnější) čidla jsou citlivá pouze na svém konci v oblasti sondy, Eve Water Guard detekuje únik po celé délce kabelu, který je vlastně takovou 2metrovou sondou. A pokud chcete, můžete dokoupit další 2metrové kabely (celkem lze dosah rozšířit až na 150 metrů). Je ale nutné dodat, že 2 metry kabelu vyjdou na 500 Kč, dalších 148 metrů by tak vyšlo na 37 000 Kč...

Eve Water Guard

Rychlost aktivace alarmu byla v průměru 5 vteřin, což je skvělé. Přijetí notifikace zabralo maximálně další 2 vteřiny a můžete počítat s tím, že zvuk notifikace se rozezní i v případě, že máte iPhone v tichém režimu, případně v režimu Nerušit, a to proto, že jde o kritickou notifikaci. Maximálně do 10 vteřin tedy víte, že se něco děje. Pokud jste mimo domácnost a iPhone se nemůže k čidlu připojit skrze Bluetooth, notifikaci dostanete jen v případě, že máte Domácí centrum, tedy Apple TV, iPad, nebo Apple HomePod. Ani v tomto případě nedošlo ke zpoždění notifikací, výstraha se na mobilu objevila maximálně o vteřinu později.

Eve Water Guard

Pokud Domácí centrum nemáte, stále můžete počítat s tím, že se modul rozezní velice hlasitým alarmem a aktivuje se výstražné světlo, jen nedostanete notifikaci na mobilní telefon. I tak můžete počítat s tím, že sousedy vytrvalé pípání alarmu nenechá chladnými.

Eve Water Guard podporuje protokol Thread. Ten má výrazně zlepšit odezvu zařízení, která jsou propojena v rámci Apple HomeKit. Nejde o výmysl Applu, jde o protokol, se kterým jsme se setkali již několik let zpět, konkrétně v roce 2014. Mezi prvními firmami, které jej používaly, byly ARM Holdings, Google Nest Home, OSRAM, Samsung, Qualcomm (a další), Apple se přidal až v roce 2018. Thread podporuje HomePod mini i Apple TV 4K a má nejen zrychlit odezvu, ale využívá jednotlivé produkty i pro vzájemnou komunikaci, která stále probíhá skrze Bluetooth. To znamená, že pokud používáte rozbočovače, Thread je nahradí a ještě k tomu zrychlí odezvu. Kompatibilní produkty si mezi sebou zvládnou vyměnit informace a využívají se jako rozbočovače, síť se tak s každým dalším produktem s podporou Thread stává robustnější. Eve má v nabídce hned několik produktů s podporou Thread, stejně jako například značka Nanoleaf.

Eve Water Guard

Hledali jsme nějaké nevýhody. Menším mínusem je, že hlasitost alarmu nelze nijak regulovat, stejně tak chybí záložní baterie. Stačila by malá baterie, která by v případě výpadku proudu na krátkou dobu převzala otěže.

Líbilo se nám
  • rychlé reakce
  • přehledné notifikace
  • hlasitý alarm
  • vizuální upozornění
  • podpora Thread
Nelíbilo se nám
  • dražší rozšíření sondy
  • alarm lze utišit jen skrze aplikaci Eve
  • hlasitost nelze regulovat
  • chybí záložní baterie

Zhodnocení: ochrání vás

Eve Water Guard je produkt, který na první pohled nepotřebujete, ale jen do doby, než přijde katastrofa. A to už je většinou pozdě. Investice zhruba 3 000 Kč rozhodně není tak vysoká, jak se může na první pohled zdát. Osobně můžeme nákup doporučit i kvůli velmi snadné obsluze, snadnému párování a elegantnímu designu. Potěší i možnost prodloužení kabelu, který únik detekuje. Osobně mi vadí jen fakt, že Eve Water Guard není opatřen záložní baterií a postrádám tlačítko, kterým by šlo alarm utišit okamžitě. Tlačítko však můžete nahradit tím, že odpojíte kabel, tím alarm utlumíte.

Foto: Eve

Klady
  • rychlé notifikace
  • možnost prodloužení detekčního kabelu
  • rozumná cena
  • snadná obsluha
  • jednoduché párování
  • hlasitost alarmu
  • vizuální upozornění LED
Zápory
  • chybí záložní baterie
  • alarm nelze ukončit tlačítkem, ani přes aplikaci Domácnost
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze