Fujifilm Instax Mini Link 2
test

Fujifilm Instax Mini Link 2

Bláznivě jiná tiskárna

Že dělá Fujifilm jen běžné Instaxy? Omyl, nabízí i tiskárny, které fungují na stejném principu. Novinkou je model Mini Link 2, který funguje se stejnými filmy jako klasické Instaxy. Nabízí opravdu nepřeberné množství funkcí, na něž se podíváme.

Na fZone.cz jsme vám už přinesli recenze několika Instaxů a někteří si možná vzpomenou i na recenzi instantní tiskárny Instax Link Wide. Na stejném principu funguje i Instax Mini Link 2. Jak už název napovídá, jde o druhou generaci, která tiskne menší formát.

První generaci jsme sice netestovali, ovšem druhá přináší tolik zajímavých funkcí, že jsme ji zkrátka nemohli opomenout. Pokud patříte mezi příznivce instantních snímků po vzoru ikonických Polaroidů, budete jistě nadšeni.

Technické parametry Instax Mini Link 2

Rozměry 124,8 mm × 91,9 mm × 36,4 mm
Hmotnost 210 gramů
Doba nabíjení, výdrž 1,5 hodiny, zhruba 100 snímků
Maximální rozlišení 318 DPI, 80 μm
Typ flmu Fujifilm Instant Colour Film
Velikost filmu/obrázku 86 mm x 54 mm, 62 mm x 46 mm
Rychlost tisku 12 sekund
Doba vyobrazení snímku až 90 sekund
Konektivita Bluetooth 4.2 BLE
Ovládání Přes aplikaci instax mini Link
Kompatibilita iOS a Android
Napájení microUSB
Cena 3 200 Kč

Obsah balení: kabel a návod

V menší papírové krabičce najdeme kromě samotné tiskárny také USB kabel k nabíjení, který je typu USB-A–microUSB o délce 0,5 metru a návod v mnoha jazycích. Oproti tiskárně Wide chybí například popruh, protože tiskárna zkrátka nemá žádné očko pro provlečení. Stejně tak v balení nehledejte stojánek, což je trochu škoda.

Fujifilm Instax Mini Link 2
Líbilo se nám
  • kompaktní balení
  • návod v češtině
Nelíbilo se nám
  • chybí stojánek a popruh na zavěšení

Konstrukční zpracování: nám se líbí

Fujifilm Instax Mini Link 2 se prodává ve třech barevných variantách Clay White, Soft Pink a Space Blue. Do redakce nám dorazila první jmenovaná, která díky neutrální barvě sedne téměř každému. Rozměry 124,8 × 91,9 × 36,4 mm jsou adekvátní, tiskárna není o moc větší než samotná plastová náplň s filmy. Ta se vkládá pod zadní plastové víko, které odjistíte mechanickým posuvníkem. Jakmile poprvé vložíte filmy, vyjede plastová část sloužící pro ověření funkčnosti. Pokud byste víko otevřeli znovu, vyjede už film, který tím znehodnotíte (a to i v případě, že je tiskárna vypnutá), takže pozor.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Tiskárna sedne do ruky skvěle, hmotnost 210 gramů není nejnižší, ovšem popruh tašky či batohu vám určitě neutrhne. Je trochu škoda, že chybí očko pro provlečení poutka. Tiskárna je příjemně zaoblená, spodní část je však do roviny, může tedy stát sama o sobě například na stolku.

Z ovládacích prvků zmíníme výrazné tlačítko instax na přední straně. Je velké a pokud je tiskárna v pohotovosti, svítí. Kromě bílé se dokáže rozzářit i do červena, zelena, fialova, zkrátka do všech barev duhy. Nejenže jde o efektní prvek, ale barvy informují například o nedostatečné kapacitě baterie nebo tisku. Tlačítko se tiskne dobře, ne však po celé ploše. U krajů se tiskne podobně, jako kdybyste se snažili tisknout čtyřsměrovou klávesu na starých Nokiích. Stisknete jej, ovšem pocitově tam něco dře.

Do ruky padne geniálně.

Na boku je pod záslepkou skryté microUSB, což je velká škoda. Většina moderních (a to i těch levnějších) smartphonů už má USB-C a u Instaxu to chceme také, ideálně už od příští generace. Dalším prvkem je tlačítko pro aktivaci různých režimů. S tím souvisí i boční zelená LED, která s tlačítkem komunikuje. Dioda je standardně pohaslá, její přítomnost tak poznáte jen díky plastové „bulce“ na boku tiskárny. Zcela navrchu se pak pochopitelně nachází prostor, kudy film míří z těla tiskárny.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Fujifilm Instax Mini Link 2 se nám líbí. Celkový dojem je výborný. Tiskárna je sice plastová, ovšem tělo je drážkované, což působí velmi hezky na pohled i úchop. Rozměry jsou skvělé, prvky jsou rozmístěné chytře a nebýt zastaralého microUSB, jsme spokojeni.

Líbilo se nám
  • pěkný design
  • kvalitní plasty
  • tři barevné varianty
  • rozumná hmotnost
  • subtilní rozměry
  • chytré rozmístění prvků
Nelíbilo se nám
  • microUSB
  • tlačítko by se mohlo tisknout měkčeji

Aplikace a funkce: zcela nový pohled

Abyste mohli tiskárnu používat, potřebujete aplikaci instax mini Link dostupnou zdarma pro iOS i Android. Aplikace po prvním spuštění požádá o zapnutí tiskárny a Bluetooth ve vašem telefonu. Během chvíle se objeví mezi dostupnými zařízeními a párování je hotové.

Aplikace instax mini Link

I když aplikace vypadá podobně jako u jiných produktů Instax, není zcela identická. Stejné je jen hlavní nastavení, které působí trochu zastarale, ovšem po chvíli zjistíte, že přehlednost je lepší než divoké kreace, zvláště v části Nastavení.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Další části aplikace jsou již barevné a různými animacemi a zvuky plné. Úvodní strana ukazuje poslední vytisknutou fotografii a nabídku všech režimů, které tiskárna umí. Dále ukáže stav baterie v procentech.

Stáhnout instax mini Link

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Na výběr máte mezi tiskem klasického snímku, tisku snímku z videa a využít můžete i režimu koláže. Dále je zde režim Match Test, který z fotky dvou lidí určí, jak se k sobě hodí… Pro mládež tedy skvělá funkce. Snímky můžete buď nahrát ze zařízení, nebo díky režimu instax Camera pořídit snímek přímo z aplikace. Následně lze snímek obohatit nálepkou, emotikonem, písmeny, můžete přidat psaný text, obrázek oříznout, vybrat efekt (monochrome, sepia, auto), případně nastavit jas, kontrast a saturaci. Všechny emotikony a nálepky lze navíc různě zvětšovat a umisťovat dle libosti, tedy dle limitů tisknutelné části. Jakmile jste s tvorbou spokojeni, stačí „svajpnout“ zespodu nahoru a fotografie se vytiskne. Přesun dat zabere asi 10 vteřin, dalších 12 vteřin se fotka tiskne a do konečné podoby se různými chemickými postupy dostane asi za minutu a půl. Jeden snímek je tak hotov za cca 2 minuty čistého času.

Fujifilm Instax Mini Link 2

To jsou funkce, které však už známe, v čem je ale tiskárna Instax mini Link 2 výjimečná? Jde o režim Instax Air. Reálně to funguje tak, že namíříte telefon na někoho, kdo drží tiskárnu v ruce, a zmáčkne tlačítko na boku. Tiskárna začne vibrovat a rozsvítí se dioda na boku, kterou můžete kreslit. Aplikace zaznamená svit diody a propíše jej do snímku. Nakreslit můžete různé symboly, znaky, při troše zručnosti i složitější objekty. Celé to funguje až překvapivě dobře, stejně tak potěší, že vibrace tiskárny jsou velmi příjemné, skoro jako haptická odezva.

Funkce Instax Air dokáže zachytit i video, které se v podobě QR kódu vloží do fotky. Vám se tak vytiskne fotografie (kterou vyberete z videa) a v QR kódu najdete ukrytý odkaz s videem, které může být dlouhé až 15 sekund.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Pokud se vám funkce Instax Air líbí, ale nechcete kreslit tiskárnou, můžete kreslit i přímo na displeji telefonu. To je praktičtější, než abyste fotografovaný objekt navigovali, ale zase to není taková zábava. Kromě kreslení znaků a symbolů můžete snímek v režimu Instax Air obohatit konfetami, hvězdičkami, bublinami, srdíčky nebo efektem, který napodobuje sprej. Vše navíc doprovází korespondující zvuková stopa. Efekty jsou animované, tedy až do doby, než snímek vytisknete. Pokud však chcete animace zachytit, můžete stále vytisknout snímek s vloženým QR kódem, kde je celá vaše „práce“ s efekty zachycená.

Instax Air je dovednost opravdu nevídaná.

Přidanou hodnotou je i možnost zoomování/oddalování snímku pohybem tiskárny. Pokud ji narovnáte, obraz se oddálí, pokud ji dáte do vodorovné polohy, snímek se začne přibližovat. Stále toho nemáte dost? Využijte funkce Sketch edit & print. Reálně stačí nakreslit či napsat vzkaz na papír a aplikací jej vyfotit. Následně máte možnost odstranit pozadí a tuto kreaci v podobě nálepky přidat do snímku. My jsme vyzkoušeli separovat přání k narozeninám z obrázku a výsledek se povedl. Nálepku poté můžete libovolně obarvit a umístit. Fujifilm myslel i na takové drobnosti, jako je snadné odstraněn pozadí. Pokud tak klepnete na displej, guma se objeví lehce nad konečkem prstu, vy tedy mnohem snáze kontrolujete, kde zrovna mažete.

A kvalita výsledných snímků? Na poměry takto malého zařízení opravdu dobrá, Fujifilm má navíc v zásobě i dvě různé kvality – základní Natural Mode a instax-Rich Mode, který zajistí lepší kvalitu snímků. Výsledné snímky jsou barevně věrnější, barvy zářivější, tisk přitom zabere jen o krátkou chvíli déle.

Fujifilm Instax Mini Link 2

V nastavení můžete kromě kvality snímků ovlivnit i vibrace, které lze vypnout, dále zvuky, které lze opět vypnout a můžete na každý vytištěný snímek přidat i datum pořízení. Pokud chcete, aby se videa ukrytá v QR kódu nedala stáhnut (protože expirace je nastavena na 2 roky), můžete tuto možnost zakázat.

Jen pro pořádek, filmy nejsou nejlevnější a vyplatí se kupovat sady po 10 kusech, kdy vás jeden snímek vyjde zhruba na 15 až 20 Kč. Pokud chcete papíry s různými efekty (například metalické odlesky), počítejte s částkou zhruba 25 Kč. Existuje i speciální černobílá varianta, ovšem stejnou „parádu“ uděláte s černobílým filtrem přímo v aplikaci.

Líbilo se nám
  • různé režimy a efekty
  • možnost přidat vlastní nálepku
  • Instax Air
  • vibrace
  • bohaté možnosti nastavení
  • možnost vytisknout video (QR kód)

Zhodnocení: tohle se povedlo

I když nepatřím mezi cílovou skupinu teenagerů, testování jsem si užil. Je až s podivem, jaké všechny funkce tiskárna nabízí za 3 200 Kč, což se nijak zásadně neliší od dalších produktů Fujifilm z rodiny Instax. Podobně stojí i fotoaparáty, případně tiskárna Wide. Možností, jak snímek ozvláštnit, je zde více než dost, mě osobně zaujala funkce Instax Air i možnost přidat video skryté do QR kódu, které může odhalit, jak příprava snímku probíhala. To může ocenit i obdarovaný.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Tiskárna se povedla. Cena není přemrštěná a když přežijete ceny filmů, kdy 10 kusů základní barevné verze vyjde asi na 200 Kč, nebudete zklamaní.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalita tisku (režim Instax-Rich)
  • kompaktní rozměry a kvalitní konstrukce
  • snadné ovládání
  • režim Instax AIR
  • množství funkcí, efektů a režimů v aplikaci
  • výdrž baterie
  • videa ukrytá v QR kódu
Zápory
  • dražší filmy
  • hlavní tlačítko by se mohlo tisknout lépe
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze