Hobot 2S
test

Hobot 2S

Umývání oken se stane hračkou

S jarem přichází i klasický jarní úklid, ke kterému neodmyslitelně patří i mytí oken – jedna z nejméně oblíbených domácích prací. K tomuto závěru došla i firma Hobot, která přišla s několika robotickými čističi okem. Nám se do rukou dostal nejnovější typ 2S, který má hned několik vychytávek pro co nejdokonalejší výsledky.

Robotický čistič Hobot S2 pravda není úplně levný, ovšem odvede celou práci za vás. Pokud se nechcete trápit hodiny umýváním oken, máte s tímto přístrojem možnost omezit tuto činnost pouze na utírání rámů a parapetů. Ovládání pomocí ovladače nebo aplikace z něj dělá prakticky samostatnou jednotku, kterou je potřeba pouze přichytit na sklo.

Technické parametry robotického čističe Hobot 2S

Rozměry 10 × 24 × 24 cm
Hmotnost 1 300 g
Rychlost čištění 1 m² za 2,4 minuty
Záložní baterie Li-ion (650 mAh)
Spotřeba 72 W
Délka napájecího kabelu 4 m
Délka bezpečnostního lana 4,5 m
Doba dobíjení cca 180 minut
Zásobník na vodu/čisticí přípravek 2× 26 ml
Hlučnost 64 bD
Aplikace ano (Android, iOS)
Bluetooth/WI-FI ano/ne
Cena cca 9 500 Kč

Obsah balení: včetně čisticího prostředku

V obdélníkové krabici najdete vše, co budete potřebovat. Kromě samotného čisticího robota jsou zde tři utěrky z mikrovlákna, přípravek na okna, bezpečnostní lano, adaptér, AC kabel, DC kabel, návod a dálkové ovládání včetně baterií.

Hobot 2S
Líbilo se nám
  • včetně baterií do ovladače
  • i s čističem na okna

Konstrukce a zpracování: praktický a funkční

Čistič oken je z bílého lesklého plastu na horní straně a ve spodní straně je z černého matného plastu. Horní strana je uprostřed podélně vyvýšená pro lepší úchop a nachází se zde také ovládání a vstup pro DC konektor. Na přístroji najdete pouze dvě tlačítka, o kterých si povíme později.

Po obou stranách jsou průhledné zásobníky na vodu nebo čistič na okna. Vylití tekutiny brání silikonová víčka, která lze jednoduše vytáhnout a zase vtlačit. Důležitým prvkem jsou ultrasonické trysky sloužící k vypouštění přípravku. Po obou stranách jsou dále větrací otvory a vlevo nahoře je malý reproduktor. Na spodní straně je ješt ěotvor pro připevnění bezpečnostního lana.

Pokud čistič otočíte, celý střed zabírá přisávací oblast. Jsou zde malé otvory, kudy se nasává vzduch, tím čistič zůstává přichycen na skle. Po obvodu je místo pro utěrku, která se připevní pomocí suchého zipu. Na utěrce jsou celkem čtyři malé otvory, které jsou na každém konci čističe. V nich jsou senzory, které snímají okraje oken. Po stranách jsou umístěna dvě pásová kola.

Připojení Hobota S2 je trochu jiné, než jsme většinou zvyklí. Najdeme zde adaptér i starší typy konektorů, které se připojí z jedné a druhé strany do adaptéru. Konektor DC se pak zapojí do čističe, navíc se pak zajistí zašroubováním. I když se to může zdát zbytečné – konektor se v případě odsátí od okna nevytrhne. Kabel vám nebude u čištění překážet – je tenký, nekroutí se a má 4 metry. Proti případnému pádu je zde i bezpečností lano, které je ještě o půl metru delší než samotný kabel.

Hobot 2S

Ovladač je z černého plastu a můžete s ním plně přístroj ovládat. Pokud si nestáhnete aplikaci do mobilního telefonu, 100% ji nahradí. Posledním příslušenstvím je čistič na okna Hobot, který má 220 ml. Výrobce pak doporučuje používat pouze tento přípravek, případně destilovanou vodu.

Líbilo se nám
  • rozprašovače z obou stran
  • senzory na rámy oken
  • tři utěrky z mikrovlákna
  • bezpečnostní lano

Aplikace: vylepšené dálkové ovládání

Aplikace Hobot Legee je dostupná zdarma pro Android i iOS. Při registraci obdržíte potvrzovací kód do emailu a pak si již jednoduše najdete správný přístroj, který propojíte s aplikací. Při propojení musí být čistič zapnutý a je dobré stát poblíž.

Když chcete robota použít, stačí si zvolit z programů, které jsou na hlavní straně. Prostřední tlačítko Čištění od shora je nejlepší volbou – robot vyjede nahoru a následně obloukově směřuje dolů a poté ještě nahoru a dolů.

Můžete také zvolit možnost, že začne nejdříve čištěním doleva/doprava. Opět následně malými oblouky sjíždí směrem dolů. Záleží také, zda máte přístroj horizontálně/vertikálně. Při prvním umývání je lepší jej dát horizontálně, následně jeho směr můžete upřesnit. V aplikaci je také tlačítko Stop, čímž ukončíte jakýkoliv program. Poslední možností je Dálkové ovládání. Pokud jej zvolíte, zobrazí se vám stejné rozložení tlačítek jako na dálkovém ovládání. Můžete tak telefon použít místo něj.

V horním pravém rohu je ikona knihy s písmenem i, po rozkliknutí vám aplikace nabídne nejrůznější informace pro správné používání. Najdete zde instrukce k použití, návod, nejčastější chyby i úvodní video.

Líbilo se nám
  • jednoduché připojení
  • snadné ovládání
  • zcela nahradí dálkový ovladač i návod

Zhodnocení a zkušenosti: mytí oken prakticky bez práce

Při prvním rozbalení se vám může zdát, že je v krabici nějak moc kabelů – jakmile je ale zapojíte do sebe, lehce se zorientujete. Návod je i obrázkový, což vám zkrátí čas instalace. Jednotlivé kabely připojíte k adaptéru, do zásuvky a do čističe. Následně je už můžete nechat spojené a připojovat jen k robotu.

Hobot 2S

Na spodní stranu připevněte utěrku z mikrovlákna a zkontrolujte, zda je přesně položená, aby nezakrývala senzory. Do obou nádržek nalijte přípravek na okna Hobot, případně destilovanou vodu.

Pro zapnutí slouží kolébkový spínač. Pro spuštění/zastavení je zde i dotykové tlačítko, u kterého je i LED. Pokud svítí zeleně, je baterie nabitá, pokud oranžově, nechte po dokončení práce čistič dobít. Pouze na baterii přístroj nefunguje, musíte jej tedy mít vždy zapojený v elektřině. Záložní baterie slouží k tomu, aby při výpadku elektřiny, případně odpojení napájecího kabelu, nedošlo k úplnému vypnutí. Robot přestane s čištěním a začne upozorňovat na to, že není připojen k síti. Jelikož se na okně drží za pomoci nasávání vzduchu, je potřeba jej co nejdříve z okna odstranit, aby nedošlo k pádu. Plně nabitý ale podle výrobce vydrží až 20 minut.

Hobot 2S

Pokud u čističe nestojíte, nebo jej pokládáte na okno, kde by mohl spadnout z výšky, případně by pádem mohl někoho zranit, vždy použijte i bezpečností lano pro zajišění. Lano je zakončeno karabinou, kterou můžete kdekoliv doma zaháknout. Při testování se mi ale ani jednou nestalo, že by sání na přístroji nefungovalo, a to ani po odpojení ze sítě. Bezpečnostní prvky jsou zde tedy dotažené do detailu.

Po zapnutí se spustí tlakové nasávání a čistič se okamžitě přisaje.

Přístroj zapínejte, když jej držíte v ruce nebo přidržujete u skla – po zapnutí se totiž ihned spustí tlakové nasávání a čistič se okamžitě přisaje. Pokud je někde položený, přisaje se a nepůjde jej přemístit. Spuštění můžete provést rovnou na robotu, případně pomocí ovladače či aplikace. Na robotu lze spustit pouze jeden program, který pro klasické čištění ale stačí.

Při umývání můžete spoléhat pouze na rozprašovač i na okno ještě nastříkat další přípravek. Druhá možnost se mi osvědčila zejména na více špinavých oknech. Hobot je schopný umýt jak mastné otisky prstů, tak venkovní nečistoty, jako je prach a špína při dešti. Poradil si i s otisky čumáků od koček.

Hobot 2S

Na tomto modelu lze vidět, že výrobce vychytal předchozí neduhy a vylepšil jej, aby mu nešlo prakticky nic vytknout. Zvládne totiž bez problémů umýt i rohy oken díky houpavému pohybu a ultrasonické trysky umístěné po obou stranách zajišťují lepší vyčištění. Jediné, na čem by se dalo zapracovat, je hlučnost (64 dB) při používání. Ještě bychom vylepšili hlasitost mikrofonu, která je zbytečně vysoká. Rozhodně tak nemůžete přístroj pouštět, pokud někdo ve vedlejší místnosti spí.

Ultrasonická tryska dokáže vytvořit 15 μm hustou mlhu, která lépe rozpustí nečistoty, spotřebuje tak méně přípravku na čištění. Každý zásobník pojme 26 ml, což znamená, že vystačí až na 26 m². Pomocí ovladače ale můžete kdykoliv trysku použít nad klasické nastavení. Pokud by vás zajímalo, za jak dlouho vám čistič okno umyje, pak je to rychlostí metr čtvereční za 2,4 minuty. Mezitím tak můžete umýt rámy oken a parapety. Pravděpodobně ale bude čistič o něco rychlejší.

Hobot 2S

Pokud se rozhodnete Hobot S2 ovládat dálkovým ovladačem, máte na výběr z několika možností. Tlačítko s kapkou spouští/zastavuje trysky. Jediné modré tlačítko spustí základní program – stejný jako v aplikaci a na čističi. Dále jsou zde stejné možnosti jako v aplikaci. Můžete tedy spustit vybraný program, zvolit dvojitý cyklus mytí (tlačítko označeno 2X) nebo zastavit cyklus čistění. Je zde i možnost jednorázového nastříkání vody a kruhové tlačítko umožňuje manuální navigaci požadovaným směrem.

Co se týče čištění, utěrky je možné prát v pračce na 40 °C. Pokud jsou okna špinavější, je dobré na každou okenní tabuli použít novou. Výrobce nedoporučuje se dotýkat sonických trysek. Pakliže by došlo k jejich poškození, je možné celý zásobník jednoduše vyměnit. Oba stojí něco málo přes 500 Kč. Dokoupit můžete i další sadu tří utěrek za 300 Kč.

Po dokončení čistění je potřeba nejdříve přístroj chytit a až následně vypnout. Okamžitě se totiž vypne vzduchové sání a přístroj by spadl. Proto jej nelze vypnout na dálkovém ovladači ani v aplikaci, pouze ručně.

Líbilo se nám
  • umyje i rohy oken
  • utěrky se dají prát
  • záložní baterie zabrání pádu
  • umyje mastné otisky prstů
Nelíbilo se nám
  • hlučnější provoz
  • hlasité oznamování

Závěr: spokojenost

Při testování jsem nenarazila na jediný problém. Hobot S2 pracoval přesně tak, jak měl. Díky přednastaveným houpavým pohybům dokázal vyčistit i rohy. Na oknech nezanechával čmouhy a vyčistil i mastné otisky. Jeho použití je snadné a intuitivní. Hodí se jak na klasická okna, tak na francouzská i na prosklené dveře či výlohu. I když je cena vyšší, jednoznačně ušetří čas i práci.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně baterií do ovladače
  • i s čističem na okna
  • rozprašovače z obou stran
  • senzory na rámy oken
  • tři utěrky z mikrovlákna
  • bezpečnostní lano
  • jednoduché připojení aplikace
  • umyje i rohy oken
  • umyje mastné otisky prstů
  • záložní baterie zabrání pádu
Zápory
  • hlučnější provoz
  • hlasité oznamování
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze