Hobot 388
test

Hobot 388

Dosáhne tam, kam vy ne

Po delší době jsme se podívali na čistič oken, tentokrát se jedná o Hobot 388. Můžete ho ovládat třemi způsoby. V balení najdete několik náhradních utěrek na umývání a výrobce nezapomněl ani na integrovanou baterii. Je ale vážně tak dobrý, aby si obhájil vyšší pořizovací cenu?

V dnešní době již není žádnou zvláštností, aby nám v domácnosti pomáhaly s úklidem chytré přístroje. Myčku nádobí, chytrý vysavač nebo čističku vzduchu najdete pomalu v každé domácnosti. Další oblíbenou pomůckou se může stát i čistič oken, který přiložíte k oknu, zmáčknete tlačítko a už se jen díváte, jak jsou okna krásně umytá. Přesně to umí i Hobot 388, na který jsme se podívali v dnešní recenzi.

Za zapůjčení robotického čističe oken Tesla Hobot 388 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry Hobot 388

Rozměry 14,8 × 9,5 × 29,5 cm
Hmotnost 1 kg
Kapacita baterie 650 mAh
Hlasitost 67 dB
Výkon 90 W
Senzor proti nárazu ano
Dálkové ovládání ano, součást balení
Cena 8 690 Kč

Obsah balení: připraven k práci

Po rozbalení obdélníkové krabice nejdete samotný čistič, čistící kroužky a další menší krabici, ve které je uloženo dálkové ovládání, napájecí kabel s adaptérem, prodlužovací kabel, náhradní utěrky a přípravek na čištění oken. Nechybělo ani lanko s karabinou, které už bylo přivázané k čističi. V balení najdete dohromady 12 utěrek na umývání oken. Velkou výhodou také je, že v balení je také přípravek na čištění oken, takže vám k používání přístroje nic nechybí – ani detailní manuál v několika jazycích včetně českého.

Hobot 388
Líbilo se nám
  • náhradní utěrky na výměnu
  • jistící lanko
  • přípravek na čištění oken

Konstrukční zpracování: v jednoduchosti je krása

Hobot 388 má oválný tvar a je z matného plastu. Můžete si ho vybrat v černé i bíle matné barvě. Na jeho vrchní straně se nachází několik prvků, na které se teď podíváme. Ve spodní části je zásobník na vodu s ultrasonickou tryskou. Vedle zásobníku najdeme hlavní vypínač, DC konektor a spodní otvor pro bezpečnostní lano. Uprostřed přístroje umístil výrobce logo značky. Po obou stranách vidíme větrací otvory. Na horní straně čističe je tlačítko pro zapnutí a vypnutí čistění, LED kontrolka a přijímač signálu od dálkového ovládání. Nesmíme zapomenout ani na reproduktor, který vás pípáním upozorní na konec úklidu, přepnutí směru čištění nebo na překážku v cestě.

Na spodní straně jsou dva velké kotouče, na které se nasazují čistící utěrky. Po nasazení utěrek se kotouče přisají k oknu podtlakem a díky otáčivému pohybu se pohybují po okně. Výměna utěrek je velmi jednoduchá, zabere pouze pár sekund.

Líbilo se nám
  • snadná výměna utěrek
  • snadné ovládání
  • zásobník na vodu s ultrasonickou tryskou

Čištění a ovládání: jednoduché a rychlé

Ovládání čističe je velmi jednoduché. Navíc si můžete vybrat ze tří způsobů – tlačítkem, dálkovým ovladačem nebo aplikací. Nejdříve se podíváme na dálkový ovladač, na kterém najdete několik základních tlačítek k ovládání. Na horní straně vpravo je tlačítko k automatickému čištění, které výrobce doporučuje používat. Vedle něj je tlačítko k zapínání/vypínání rozprašovače vody. Pod ním je kolečko, díky kterému můžete čistič ovládat manuálně. Dále vidíme dvojici tlačítek k automatickému čištění doleva a dolů nebo doprava a dolů. Další tlačítko slouží k jednorázovému nadávkování vody. Tlačítko STOP zastaví čištění a posledním tlačítkem můžeme zvolit dvojitý čistící cyklus.

Hobot 388

Druhou možností je ovládání pomocí aplikace HOBOT, kterou si můžete zdarma stáhnout pro Android i iOS. QR kód na stažení aplikace najdete přímo v návodu k použití. Spárování s přístrojem je naprosto jednoduché. Stačí mít zapnuté Bluetooth. Po stažení aplikace vyberete, jaký čistič je právě ten váš, pomocí hlavního vypínače spárujete s aplikací a můžete začít s úklidem. Prostředí aplikace je velice podobné ovladači. Najdete zde stejná tlačítka. Takže je už jen na vás, zda je pohodlnější používat dálkový ovladač, nebo aplikaci. Nejjednodušší je určitě ovládání skrze jediné tlačítko na čističi.

Prostředí aplikace HOBOT

Co ještě musíte udělat před samotným umýváním oken, je nalít čistící prostředek do zásobníku na vodu. Ten výrobce dodal do balení, takže nemusíte nic dokupovat. Zařízení je vybavené patentovaným ultrasonickým rozprašovačem vody, který vytváří 15 mikrometrů hustou mlhu, díky které je umývání oken účinnější. Obsah zásobníku činí 24 ml, což vystačí na čištění plochy o rozloze 24 m². Občas se stane, že na velké ploše jsou už utěrky více mokré a čistič kvůli tomu začne trochu podkluzovat. V takovém případě radíme pozastavit čištění a vyměnit utěrky za suché.

Čistič můžete ovládat třemi způsoby.

Větším problémem je podle nás vyšší hlučnost. Výrobce udává 67 dB, ale v místnosti, kde čistič právě pracuje, se na seriál nepodíváte. Po chvilce vám bude vadit i povídání, protože vás hluk bude rušit. Na druhou stranu, okna jsou umytá za pár minut, pak můžete v konverzaci v klidu pokračovat.

Hobot 388

Musíme vás ovšem upozornit na jednu věc. Přístroj chce být v úklidu opravdu důkladný, a tak se nebojí překážek. Překážky na okně? Myslíme například kliky od balkónových dveří. Vjede pod ně i za cenu poškrábání horní strany čističe. Pokud nechcete mít přístroj hned po prvním použití poškrábaný, zkontrolujte si, že máte kliky pořádně dotažené.

Velkou výhodou je, že čistič můžete používat nejen na okna. Díky systému Single-Side-Cleaning najde využití na různých tloušťkách skel a skleněných površích – hodí se tak i na zrcadla, zdvojená okna a další. Navíc zvládne umýt velké plochy o šířce až 5 metrů a výšce 6 metrů. Minimální velikost čištěného povrchu je přitom 35 × 35 cm. Je vybaven GYRO senzorem a vysoce citlivým podtlakovým senzorem pro automatickou regulaci výkonu a pohybu po čištěné ploše. Navigační systém s AI-Techonology S4.0 kontroluje pohyb po okně.

Hobot 388

Okna vždy umyl rychle a hezky. Při suchém mytí je také vyleštil. Musíte však počítat s tím, že kvůli kulatým utěrkám se čistič nedostane úplně do rohů, což je ale v případě takových přístrojů běžné. Tam si pak můžeme všimnout nedokonalého umytí. Nedokázal si také poradit se zaschnutými flíčky, například od hmyzu. Zde už musí pomoci lidská síla. Použité utěrky přitom stačí opláchnout, nechat uschnout a můžete je znovu použít

Líbilo se nám
  • tři způsoby ovládání
  • systém Single-Side-Cleaning
  • senzory pro regulaci výkonu
  • navigační systém s AI-Techonology S4.0
Nelíbilo se nám
  • vysoká hlučnost
  • na mokru podkluzuje

Výdrž a nabíjení: myslí na všechno

Hobot 388 nabízí baterii s kapacitou 650 mAh. Díky funkci záložního zdroje UPS (Uninterruptible Power Supply/Source) se dokáže udržet přisátý na okně 20 minut. Při výpadku proudu tak nespadne a nepoškodí se, navíc je ale zajištěný dodaným lankem s karabinou. Pokud by tato situace nastala, čistič se automaticky zastaví a spuštěným alarmem vás na problém upozorní.

Hobot 388

Bez prvotního připojení do sítě ale nefunguje. Díky napájecímu kabelu dlouhému 4 metry, který je v balení, ho můžete používat i na místech, kde zrovna není zásuvka. Nemusíte se ani bát, že by se při práci odpojil. Kabel je zajištěný speciálním závitem, který se do čističe musí zašroubovat.

Líbilo se nám
  • záložní zdroj při výpadku elektřiny
  • dlouhý kabel v balení

Zhodnocení: neztratí se

Hobot 388 má sice svoje chyby, jako je vysoký hluk nebo občasné podkluzování, ale i tak se stane nepostradatelným pomocníkem. Určitě se hodí do domácností s velkými okny na pravidelný úklid. Oceníte ho ale i v menších bytech, kde ho nebude potřeba tak často. Další velkou výhodou je snadná instalace a ovládání. Zvládne to opravdu každý. Možná se vám bude cena zdát malinko přemrštěná, spočítejte si ale, kolik hodin strávíte umýváním oken. Nestojí to nakonec za to?

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • záložní zdroj při výpadku elektřiny
  • navigační systém s AI-Techonology S4.0
  • senzory pro regulaci výkonu
  • systém Single-Side-Cleaning
  • tři způsoby ovládání
  • zásobník na vodu s ultrasonickou tryskou
  • snadná výměna utěrek
  • přípravek na čištění oken
  • náhradní utěrky na výměnu
Zápory
  • na mokru podkluzuje
  • vysoká hlučnost
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze