Černobyl vybuchl už před 38 lety a dodnes se okolí potýká s následky

Černobyl vybuchl už před 38 lety a dodnes se okolí potýká s následky
Fotografie: unsplash.com
  • Čtvrtý reaktor vybuchl 26. dubna 1986 v 1:23 místního času
  • Sovětský svaz přiznal únik až po několika dnech, kdy ve Švédsku zaznamenali nárůst radiace
  • Dodnes je celá oblast neobyvatelná a poškozený reaktor je přikrytý sarkofágem

26. duben 1986 se zapsal do historie jako doposud největší jaderná katastrofa na celém světě. V tehdejším Sovětském svazu (na území dnešní Ukrajiny) došlo 23 minut po jedné hodině ranní místního času k výbuchu 4. jaderného reaktoru. Tato událost změnila tisíce životů a udělala z místa dodnes neobyvatelnou krajinu, kam se jezdí lidé dívat na zkázu, kterou po sobě výbuch zanechal.

Co se stalo?

Den před katastrofou byla naplánována pravidelná údržba reaktoru a tím i jeho odstavení. V rámci toho se tak vedoucí směny rozhodl, že se provede i bezpečností test. Odstávka byla nakonec odložena a měla ji provést noční směna, která však na ni nebyla připravena a několik na sebe navazujících chyb vedlo k tragédii. Kvůli snížení výkonu reaktoru došlo k jeho destabilizaci. Zaměstnanci pak ve snaze vše zachránit vypnuli turbínový generátor, čímž ale energie v reaktoru ještě vzrostla.

Jako poslední možnost před blížící se katastrofou, stiskli tlačítko AZ-5, které mělo reaktor okamžitě odstavit. Tím se ale do reaktoru zároveň vložilo 200 řídících tyčí, které měly za úkol reakci snížit. Ty se nakonec ukázaly jako chybné, jelikož jejich hroty byly z grafitu, jenž usnadnil reakci a způsobil explozi. Mohutný výbuch doslova odstřelil ocelové a betonové víko reaktoru a do ovzduší začal unikat radioaktivní materiál. Podle history.com se do atmosféry dostalo více než 50 tun radioaktivního materiálu, který se pohyboval po Evropě dle vzdušných proudů.

Sovětský svaz několik dní mlčel, než přiznal, že se v černobylské jaderné elektrárně něco stalo. Pokud jste tuto katastrofu zažili, pak víte, že jste se o „nehodě“ dozvěděli z televize až několik dní po výbuchu. 28. dubna totiž švédská stanice pro monitorování radiace zaznamenala o 40 % vyšší radiaci, než bylo běžné a začala ihned zjišťovat, odkud se radioaktivní mrak vzal. Sovětský svaz tak musel přiznat, co se stalo.

Nejbližší město Pripjať, kde bydleli i pracovníci elektrárny, bylo následující den po výbuchu evakuováno. Lidem v té době řekli, aby si vzali jen nejnutnější věci, že se za několik dní vrátí. Nikdo se však dodnes nemohl vrátit vzhledem ke stále vysoké radiaci. Dodnes také nikdo neví, kolik lidí v souvislosti s tragédií zemřelo. Odhadují se čísla v řádech tisíců, a to jak bezprostředně po havárii, tak následně na ozáření či rakoviny.

Černobyl

Dnes stojí v místě katastrofy sarkofág, který zabraňuje úniku radiace do ovzduší. Kolem je již téměř 40 let netknutá krajina a po další desítky let to tak zůstane i nadále. Tato katastrofa se také stala námětem pro filmy a seriály. Nejznámější je pravděpodobně seriál Černobyl, který má v produkci HBO. V pěti dílech se vám postupně odhaluje, co se přesně stalo, jaké jsou následky a jak lidé zasahující ihned po havárii následně trpěli. Jeho kvalitu dokazuje i několik ocenění, které seriál získal.