IKEA Starkvind
test

IKEA Starkvind

Čistička, ze které nespustíte oči

Pokud se poohlížíte po čističce vzduchu, ale nemůžete si vybrat, neboť se vám ani jedna nehodí do domácnosti, mohla by vás zaujmout IKEA Starkvind. Praktické kombinace stolu a čističky vzduchu v jednom za příznivou cenu z ní totiž dělá velmi zajímavého adepta ke koupi.

IKEA pokračuje v rozšiřování svého již vcelku bohatého portfolia (chytré) elektroniky o novinku s názvem Starkvind. Tato čistička možná nepatří k těm nejchytřejším, ale zato má jeden jiný nevšední trumf v rukávu.

Technické parametry IKEA Starkvind

Přívod čistého vzduchu 45 až 240 m3/h (dle výkonu)
Hmotnost 7,8 kg
Rozměry 54 cm průměr, 55 cm výška
Hlučnost 24 až 51 dB
Doporučená plocha užití 20 m2
Senzory PM 2.5 částic
Úprava vzduchu filtr částic, plynový filtr (není v základním balení)
Konektivita pouze v propojení s TRÅDFRI
Použité materiály překližka, dubová dýha, tónovaný lak, tónovaný lak (deska stolu), masivní bříza, tónovaný lak (nohy stolu)
Cena 3 990 Kč (oficiální e-shop výrobce ikea.cz)

Obsah balení: skládáš, skládám, skládáme

Starkvind dorazila již ve složeném stavu, v balení nicméně najdete vše potřebné ke kompletaci, včetně snadno pochopitelného návodu, jak při montáži postupovat. Plynový filtr výrobce prodává samostatně, případně v bundlu s čističkou za příplatek zhruba 400 korun, filtr pevných částic najdete již v balení.

Líbilo se nám
  • snadná montáž

Design a konstrukce: konečně opravdu praktická čistička

Čističky vzduchu, ať už se jedná o ty s opravdu originálním designem typu Dyson, nebo o ty vzhledem zcela běžné připomínající krabici, se zpravidla vyznačují tím, že v domácnosti tak trochu zbytečně zabírají místo. Samozřejmě, čistí vzduch, ale z hlediska rozvržení nábytku a odkládacích ploch funkční nejsou, přičemž právě tento neduh řeší IKEA Starkvind.

Čistička vzduchu v podobě menšího stolku (průměr desky činí 54 centimetrů) je dostupná ve dvou barevných variantách a může se pochlubit čistým designem, který podle mého názoru bez problémů zapadne do většiny moderních domácností. Na rozdíl od běžných čističek, které si uživatelé velmi často umístí někam do rohu (což rozhodně není ideální z hlediska efektivity čištění), aby nebyly tolik na očích, můžete Starkvind bez problémů postavit na odiv vám i hostům. Stolek skvěle poslouží například v blízkosti sedací soupravy, kdy si na něj odložíte knihu nebo tablet, ale dokáži si jej představit také jako obdobu odkládacího prostoru (nočního stolku) v ložnici. Reprezentativnímu vzhledu rozhodně napomáhá i možnost napájecí kabel chytře skrýt do nohy stolku a samozřejmě neschází ani možnost jednotlivé nohy výškově nastavit pro případ, že podlaha není dokonale rovná.

K designu, který se mě osobně velmi líbil (duhová dýha na desce dodává jistý 3D efekt), se sluší dodat, že na první pohled může základna čističky připomínat kvůli otvorům spíše reproduktor. Alespoň v mém případě to poznamenalo několik návštěv. Z hlediska ovládání je pak vše naprosto intuitivní, veškerou obsluhu totiž obstará jediné otáčecí tlačítko, které je rovněž možné zamáčknout. Dlouhým stisknutím se aktivuje dětská pojistka, krátkým se pak celá čistička zapíná/vypíná a nechybí dokonce ani LED indikátor nutnosti výměnu filtru.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • praktické spojení stolku a čističky
  • intuitivní ovládání

Výkon: spíše do menších prostor

IKEA Starkvind cílí spíše na ty, kteří potřebují vyčistit vzduch v menších prostorách s deklarovanou schopností vyčistit vzduch až na ploše až 20 m2 (dle nastaveného výkonu), což je podle mého trochu v rozporu s využitím v obývacím pokoji vedle sedací soupravy. Nikdo vám však pochopitelně nebrání v tom Starkvind doplnit o další čističku v místnosti.

IKEA STARKVIND

Po stránce samotného čistícího efektu výrobce slibuje vyčistit až 240 m3 za hodinu (opět dle nastaveného výkonu), ať už používáte filtr na pevné částice, nebo plynový filtr, který dokáže zachytit formaldehyd a zároveň snižuje zápach z vaření. Velkou výhodu spatřuji v možnosti použít oba filtry najednou. Velikost zachycených částic PM 2.5 se nedokáže rovnat s novějšími čističkami od Dysonu, ty však také stojí podstatně víc, takže to nelze Starkvind nijak zvlášť vyčítat.

Líbilo se nám
  • možnost použít dva druhy filtrů najednou
  • nízká hlučnost při běžném použití
Nelíbilo se nám
  • určena spíše do menších místností

Praktické zkušenosti: ideální společník

Kromě vzhledu, který jsem v recenzi vyzdvihl již několikrát, bych chtěl pochválit zejména extrémně snadnou obsluhu jediným tlačítkem, jež je velmi návyková. Osobně mi tak nevadila ani absence (integrované) chytré konektivity, ačkoliv i tu čistička zvládá, pokud zainvestujete dalších 800 korun do brány Trådfri (neměl jsem možnost vyzkoušet). Z praktického hlediska pak oceňuji i snadnou výměnu filtrů, které najdete přímo pod deskou stolku, kdy je stačí vytáhnout a vyměnit za nové.

Zhodnocení

S čističkou vzduchu IKEA Starkvind jsem byl velmi spokojen. Pokud do nákupu půjdete s tím, že je určena spíše pro menší místnosti, získáte skvěle vypadající (a hlavně praktickou) čističku vzduchu a stůl v jednom. Příznivá je i cena 4 tisíce korun, za kterou obvykle seženete obyčejný stůl bez čističky, a v neposlední řadě i cena samotných filtrů, které rovněž nejsou nijak předražené.

Foto: IKEA; Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • intuitivní ovládání
  • praktické spojení stolku a čističky
  • nízká hlučnost při běžném použití
  • elegantní vzhled
Zápory
  • vhodná spíše do menších místností
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze