IKEA Symfonisk
test

IKEA Symfonisk

Reproduktor, nebo obraz?

Nejnovější produkt z hudební řady Symfonisk, která je výsledkem inovativní spolupráce výrobců IKEA a SONOS, tak trochu klame tělem a rozhodně si jej nespletete s klasickým reproduktorem. Jaký je život s „hrajícím obrazem“?

Pro majitele menších domácností, kde není místa nazbyt, ale i pro všechny nadšené posluchače hudby, je nový rámový reproduktor IKEA Symfonisk vítaným zpestřením relativně nudné nabídky (drátových) reproduktorů s cenou dostupnou běžným smrtelníkům. Jak se novinka používá? A na jaké funkce se můžete těšit? To prozradím na řádcích níže.

Technické parametry Symfonisk – Rám na obraz s WiFi reproduktorem

Rozměry 57 × 41 × 6 cm
Délka kabelu 350 cm
Podpora Apple AirPlay 2 ano
Podpora Spotify Connect ano
Cena 4 990 Kč

Obsah balení: dlouhý kabel i držák

Balení rámového reproduktoru Symfonisk obsahuje 350 cm dlouhý (tkaninový) kabel i věšák potřebný k instalaci zařízení na stěnu včetně dalšího montážního příslušenství. Jediné, co si tak musí zákazník obstarat, je vrtačka, šroub a hmoždinku vhodnou do konkrétního typu stěny v případě, že se rozhodne reproduktor pověsit. Návod k instalaci je (jak je u tohoto výrobce zvykem) maximálně přehledný a čerstvého majitele provede krok za krokem celým procesem.

Líbilo se nám
  • dlouhý tkaninový napájecí kabel
  • srozumitelný manuál s podrobným postupem

Konstrukční zpracování: reproduktor, nebo obraz?

Novinka řady Symfonisk na první pohled připomíná moderní „obraz“ či zkrátka stylový doplněk domácnosti, kterým je například i obrazový televizor The Frame od Samsungu. Pokud se vám podaří zamaskovat napájecí kabel a návštěva se s tímto reproduktorem již dříve nesetkala, existuje tak docela velká šance, že si jej vůbec nevšimne, respektive ji nenapadne, že se nejedná jen o designový doplněk.

Je chvalitebné, že výrobce nabízí hned dvě barevné verze (bílou/šedou a černou/tmavě šedou), takže si můžete zvolit dle barev v interiéru. Ještě stylovější by však byla možnost si na rám nasadit i další pleteninové obrazy, které by mohla mít IKEA v nabídce a více tak stylizovat vzhled. Třeba však v budoucnu dorazí, případně se tohoto prvku dočkáme u další generace.

Rozměry reproduktoru činí 57 × 41 × 6 cm, a pokud nemáte zdi plné obrázků a poliček, měli byste tak pro Symfonisk najít volný prostor relativně snadno. Dlouhý kabel zase umožní mít reproduktor dál od přívodu energie. Ačkoliv je produkt kompletně z plastu, rozhodně nepůsobí lacině a žádné výtky nemám ani ke kvalitě zpracování. Na zadní straně se nachází otvory pro napájecí kabel, ale také je zde možné umístit silikonové „záslepky“, které jej pomohou držet na místě. Na boku reproduktoru pak najdeme tři tlačítka, jedno se symbolem Play/Pause, zbylé dvě slouží pro regulaci hlasitosti.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedený design
  • k dispozici v bílé i černé variantě
Nelíbilo se nám
  • chybí větší možnosti stylizace designu

Konektivita a aplikace: Wi-Fi vládne všem

Propojení reproduktoru (v rámci domácnosti a s aplikací) probíhá čistě skrze Wi-Fi, což může být pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda. Pokud vám někdo zavolá na telefon, ze kterého reproduktor ovládáte, můžete normálně volat skrze sluchátko smartphonu, neboť není připojen k reproduktoru pomocí Bluetooth. Na druhou stranu by někdo právě možnost hlasitého handsfree z reproduktoru ocenil.

V první řadě si však potřebujete stáhnout aplikaci Sonos dostupnou pro Android a iOS, připojit reproduktor do zásuvky a vyhledat jej v aplikaci. Celý postup ukazuje rovněž níže uvedené video od výrobce. S trochou štěstí tak spárování zvládne i průměrně technicky zdatný uživatel. Pokud byste si chtěli užívat stereo zvuk, je potřeba zakoupit dva stejné reproduktory. Pochopitelně vám však nic nebrání, abyste umístili dva rozdílné reproduktory (Symfonisk) do jedné místnosti a v aplikaci spustili na obou přehrávání stejného obsahu. Stereo efekt tedy podle mého názoru využijete hlavně při spárování s dalšími Sonos reproduktory za účelem vytvoření prostorového zvuku.

Aplikace je přehledná a nabízí poměrně obsáhlé možnosti, co se týče rozřazení jednotlivých reproduktorů do různých místností, nastavení ekvalizéru nebo stanovení maximálního limitu hlasitosti. Dále zde můžete nastavit budík či aktivovat historii vyhledávání.

Nechybí podpora AirPlay 2 ani možnost propojení se Spotify či Apple Music.

Sonos aplikace nabízí až překvapivě podrobné možnosti nastavení, které podle mého názoru uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Samotnou hudbu, nebo jiný obsah, můžete přehrávat z několika různých zdrojů, počínaje obsahem uloženým v telefonu přes TuneIn rádio až po Deezer, Apple Music či Spotify. V případě poslední zmíněné služby, kterou jsem využíval nejčastěji, postačí umožnit aplikaci Sonos přístup k Spotify a o nic dalšího se již nemusíte starat. Nastavení, v jakých místnostech vašeho obydlí má ne/hrát, která hudba je uživatelsky jednoduché, aplikace funguje spolehlivě a nemohu nic vytknout. Uživatele zařízení s logem nakousnutého jablka bude jistě zajímat také podpora AirPlay 2, kterou jsem však osobně neměl příležitost otestovat. Samozřejmostí je také možnost hlasového ovládání za předpokladu propojení se zařízením s podporou chytrého asistenta, jako je například Echo Dot s podporou Alexy či Google Home.

Líbilo se nám
  • povedená aplikace
  • bohaté možnosti nastavení
  • možnost propojení se Spotify a množstvím dalších služeb

Zvuk: nahlas i kvalitně

Sonos se řadí mezi renomované výrobce, kteří se u svých reproduktorů chlubí vysokou kvalitou zvukového podání. Jestliže se řadíte mezi běžné posluchače, kteří si chtějí užít zvuk s čistými výškami, dynamickými středy a dostatečně bohatými basy, jste zde na správné adrese.

Osobně jsem byl se zvukem spokojen, stejně jako veškeré návštěvy, které měly možnost si kvalitu reproduktorů Symfonisk vyzkoušet na vlastní uši. Po většinu času jsem přehrával přibližně na 40 % hlasitosti v pokoji o velikosti zhruba 25 metrů čtverečných. Reproduktory však neztrácí na kvalitě, ani pokud se rozhodnete to „osolit“ a podělit se se sousedy o váš oblíbený song.

Symfonisk můžete zkalibrovat pomocí funkce Trueplay.

Aplikace Sonos rovněž obsahuje zajímavou vychytávku nazvanou jako Trueplay, která umožňuje zkalibrovat reproduktory tak, aby v daném prostředí hrály co nejlépe. Kalibrace probíhá pomocí mobilního telefonu, kterým chvíli otáčíte a snímáte (pomocí mikrofonu v něm) zvuky v pokoji. Reproduktor poté upraví zvukový projev tak, aby odpovídal prostředí a uživatel měl z poslechu co nejlepší zážitek. Zkalibrování v mém případě nemělo na výslednou kvalitu zvukového podání nijak velký vliv, pravděpodobně však dost záleží na akustice dané místnosti.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost
  • zajímavá funkce Trueplay

Zhodnocení

Nejnovější reproduktor Symfoniskjde ve šlépějích svých předchůdců a za příznivou cenu nabízí elegantní doplněk do domácnosti, který dokáže zároveň zprostředkovat kvalitní zvuk. Pokud počítáte s výhodami i nevýhodami propojení reproduktoru přes Wi-Fi a máte v domácnosti třeba již jiné produkty Symfonisk, rozhodně nebudete nákupu litovat.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • klame vzhledem, poslouží i jako dekorace
  • široké možnosti přidružené aplikace
  • pověšení na zeď šetří místo
  • kvalitní zvuk
Zápory
  • nabízen pouze ve dvou barevných variantách
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze