iRobot Braava Jet M6
test

iRobot Braava Jet M6

Draze vykoupená čistota

Robotické vysavače brázdí podlahy našich domácností již pěknou řádku let, robotické mopy jsou však na trhu relativně nové. V dnešním testu se podívám na iRobot Braava Jet M6, který se chlubí velkou nádržkou na čistící prostředek i aplikací pro chytré telefony. Odpovídá výbava a zpracování vyšší pořizovací ceně?

Vytírání podlahy je společně s vysáváním činností, kterou můžeme v dnešní době snadno delegovat na robotické pomocníky. Jedním z nich je i nový Braava Jet M6 od renomovaného výrobce iRobot. Jedná se o produkt, který by ve vaší domácnosti neměl chybět, nebo o zbytečnost, bez které se obejdete?

Technické parametry iRobot Braava Jet M6

Rozměry balení 12,9 × 38,5 × 49,5 cm
Rozměry mopu 27 × 25,2 × 9 cm
Hmotnost balení 5 kg
Hmotnost mopu 2,2 kg
Mobilní aplikace Android, iOS
Baterie 1 775 Li-Ion
Objem nádržky 445 ml
Za zapůjčení robotického mopu iRobot Braava Jet M6 děkujeme společnosti Electro World, kde si mop můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení: utěrky i prostředek

Braava Jet M6 najdete pečlivě uložený v kartonové krabici, kam výrobce přibalil rovněž náhradní čistící utěrky (jednorázové i opakovaně použitelné), nabíjecí stanici, baterii i (výrobcem schválený) čistící prostředek. Nic důležitého tedy neschází.

Konstrukční zpracování a ovladač: hranatý elegán

Na rozdíl od robotických vysavačů, které jsou zpravidla kulaté, sází tento mop na hranatý tvar, který je k mopování vhodnější, neboť se tak lépe dostane i do okrajů. iRobot Braava Jet M6 je vyroben z plastu, vypadá však elegantně a líbivě působí také bílé LED podsvícení. Na horní straně najdeme senzory důležité pro navigaci a trojici velkých, snadno dostupných, tlačítek pro zapnutí, návrat do nabíjecí stanice nebo čištění na místě.

Velmi dobře je vyřešen přístup k nádržce na čistící prostředek, která je extrémně snadno dostupná a má dostatečně velký objem na to, abyste mohli na jednu plnou nádržku komfortně vytřít i větší prostory (podle mých zkušeností zhruba 80 m2). Na spodní straně je „klip“ pro připojení utěrky a také kolečka, která mop pohání. Dodávaná nabíjecí stanice obsahuje praktickou plastovou podložku, na kterou mop v případě nabíjení najede, vlhký hadřík tak nezůstává na podlaze, kterou by mohl poškodit.

Praktické zkušenosti s mopováním: bojí se tmy

Robotický mop jsem běžně používal k vytření plovoucí podlahy v obýváku/kuchyni propojené s předsíní a vstupní chodbou, kde jsou kachličky. Každý úklid tak standardně začal naplněním nádobky kombinací vody a detergentu, který hraje klíčovou roli. Ukázalo se totiž, že i velmi slabý roztok čistícího prostředku na podlahy s vodou dokáže způsobit, že začne mop „pěnit“. Místo nanesení čistícího prostředku na podlahu před mopem tak dojde pouze k vytečení pěny, kvůli čemuž následně podlaha není dostatečně vlhká. Originální čistící prostředek, který se v balení běžně nachází, ale u testovací jednotky pro recenzenty nebyl, navíc nepatří k nejlevnějším. Za 437 ml prostředku totiž zaplatíte 399 Kč, což není zrovna málo. Každý úklid je tak podstatně nákladnější ve srovnání s běžným vytřením podlahy. Je škoda, že výrobce alespoň nepřipravil seznam „schválených“ přípravků běžně dostupných značek, které by měly fungovat správně, ačkoliv je jasné, že by se tím připravil o zisk.

S čím jsem byl naopak spokojen, je kvalita vytřené podlahy, která je srovnatelná s klasickým mopem a dobře odvedenou ruční prací. Mop zpravidla vytřel většinu podlahové plochy a dobře si dokázal poradit i s překážkami, kterým se vyhnul a nevrážel do nich. Díky umístění nádobky a způsobu nanesení čistícího prostředku na zem (nastříkáním čistícího prostředku před mop) není problém ponechat připravený detergent v nádobce na příště. V případě Samsungu Jetbot Mop byl toto problém, neboť čistící přípravek prosakoval z nádobek přímo do čistících podložek. Pravidelnou údržbu čistících utěrek bych samozřejmě doporučoval i v tomto případě. Pokud je necháte déle nasazené na mopu zatuchnou, takže je vhodné je měnit před každým vytíráním. Kromě relativně drahých originálních náhradních utěrek lze na internetu pořídit i značně levnější neoriginální, které by však měly odvést stejnou práci.

Kromě češtiny v aplikaci umí česky také samotný robot.

Pochválit musím rovněž aplikaci, která je velmi pěkně a přehledně zpracovaná a snadno jsem se v ní během chvilky zorientoval. Aplikace je dostupná v českém jazyce a obsahuje funkci pro inteligentní mapování, díky čemuž by si měl robot zapamatovat rozložení místností. Pokud však máte více místností propojených, respektive bez vystouplých prahů mezi nimi, pravděpodobně ji nebudete potřebovat a necháte vždy robota vytřít ve všech místnostech najednou. Kromě češtiny v aplikaci umí česky také samotný robot, což je milý bonus. Hlasovou notifikací vás tak například dokáže informovat, že začíná s procesem mopování. Z dalších praktických vychytávek lze zmínit nastavení časového plánu, možnost prohlédnout si mapu míst, kterými robot projel, jak dlouho uklízí, jestli je dostatečně nabitý apod. Integrace do Apple HomeKit bohužel v současnosti schází, automatizaci lze však do velké míry nastavit pomocí zkratek. Robotický mop je rovněž schopen komunikovat s vyšší řadou robotických vysavačů stejného výrobce, takže se při uklízení nesrazí a nepřekáží si.

Velkou výhodou je oproti robotickému vysavači také hlučnost, která je pochopitelně násobně nižší. Robot nic nevysává a kromě zvuku, který vydává při pojezdu a stříkání čistící tekutiny před sebe, je zcela tichý. Nechat jej vytřít přes noc, když spíte a v domácnosti máte zhasnuto však doporučit nemohu. Robot má kvůli použitému typu naváděcí kamerky problémy s orientací.

Zhodnocení: není pro každého

Pokud máte peníze navíc a chcete si pořídit chytrý robotický mop, jeví se iRobot Braava Jet M6 jako solidní volba. Kromě dostatečně dlouhé výdrže na nabití a kvalitně odvedené práce mě zaujala také povedená aplikace s bohatými možnostmi nastavení. Nevýhodou je nutnost pravidelně investovat do relativně drahých originálních čistících prostředků (v případě, že chcete mít jistotu, že mop nebude pouze „pěnit“) a také samotná pořizovací cena, která může být pro leckoho neúměrně vysoká. Alternativou je pořízení kvalitního robotického vysavače 2v1, který podlahu vytře i vysaje, případně takřka dvojnásobně levnějšího robotického mopu Samsung Jetbot Mop, který však postrádá aplikaci. Sáhnout lze také po levnějších robotických mopech od značky iRobot, a to Braava Jet 240 nebo Braava 390 Turbo.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • chytrá aplikace s mnoha možnostmi nastavení
  • povedený design
  • velká nádrž na čistící prostředek
  • vysoká kvalita odvedené práce
Zápory
  • vyšší pořizovací cena
  • nutnost používat čistící prostředky přímo od výrobce
  • robot se neorientuje ve tmě
  • bez podpory Apple HomeKit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze