Samsung Jetbot Mop
test

Samsung Jetbot Mop

Váš spojenec v boji za čistou podlahu

Dokonale čistou podlahu bez skvrn nemusíme vídat pouze na televizní obrazovce, ale také u nás doma. Realita je však taková, že chvíli po vytírání (nebo v průběhu) se po podlaze projde člen domácnosti, čtyřnohý společník nebo se na ní záhadně objeví jiné nečistoty. Co kdyby však bylo možné vytírat a přitom sedět s nohama na stole a věnovat se něčemu zábavnějšímu?

Robotické vysavače jsou v našich domácnostech již nějaký ten pátek. Podlahu zbavují více či méně efektivně všemožných nečistot, avšak některý druh znečištění robotický vysavač zkrátka neodstraní, a to mnohdy ani, když disponuje funkcí mopování. 2v1 se tak nemusí vždy úplně osvědčit. Je totiž běžnou praxí, že zařízení určené pro konkrétní (jednu) činnost bude účinnější než robot, který v sobě kombinuje několik funkcí. Testovaný Samsung Jetbot Mop je toho ostatně dobrým příkladem. Zajímá vás, jestli dokáže nahradit běžný mop?

Obsah balení: dvojnásobná porce utěrek

V balení naleznete samotné zařízení, dvojici kotoučovitých nádobek na vodu a také celkem čtyři utěrky. Zelená barva označuje mikrovlákno vhodné pro vytírání, šedá pak materiál pro čištění prachu ve spárách nebo odstraňování rozlitých tekutin. Dále v balení samozřejmě nechybí manuály, napájecí adaptér bílé barvy, plastový stojánek/vanička, kam lze po úklidu mop odložit, a bílý dálkový ovladač. Výrobce rovněž nezapomněl přibalit silikonový kartáč pro snazší čištění mopu.

Konstrukční zpracování a ovladač: nepřekvapí, ale ani nezklame

Vnější konstrukci robotického mopu tvoří matný bílý plast v kombinaci s černým pruhem z lesklého plastu, jenž celé zařízení obepíná. Zde by se rovněž měly nacházet senzory potřebné pro správnou navigaci a pochopitelně také baterie a motor, který se stará o rozpohybování rotačních kartáčů. Celé zařízení má hmotnost necelé dva kilogramy, takže je snadné jej kamkoliv přenést, a rozměry 327 × 165 × 136 mm rovněž nijak nevybočují z normy.

Dálkové ovládání na dvojici AAA baterií je příjemně kompaktní a všechny ovládací prvky snadno dosažitelné. Samozřejmostí je tlačítko pro spuštění/zastavení mopování, směrové „šipky“ pro manuální ovládání a také 7 dalších tlačítek. Těmi lze spustit různé režimy, konkrétně se jedná o Auto, Edge, Focus, Intensive, Pattern, Step a 50min. Co tyto režimy umí, prozradím v další kapitole.

Praktické zkušenosti s mopováním: ani dřina, ani „leháro“

Zprovoznění mopu, respektive jeho příprava do akce, je naprosto snadné a můžete jej tak klidně delegovat i na děti. Nejprve je potřeba naplnit plastové nádržky/kotouče vodou. Maximální objem je dle výrobce 50 ml. Přestože se to nezdá jako moc, obvykle to vystačilo na vytření podlah o ploše zhruba 50 m2. Výrobce uvádí, že má být do nádobek napuštěna pouze čistá voda, domnívám se však, že mírný přídavek detergentu by mop nijak nepoškodil.

Samsung Jetbot Mop

Následně je nutné pomocí suchého zipu „přilepit“ utěrky a mopování může začít. Stisknutím hlavního tlačítka na madlu dojde k zapnutí robota, poté již stačí zvolit preferovaný režim. Režimy jsem vyzkoušel všechny, nakonec jsem však zůstal u nejběžnějšího „Auto“, případně „50min“, pokud jsem chtěl, aby si dal robot opravdu záležet. Z názvů dalších režimů lze odhadnout jejich účel – s aktivovaným Edge by se robot měl soustředit na vytření rohů, u Pattern zase opakuje symbol nekonečna, viz přiložený obrázek od výrobce. Do stanice se robotický mop bohužel vrátit neumí (kvůli zvýšenému okraji by se do ní ani nedostal).

Jakmile máte vytřeno, přichází méně příjemná část, kterou je úklid a údržba.

Kvalita mopování je ve srovnání s vysavači obohacenými o funkci mopu na zcela jiné úrovni. Díky soustředěné hmotnosti na rotační kartáče dokáže Jetbot odstranit i hrubší zaschlé nečistoty, navíc nemá kolečka, takže nezanechává jejich stopu (tak, jak to občas umí vysavače). Rovněž navádění funguje vcelku obstojně, i když občas má své slabší chvilky, a mop obvykle nevynechává (samozřejmě záleží na zvoleném čistícím režimu). Pokud chcete perfektně vytřenou podlahu (klidně i vícekrát na stejných místech), je samozřejmě možné nechat mop běžet déle, což jsem také často dělal.

V tomto ohledu je obrovská škoda, že robota nelze nijak propojit s chytrou aplikací/telefonem. Přitom by tak bylo možné sledovat nejen uklizenou plochu, stav baterie a třeba i možnost nastavení rychlosti otáček utěrek, ale také by takto bylo umožněno označit místa, kam jezdit nemá. Samsung Jetbot Mop navíc nepatří k nejlevnějším, o to více absence „chytrosti“ zamrzí.

Samsung Jetbot Mop

Jakmile máte vytřeno, přichází méně příjemná část, kterou je úklid a údržba. Přebytečnou vodu z nádobek je potřeba vylít, což zabere jen chvilku, náročnější je však údržba samotných utěrek. Ty byste totiž měli v ideálním případě po každém vytírání sejmout, pečlivě opláchnout (v lepším případě i nějakým saponátem) a nechat dobře vyschnout. Je jasné, že ani běžný mop na tyči byste neměli nechávat namočený, případně nasáklý vodou, neboť dříve nebo později zatuchne a bude nepříjemně zapáchat. Rozdíl tkví v tom, že v případě utěrek robotického mopu je však nestačí jen snadno vymačkat ve kbelíku a odložit.

Stalo se mi, že jsem tuto údržbu po jednom čištění zanedbal a při dalším mopování tak utěrky (a poté i podlaha) nepříjemně zapáchaly. Doporučuji tak opravdu dbát na to, abyste utěrky nezapomněli po použití umýt a usušit. Uškodit by jim nemělo ani občasné vyprání v pračce (na přiměřenou teplotu a otáčky). Toto je pro mě osobně druhá nepříjemnost spojená s používáním tohoto robotického mopu, ihned po absenci chytré aplikace.

Samsung Jetbot Mop

Pochválit však mohu alespoň výdrž, která je z mých zkušeností naprosto dostačující. Na jedno nabití by měl mop vytírat přibližně hodinu a půl a ani jednou se mi nestalo, že by došla baterie v průběhu práce. Po každém úklidu jsem mop odložil na plastovou podložku a připojil k napájecímu adaptéru.

Zhodnocení: nutnost, nebo zbytečnost?

Samsung Jetbot Mop může být za osm tisíc korun dalším robotickým přírůstkem do vaší chytré domácnosti. Odpovídá však nemalá investice komfortu a kvalitě odvedené práce, kterou za ni dostanete?

Hned prvním kamenem úrazu je sporná „chytrost“ robotického mopu, k němuž bohužel není žádná aplikace, skrze kterou by bylo možné získat například lepší přehled o uklizené ploše, délce trvání, stavu baterie, případně možnost naprogramovat místa, kterým se má mop zcela vyvarovat. A to je velká škoda. Přestože Samsung chytré aplikace umí (viz robotické vysavače), v tomto případě zůstanete odkázáni na běžný ovladač.

Samsung Jetbot Mop

Druhým bodem, který snižuje komfort, je nutnost relativně časté údržby rotačních utěrek, které byste měli v ideálním případě po každém mopování umýt a nechat uschnout. Na rozdíl od robotického vysavače, kde stačí vyprázdnit nádobku s nečistotami například jednou týdně, Jetbot Mop zkrátka vyžaduje větší a časově náročnější údržbu.

Co lze naopak pochválit, to je kvalita odvedené práce. Vyšší hmotnost zařízení, které tak svou vahou tlačí na utěrky, i dostačující rotační výkon a dlouhá výdrž značí, že lze takto vytřít bez problémů i větší plochy. Inteligence v oblasti zvolené trasy možná není vždy dokonalá, ale jestliže dáte mopu dostatek času, měl by nakonec zvládnout umýt většinu plochy. Výhodou je také druhá sada utěrek, se kterými lze účinně umývat například kachličky v ručním režimu, kde Jetbot používáte spíše jako kartáč. V neposlední řadě bych rád pochválil design, který se podle mého názoru povedl a pro mnoho zájemců může hrát rovněž poměrně zásadní roli při výběru.

Pořídit tedy, nebo nikoliv? Pokud se smíříte s nutností častější údržby i neexistující možností propojení se smartphonem a chcete si připlatit za to, že samotné mopování za vás převezme robot, rozhodně vás nebudu od nákupu odrazovat. Jestliže však na pořízení robotického mopu až tolik nespěcháte, počkal bych na druhou generaci, která snad bude chytřejší a možná bude stát i méně. Zajímavou alternativou pak může být Mamibot Mopa580, ačkoliv v tomto případě zůstává samotné mopování s robotickými kartáči na uživateli.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • několik vytíracích režimů
  • povedený design
  • kvalita odvedené práce
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • údržba utěrek je náročnější
  • schází chytrý prvek propojení s aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze