iRobot Roomba Combo j7+
test

iRobot Roomba Combo j7+

Možná ten nejlepší
4

iRobot Roomba Combo j7+ je, jak už název napovídá, vylepšenou variantou modelu Roomba j7+. Přídomek „Combo“ značí, že kromě vysávání se tentokrát můžeme těšit i na mokré mopování. Kromě toho zachovává hlavní výhody původního modelu, včetně perfektní stanice Clean Base a velmi povedeného designu. Více v dnešní recenzi.

Pamatujete si na recenzi vysavače iRobot Roomba j7 ? Šlo o jeden z nejpovedenějších robotických vysavačů na tuzemském trhu. Oceňovali jsme špičkovou navigaci, luxusní design, povedenou aplikaci i vcelku kompaktní rozměry, díky kterým se dostane prakticky kamkoli. Nyní se nám do redakce dostal vysavač iRobot Roomba Combo j7+, který, jak už název napovídá, vychází právě z tohoto skvělého robotického vysavače. V čem se tedy liší?

Navíc přidává funkci mokrého mopování, ale ne jen tak ledajaké. iRobot Roomba Combo j7+ má speciální výklopné rameno, které se v případě potřeby vysune a zahájí se mokré mopování. iRobot tak opět dokazuje, že je lídrem v inovacích v oblasti robotických vysavačů, a to nejen na tuzemském trhu.

Technické parametry iRobot Roomba Combo j7+

Rozměry vysavače 33,9 × 33,8 × 8,7 cm
Hmotnost vysavače 3,2 kg
Rozměry stanice Clean Base 40,1 × 31 × 33,8 cm
Kapacita nádoby na vodu/prach 210/300 ml
Kapacita stanice Clean Base až 60 sběrných košů
Barva černá
Kapacita baterie 4 460 mAh
Doba provozu cca 80 minut
Doba nabíjení cca 140 minut
Konektivita Wi-Fi
Typ navigace vSLAM s funkcí PrecisionVision
Aplikace iRobot HOME
Paměť pro více pater ano
Cena 22 000/27 000 Kč (bez/s Clean Base)

Obsah balení: vše potřebné v balení

Vysavač si můžete zakoupit ve dvou variantách, konkrétně v námi testované iRobot Roomba Combo j7+ se stanicí Clean Base, nebo iRobot Roomba Combo j7 bez stanice Clean Base. Právě stanice vyjde na zhruba 5 000 Kč, proto onen rozdíl v ceně. Kromě vysavače a stanice Clean Base (u modelu iRobot Roomba Combo j7+) naleznete v balení také 2 sáčky do stanice Clean Base, 1 náhradní filtr AeroForce (druhý je přímo v robotovi), 1 náhradní boční kartáček (druhý je opět připevněn na robotovi), 2 mopovací utěrky a vzorek čistícího prostředku o objemu 118 ml. Ten desinfikuje podlahy a napomáhá tomu, aby se leskla.

Rovnou se podíváme i na cenu náhradních dílů. Dvojici utěrek zakoupíte za 999 Kč, trojici filtrů za 899 Kč, jednu sadu gumových kartáčů za 649 Kč, trojici bočních kartáčků za 479 Kč a trojici sáčků do stanice Clean Base za 499 Kč.

Líbilo se nám
  • velkorysé základní balení
  • přijatelná cena náhradních dílů

Zpracování a konstrukce: vypadá luxusně

Mám velkou radost, že iRobot Roomba Combo j7+ vypadá prakticky identicky jako Roomba j7+, protože jsem byl z designové linky nadšený. Začneme ale postupně. Kruhový profil s průměrem necelých 34 cm a výškou zhruba 8,7 cm vypadá v reálu až nečekaně kompaktně. Oceňujeme nízkou výšku i fakt, že se na vrchní straně nenachází nic, co by vysavač uměle zvyšovalo, například laserový majáček. Váží pak 3,2 kg, což je ještě o pár desítek gramů méně než Roomba j7+.

iRobot Roomba Combo j7+

Vysavač můžete pořídit v jedné variantě, konkrétně černo-stříbrné. Líbí se mi, že boční plastová část je matná, vrchní kruhový kovový plát je rovněž matný a dodává vysavači na exkluzivitě. Povrch kovového plátu je mírně kartáčovaný, což působí zajímavě a nápaditě. Už z vrchní strany je však poznat, že k nějaké změně došlo. Kovový plát je totiž menší, musel ustoupit výklopnému ramenu, kde je ze spodní strany mopovací utěrka, která přesně kopíruje tvar ramena. Na první pohled je tedy „neviditelná“. Vysunutí ramena je automatické, provede ho sám vysavač, když se rozhodnete vytírat, lze jej však manuálně zvednout, abyste mohli mopovací utěrku vyjmout a v případě potřeby vyprat/vyměnit.

iRobot Roomba Combo j7+

Uvnitř kruhového plátu je jediné po obvodu podsvícené tlačítko, které může svítit, případně plynule po obvodu problikávat různými barvami. Slouží hlavně pro zahájení úklidu, dalším stiskem však robota pošlete zpět do stanice Clean Base. Na začátku jej využijete i pro spárování s aplikací iRobot, protože se tlačítkem aktivuje režim Wi-Fi připojení. To se mi líbí, žádné složitosti a zbytečná tlačítka navíc, která by kazila estetický dojem z vysavače. Logo společnosti iRobot je přímo uprostřed, je však graficky velmi povedené a design vysavače nijak nenarušuje.

iRobot Roomba Combo j7+ je samozřejmě opatřen gumovým nárazníkem s tlakovými a laserovými senzory na boku a spodní části, které zabrání zbytečným nárazům do překážek a zabrání pádům ze schodů. Zde se varianta Combo nijak neliší, vše důležité zůstalo zachováno.

iRobot Roomba Combo j7+

Odpadní nádoba je ze zadní boční části, stačí stisknout pojistku a nádobu vysunout. Novinkou je, že tato nádoba je kombinovaná, pojme tak až 210 mililitrů tekutiny, která poslouží pro mokré mopování. Nádoba na prach má kapacitu necelých 300 ml, ovšem tato kapacita vás příliš trápit nemusí, protože po každém úklidu se nádoba automaticky vysype ve stanici Clean Base. Vy se tak budete starat pouze o dolévání vody v případě, že si budete přát kombinované vysávání a vytírání.

Mop ukrytý ve výklopném ramenu? To se povedlo!

Z přední části je to nejdůležitější, konkrétně kamera s přisvětlením. Proč kamera? Vysavač se pohybuje díky navigaci vSLAM, která využívá právě kameru, tedy ne LiDAR jako některé konkurenční modely. Každý typ navigace má své výhody i nevýhody, jedno je však jisté – díky kameře můžete vidět více. Ze spodu vysavače nalezneme dva gumové válce, hned uprostřed. Ty se otáčí proti sobě a zvyšují účinnost nabírání nečistot. Nechybí ani jeden boční kartáček, který se stará o vymetání nečistot z rohů místnosti, kam by se vysavač kvůli svému kruhovému profilu jinak nedostal.

iRobot Roomba Combo j7+

Stanice Clean Base je v černé barvě, působí stejně jako vysavač opravdu luxusně, je identická jako u modelu Roomba j7+. Nechybí tedy detaily v podobě koženého poutka a perforovaného plastu. Jak už jsme uvedli, slouží pro samočištění vysavače, ale stejně tak i pro nabíjení. Jde tedy i o klasickou nabíjecí stanici. Jakmile vysavač najede do stanice, nádoba Clean Base pod tlakem vysaje z vysavače nečistoty přímo do stanice, tedy do sběrného sáčku. Ten se nachází pod víkem na vrchní straně a pojme až 60 plných nádob.

Neznamená to, že zásobník pojme jen 60 vysávacích cyklů, a to proto, že během jednoho cyklu vysavač stěží posbírá takové množství nečistot – sice by to zvládl, to byste ovšem museli uklízet extrémní nepořádek, v reálném provozu vám jeden sáček vydrží zhruba na 3 až 6 měsíců. Pod víkem je i druhý sáček, který lze vyměnit v momentě, kdy ten nainstalovaný naplníte. Rozměry stanice činí 40,1 × 31 × 33,8 cm a váží necelé 4 kg.

Pokud se vám stanice Clean Base nelíbí, můžete si pořídit verzi Roomba Combo j7, která vyjde o 5 tisíc korun levněji, přijdete však o možnost automatického vysypávání obsahu.

Líbilo se nám
  • luxusní design vysavače i stanice Clean Base
  • rozměry a hmotnost
  • snadné odjištění nádoby na nečistoty
  • navigace VSLAM umožňuje snížit výšku vysavače
  • chytré řešení ukrytí mopovací podložky

Navigace a vytírání: ideální kombinace

iRobot Roomba Combo j7+ využívá pro navigaci v prostoru stejné prvky jako iRobot Roomba j7+. Pokud vás navigace zajímá detailně, odkážeme vás na recenzi vysavače iRobot Roomba j7 , nyní si vše jen v krátkosti shrneme. Vysavače ze série „j“ spoléhají při orientaci v prostoru na navigaci vSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping), která oproti LiDARu a LDS nevyužívá laserový majáček, ale kameru. Ta může být na vrchní/boční části, v případě iRobotu je vepředu, navíc s přisvětlením. To je důležité, pomáhá totiž za šera. Díky technologii PrecisionVision iRobot doslova vidí překážky kolem sebe a těm se pohodlně vyhne. Je jedno zda jde o prodlužovací kabel, pohozené spodní prádlo nebo nádobu s vodou, zkrátka vidí, co je před ním, a do překážky nenajede. My jen dodáme, že ani modelu Combo nechybí speciální P.O.O.P záruka.

S orientací v prostoru vysavač problém nemá, ale co mokré vysávání, které je hlavním benefitem novinky? I zde se iRobot postaral o to, aby bylo vše dotažené k dokonalosti. Ono výklopné rameno jsme již zmiňovali. Utěrka je poměrně úzká a ne moc dlouhá, to proto, že kopíruje tvar výklopného ramena, určitě tedy nevypadá jako typický hadr na podlahu. Je dokonce menší než u většiny konkurence. Je to však problém?

iRobot Roomba Combo j7+

Ne, iRobot mě nezklamal, právě naopak. O uvolňování tekutiny se stará motorek, v aplikaci iRobot si můžete nastavit, zda chcete uvolnit málo/středně/hodně tekutiny podle znečištění podlahy. Osobně mi vyhovovalo střední nastavení. Oceňuji, že rameno se automaticky skryje v momentě, kdy vysavač detekuje koberce. Sám vyhodnotí, že povrch již není podlaha a rameno automaticky skryje, včetně mopovací podložky. To znamená, že se nemusíte starat o to, kde se vysavač aktuálně nachází, nebo snad dělat zakázané zóny, o vše se postará iRobot, a to v reálném čase.

Kvalitou mokrého mopování se iRobot Roomba Combo j7+ řadí k těm vůbec nejlepším robotickým vysavačům na tuzemském trhu. Otestoval jsem již mnoho robotických vysavačů, které mokré mopování zvládají, ovšem ne vždy jsem byl plně spokojen s kvalitou vytřených ploch, nejčastěji jsem našel problémy na lesklé plovoucí podlaze, kde jsem často narážel na nedokonalosti v podobě různých šmouh. To se mi v případě iRobotu nikdy nestalo, podlaha byla vytřená tak, jako kdybych to dělal ručně za pomocí klasického mopu.

Výdrž: tam a zase zpět

Co se týká výdrže, iRobot Roomba Combo j7+ dokáže uklízet zhruba 75 minut, ovšem než se vybije, zajede do stanice Clean Base a následně pokračuje tam, kde přestal. Nabití je poměrně rychlé, hotovo je asi za 2 hodiny a 10 minut. Pokud máte opravdu velký byt, robot si během vysávání „odskočí“ na nabíječku a následně v úklidu pokračuje přesně tam, kde přestal. Vzhledem k tomu, že jsem testoval i původní vysavač, musím poznamenat, že úklid s modelem Combo je svižnější. Všiml jsem si toho díky úklidu ložnice, která má cca 20 metrů čtverečních. Roomba Combo j7+ zvládla úklid cca o 5 minut rychleji (12 minut celkově).

Líbilo se nám
  • svižný úklid
  • návrat na místo, kde se úklid přerušil
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Aplikace: obohacená o možnosti mopování

Už v recenzi Roomba j7+ jsme chválili povedenou aplikaci iRobot, která je navíc kompletně lokalizována do češtiny. Ani tentokrát se nebudeme opakovat a odkážeme vás do recenze Roomba j7 , přesto si pár hlavních bodů připomeneme a zaměříme se na novinky.

Aplikace iRobot Home

Aplikaci zprvu chválím za přehlednost, zahájení úklidu je otázkou pár vteřin, kdy si navíc můžete vybrat i jednotlivé místnosti, které si přejete uklidit. Aplikace vám po ukončení úklidu navíc zašle notifikaci s informací, že vysavač v průběhu úklidu narazil na různé překážky a požádá vás, abyste určili, co s nimi příště. Samozřejmě vám překážky vyfotí díky přední kameře v poměrně slušném rozlišení. Vysavač je při příštím úklidu může ignorovat, považovat je za dočasnou překážku, případně se jim opět vyhne.

Pokud máte dům či byt s více patry, není to pro iRobot žádný problém, celkem zvládne uložit až 10 úrovní vašeho bytu. iRobot automaticky zmapuje nový prostor, protože podle kamery pozná, že není v místnosti, kterou už zná. Většina robotické konkurence potřebuje, aby se v případě mapování nového prostoru stala výchozím bodem nabíjecí stanice, iRobot ne. Vysavač tedy stačí přenést do jiného patra a zahájit nový úklid, nová mapa se automaticky uloží do paměti. Do paměti si můžete uložit i oblíbené zóny úklidu, například prostor pod jídelním stolem.

A slíbené novinky? Ty směřují primárně k funkci mokrého mopování. U každé místnosti si můžete zvolit, zda si přejete vysávat, nebo vysávat a vytírat. Důležité je i nastavení množství tekutiny, protože každá podlaha může být jinak citlivá na vodu. Například u dlažby je to jedno, u plovoucí podlahy je zase více vody nežádoucí. To vše můžete v aplikaci nastavit, což chválíme.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • vysvětlivky v rámci aplikace
  • kompletní a přesná lokalizace aplikace
  • nespočet možností nastavení vysávání

Zkušenosti a zhodnocení: parádní práce

Osobně jsem se na testování iRobot Roomba Combo j7+ velmi těšil. Měl jsem zkušenost s modelem bez přídomku Combo a právě absence vytírání mě mrzela asi nejvíce, zvláště s přihlédnutím na fakt, že vysavače iRobot nepatří k nejlevnějším. Už tehdy jsem však věděl, že se model Combo chystá i k nám do redakce, a tak jsem rád, že jsem jej mohl rovněž otestovat. Právě mokré vytírání je funkce, která posunula iRobot Roomba Combo j7+ o pořádný kus dále.

iRobot Roomba Combo j7+

Nejde samozřejmě jen o to, že to vysavač umí, jde o to, jak to umí. I v této části musím iRobot opětovně pochválit, protože si to zkrátka zaslouží. Vytírání je opravdu precizní, skvěle si poradí s běžnými nečistotami a pokud se nebudete snažit stírat motorový olej, budete s výsledkem spokojeni. Bez problému vám odstraní i větší nečistoty v okolí kuchyňské linky, ruční mop jsem od té doby bral do rukou jen výjimečně.

Zpětně jsem vzpomínal na to, kolik robotických vysavačů s možností mokrého vytírání jsem již testoval, došel jsem k tomu, že jich bylo opravdu hodně. Testoval jsem i různé speciální modely, avšak většina z nich vytřela maximálně „dobře“, což někdy nestačí. Typickým nešvarem je „slimáčí stopa“, která za vysavači často zůstávala. Podlaha tedy byla čistá, ovšem byly ní viditelné pruhy od mopovací utěrky, jak vysavač jezdí tam a zpět. Tohoto neduhu jsem si u vysavače od iRobot nevšiml a podlaha vždy vypadala tak, jako bych ji vytřel ručně.

Mokré mopování je však jen bonusem navíc, stále tu máme přesnou vSLAM navigaci, povedenou aplikaci a elegantní stanici Clean Base. Cena je vysoká, činí 27 tisíc korun, ovšem koresponduje s tím, co Roomba nabízí. Osobně tedy nákup doporučuji.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • povedený design, kvalitní provedení
  • perfektní mokré mopování
  • skvěle se vyhýbá překážkám
  • nízká hlučnost
  • přesná kamerová navigace vSLAM
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
David Jeřábek
David Jeřábek
Naposledy upraveno: 19. 3. 2023 11:22
Dobrý den, tento článek je placená propagace ?
Tento vysavač s mopem rozhodně nepatří mezi nejlepší, roborock s7 ultraV je napřiklad o parník dál to samé Dreame Bot L10s Ultra.
Doporučuji si doplnit informace aby jste podávali uplné informace. Tento vysavač těží jen z roky budovaného marketingu ale co do kvality uklidu je konkurence o parník dál.
Muj vysavač vyluxuje vytře umeje si mopy v dokovaci stanici, doplni vodu vysype se a pak i fenem usuši mopy.... To je u irobotu zatím jen fikce...
Nemluvím o tom že jen šmudlá mop z irobotu za sebou a kape do mopu vodu, konkurecne nabizi rotačni mopy, sonicke spolu s vysavačem v jednom. Nemluvím ani o tom že konkurence nabizí použivani vysavače jako ip kamery to u irobotu také neni.... Tento vysavač rozhodně nepatří k těm nejlepším 2v1 robotum na trhu !
Petr Bystroň
Petr Bystroň
To by mě opravdu zajímalo, kde jste přišli na to že Roomba je nejlepší na trhu a zvlášť tadle! Nejdřív vyzkoušejte například Xiaomi X10 Plus a potom říkejte něco o špičce!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze