Kärcher BVL 5/1 BP PACK
test

Kärcher BVL 5/1 BP PACK

Skoro jako z Krotitelů duchů

Už máte dost nevýkonných tyčových vysavačů a nepraktických vysavačů do sítě? Kärcher má alternativu v podobě zádového vysavače s vlastní baterií, který rozhodně nedělá ústupky ve výkonu. Díky zádovému provedení si odpočinou i vaše ruce, které nemusí tahat těžké stanice. Jak obstál v testu?

Značku Kärcher má většina z nás spojenou s profesionálními produkty na údržbu nejen domácnosti, ale také veřejných prostor, venkovních prostranství a podobných míst, kde je intenzivní úklid více než potřeba. A pro intenzivní úklid si často nevystačíte s kbelíkem s vodou a mopem, stejně tak se ne vždy hodí vysavač do sítě. I proto má Kärcher v nabídce nespočet produktů, které elektrickou síť nepotřebují, vystačí si s baterií, jež je navíc zpětně kompatibilní s více produkty z nabídky společnosti, díky čemuž se značně zvyšuje efektivita a praktičnost.

Do této „sady“ zapadá i zádový vysavač Kärcher BVL 5/1 BP PACK, jehož součástí je i výkonná baterie a rychlonabíječka. Na první pohled může vypadat jako relikvie z filmu Krotitelé duchů (Ghostbusters), avšak můžete se spolehnout, že kromě duchů vysavač spolehlivě nasaje i veškerý nepořádek nejen u vás doma i v kanceláři, letadle, kině nebo podniku, který vlastníte.

Technické parametry Kärcher BVL 5/1 BP PACK

Rozměry 51 × 32 × 22 cm
Hmotnost 5 kg
Výdrž baterie 22/50 minut
Kapacita a typ baterie 216 Wh (6 Ah), 36 V – Lithium-iontová baterie
Doba nabíjení 70 minut
Způsob nabíjení rychlonabíjecí základna
Objem sáčku na nečistoty cca 5 l
Typ motoru 500W bezkartáčový EC motor
Příslušenství v balení flexibilní hubice, teleskopická tyč, podlahová hubice, štěrbinová hubice, hubice na čalounění, baterie, rychlonabíjecí základna, dokumentace
Barva černo-žlutá
Cena (set vysavač, baterie, rychlonabíječka) 27 570 Kč

Obsah balení: pro začátek vše

Na test nám dorazila varianta Kärcher BVL 5/1 BP PACK, tedy ta, která má v základní výbavě prakticky vše do začátku. Začneme samotným vysavačem, který vypadá (a chová se) jako běžný batoh s popruhy, které lze zkrátit/prodloužit, aby sedl na každou postavu, navíc je vybaven dálkovým ovládáním a indikátorem stavu nabití. Dále je v balení nástavec s ohebným kloubem a délkou 1 m, prodlužovací (teleskopická) tyč, podlahová hubice, štěrbinová hubice a hubice na čalounění. V balení naleznete i náhradní vliesový filtrační sáček, předinstalovaný filtr nečistot, baterii 36 V/6,0 Ah a rychlonabíjecí stanici. Doplníme, že 10 náhradních sáčků vyjde asi na 850 Kč.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení
Nelíbilo se nám
  • dražší sáčky

Konstrukční zpracování: odolá zubu času

Kärcher BVL 5/1 je úplně jiný. Namísto krabice na kolečkách nebo tyčové alternativy se jedná o batoh, ve kterém se nachází vše důležité. Jedná se o skořepinu z odlehčeného materiálu EPP, který je navíc plně recyklovatelný. Základnu lze rozdělit na dvě části, spojuje je popruh, který se pomocí háčku zahákne a následně ještě utažením pojistí, aby pevně držel obě části dohromady. Skořepina je velmi bytelná a pevná, díky čemuž se nemusíte obávat toho, že by se poškodila při méně šetrném zacházení. Díky matnému provedení nemusíte řešit ani otisky prstů, vše podporuje praktická šedočerná barva, na které nejde vidět každé smítko.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK
Kärcher BVL 5/1 ve verzi BP PACK s příslušenstvím

Součástí vysavače jsou popruhy, které odpovídají klasickému batohu, možná spíše „krosně“, protože kromě klasických popruhů na ramena je zde i pasový popruh, jenž lze flexibilně nastavovat tak, aby sedl na každou postavu. Potěší, že na pasovém popruhu je i dálkový ovladač s jedním mechanickým tlačítkem on/off a také základní ukazatel, který znázorňuje stav nabití baterie v reálném čase.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK

Baterie samotná není součástí vysavače, ale připojuje se „ližinovým“ systémem navrch vysavače. Díky tomu je zádový vysavač hezky stabilní a nijak se nepřeklápí ani v případě, kdy se zohnete, abyste dosáhli na těžko přístupná místa, dokonalé zajištění je poté výsledkem pasového popruhu s utažením.

Provedení je mimořádně praktické.

Uvnitř vysavače se nachází 5litrový prostor na sáček pro nečistoty, který je nejdříve nutné nainstalovat. Vrchní část je domovem nezbytné elektroniky, primárně motoru, která je chráněna ještě prachovým filtrem, jenž lze vyměnit za filtr HEPA 14, pokud si jej dokoupíte. I když Kärcher BVL 5/1 asi nevyhraje cenu o nejkrásnější vysavač na trhu, nelze mu upřít styl a značce Kärcher cit pro detail a inteligentní rozmístění prvků. Levá strana je osazena spojkou pro připojení flexibilní hadice, přípojka navíc dovolí protáčení hadice, což je praktické.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK
Kärcher BVL 5/1 s nainstalovanou baterií

Hmotnost vysavače činí zhruba 5 kg, ale vzhledem k tomu, že jde o zádový model, hmotnost řešíte mnohem méně, než kdybyste vysavač drželi po celou dobu úklidu v ruce. Popruhy jsou navíc vypolstrované, díky čemuž si přijdete, jako kdybyste na zádech měli batůžek, rozhodně ne krosnu na týdenní výlet mimo civilizaci. Rozměry činí 220 × 320 × 510 mm, samozřejmě bez popruhů. Koncept vysavače Kärcher BVL 5/1 je mimořádně praktický a úklid s ním je mnohem pohodlnější než v případě běžných či tyčových vysavačů.

Líbilo se nám
  • recyklovatelné materiály
  • praktický design
  • kvalitní provedení
  • polstrované popruhy
  • slušné rozměry i hmotnost
  • praktické dálkové ovládání

Příslušenství: je toho hodně

Součástí základního balení je široká paleta příslušenství. Začít musíme trubicí s ohebným krkem o délce asi 1 metr, která se instaluje přímo do přípojky na vysavači. Už touto hadicí můžete vysávat, například hůře přístupná místa. Přímo na tuto hadici můžete připojit štěrbinovou hubici, díky které se snadno dostanete do prostorů sedaček na různých místech a také s ní důkladně vysajete lišty a další hůře přístupná místa. Na hadici je i mechanický posuvník, kterým regulujete průtok vzduchu tak, že zvětšíte/zmenšíte prostor, jimž může vzduch unikat. Kromě štěrbinové hubice lze připojit i praktickou hubici na čalounění, kterou můžete povysávat čalouněné sedačky, kožené sedačky nebo třeba matrace.

Pokud budete vysávat podlahu a koberce, musíte připojit teleskopickou kovovou tyč, do které následně nasunete podlahovou hubici. Teleskopická tyč je mimořádně praktická, díky ní vysajete i pavučiny na stropě. Vzhledem k flexibilní délce ji ocení i menší uživatelé. Podlahová hubice má dva režimy, jeden určený na tvrdé podlahy, druhý na koberce, stačí nohou stisknout přepínač přímo na hubici, díky kterému se z těla vysunou ochranné štětiny.

Příslušenství je opravdu povedené. Ano, štěrbinová hubice a hubice na čalounění působí obyčejně, jsou plastové, ale svoji funkci plní naprosto skvěle. Teleskopická tyč je velmi povedená, prodlužování/zkracování doprovází příjemný zvuk „cvakání“, jak západka postupně zapadá do kovových výseků. Podlahová hubice je rovněž skvělá, ovšem pokud bychom si přeci jen mohli postěžovat, zamrzí, že není podsvícená. Šlo by sice o dalšího žrouta elektrické energie, ale úklid ve zhoršených světelných podmínkách by se určitě zjednodušil.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení

Baterie a nabíjecí stanice: perfektní výsledky

Kärcher BVL 5/1 BP PACK je set, který je vybaven pro provoz nezbytnou baterií a rychlonabíjecí stanicí. Můžete jej ale koupit i bez baterie a nabíječky za předpokladu, že už doma máte nějaký výrobek značky Kärcher, protože baterie jsou ve valné většině kompatibilní. Rozměry vždy, výkonnostně záleží na typu baterie, kterou doma máte. V případě Kärcher BVL 5/1 BP PACK jde o baterii s kapacitou 6 000 mAh (6 Ah, 216 Wh) a 36 V. V nabídce společnosti Kärcher jde o baterii s druhou nejvyšší kapacitou.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK
Extrémně výkonná baterie je součástí balení, váží zhruba 1,5 kilogramů

Baterie jako taková rozhodně není žádný drobeček, váží 1,5 kg, její rozměry činí 134 × 89 × 118 mm a spadá do nejvýkonnější třídy Battery Power+. Sama o sobě vyjde na více než 7 tisíc korun. Upřímně, není se čemu divit. Díky špičkové kapacitě, podpoře rychlonabíjení a vlastnímu monochromatickému displeji, který v reálném čase ukazuje stav nabití (Real Time Technology) a také výdrž do konce nabití, jde o baterii, která si vysokou cenu zkrátka obhájí. Navíc je zpětně kompatibilní s dalšími produkty Kärcher. Baterie zaujme i efektivním řízením teploty, která zaručuje bezpečnou regulaci tepla baterie, tedy maximální bezpečnost i při nejvyšším výkonu. Dále je vybavena robustním a nárazuvzdorným krytem, který ji velmi účinně chrání i před vodou v souladu s certifikací IPX5, nějaký deštík ji tedy rozhodně nerozhází. Integrovaná kontrolka napětí s nadproudovou ochranou zabraňují poškození článků způsobeným přepětím, silným vybitím a nadměrným proudem.

Nabíjení je velmi rychlé.

Součástí balení je i rychlonabíjecí stanice, která dobije baterii během zhruba 70 minut na 100 % a během 45 minut na 80 %. Aby Kärcher docílil takto rychlého nabíjení, je stanice opatřena vlastním ventilátorem pro odvod tepla a chlazením baterie v průběhu nabíjení, nabíjení baterie na nočním stolku tedy spíše nedoporučujeme. Nabíjecí stanice má praktický sklon, díky kterému se baterie umisťuje velmi snadno a právě díky sklonu ližin přesně zapadne na své místo, tedy do kontaktů. Nabíjení započne automaticky, což poznáte i podle zvuku ventilátoru.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK

A jak dlouho vydrží vysavač vysávat? S plně nabitou baterií se můžete těšit na 50 minut úklidu v režimu eco!efficiency (aktivujete pouze na dálkovém ovladači) a 22 minut v nejvyšším režimu.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

A jak vysává?

Začneme fakticky. Vysavač Kärcher BVL 5/1 je osazen 500W bezkartáčovým EC motorem, který napájí 36V Li-Ion baterie. Parametry baterie a motoru dávaly tušit, že to nebude jen tak nějaký vysavač, ale v realitě vás to doslova šokuje. Při běžném vysávání tvrdých podlah, v mém případě plovoucí podlahy, jsem měl na maximální výkon pocit, že plovoucí podlahu nadzvedávám od země. Extrémní sací výkon mě opravdu překvapil, samozřejmě mile.

Výkon je jedním slovem fantastický.

Díky praktickému příslušenství snadno vysajete podlahy, koberce, čalounění, sedačky, prostor automobilu, ale klidně i loby, kanceláře a další místa. Já jsem s jeho pomocí zvládl povysávat prakticky celý byt, a to včetně čalounění a matrací, jediným omezením byla baterie, která se dřív nebo později zkrátka vybije, vy si tak musíte najít jinou zábavu. Záměrně říkám zábavu, protože úklid s Kärcher BVL 5/1 mě jednoduše bavil.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon

Zhodnocení: kvalita něco stojí

Set vysavače Kärcher BVL 5/1 s baterií a rychlonabíjecí stanicí není levný, vyjde na více než 27 tisíc korun. To ale neznamená, že cena neodpovídá, naopak. Kärcher BVL 5/1 je extrémně praktický vysavač pro nejnáročnější podmínky, díky baterii a zádovému provedení nemusíte myslet na otravné kabely či řešit vzdálenost elektrické přípojky.

Kärcher BVL 5/1 BP PACK

Výkon motoru a baterie je úctyhodný, překoná i většinu běžných vysavačů do sítě. Oceňujeme použití recyklovatelných materiálů, snadnou obsluhu, kvalitní příslušenství a ve výsledku i povedený design. Hlavním důvodem k nákupu je však samozřejmě flexibilita a výkon.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • robustní a praktické provedení
  • dálkové ovládání na popruhu
  • nekompromisní výkon
  • výkonná baterie
  • rychlé nabíjení
  • robustní provedení
  • bohaté příslušenství
Zápory
  • vysoká cena
  • bez sáčků se neobejdete
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze