Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV
test

Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV

Pro profesionální úklid

Vánoce se blíží a možná jste si letos poprvé uvědomili, že kromě podlah a oken by si vaši péči zasloužil i čalouněný nábytek, matrace nebo třeba koberce. Buď můžete zavolat profesionální firmu, nebo si pořídit špičkový extraktor Kärcher Puzzi 9/1, se kterým se jako profesionál budete cítit. A ten pocit z odvedené práce, ten vám nikdo nevezme...

Po nedávném testu zádového vysavače Kärcher BVL 5, který jako by vypadl z filmu Krotitelé duchů (Ghostbusters), tu máme další „libůstku“ v podobě akumulátorového extraktoru z profesionální třídy výrobků Kärcher. Ano, Kärcher se rozhodl udělat extraktor, který není závislý na nedaleké zásuvce, přesto s výkonem, jenž tomu síťovému s přehledem konkuruje.

Technické parametry Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV

Rozměry 54 × 33 × 46 cm
Hmotnost (bez příslušenství a vody) 7,6 kg
Výdrž baterie 35 minut
Kapacita a typ baterie 270 Wh (7,5 Ah), 36 V – Lithium-iontová baterie
Doba nabíjení cca 80 minut
Způsob nabíjení rychlonabíjecí základna
Objem nádrže na čistou vodu 9 l
Objem nádrže na špinavou vodu 7 l
Plošný výkon 12–18 m²
Podtlak 15 kPa
Nástřik 0,5 litrů za minutu
Hlučnost 70 dB
Barva černo-žlutá
Cena (set extraktor, baterie, rychlonabíječka) 35 500 Kč

Obsah balení: pro začátek vše

V obrovské krabici obdržíte kromě extraktoru Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV rovněž kombinovanou rozprašovací a sací hadici o délce 2,5 m, nástřikovou a sací hubici na tvrdé podlahy a koberce s šířkou 240 mm s madlem, stříkací a sací pistoli a hubici na čalounění, dále pak filtr motoru, filtr čerstvé vody, nádobu 2v1 na čistou a špinavou vodu a dvě balení čistících tablet RM 760 Tabs. Většinu nezbytného příslušenství jde uložit přímo do vysavače, což je velmi praktické a usnadní to přemístění z místa na místo. V příslušenství tedy nechybí vůbec nic, dokonce ani sáčky, protože ty pro provoz nejsou vůbec zapotřebí.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení
Nelíbilo se nám
  • dražší náhradní tablety RM 760 Tabs

Konstrukční zpracování: i do nepohody

Kärcher Puzzi 9/1 není žádný drobeček, rozměry činí 54 × 33 × 46 cm, jde tedy o takový přerostlý vysavač. Hned na první pohled vás zaujme tím, že je tvořen hned dvěma velkými prostory, jeden z nich je krytý, druhý s nádobou nekrytý. Nejde o klasický vysavač, ale o extraktor, takže je jasné, že princip fungování je úplně jiný. Osobně oceňuji, že se Kärcher snažil ozvláštnit plastové tělo různými detaily, například kovovým logem, stejně tak zaujme černo(šedo)-žluté provedení, které je pro značku Kärcher typické.

Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV

Samotný extraktor bez příslušenství a vody váží 7,6 kg, což je vzhledem k zaměření stroje poměrně málo. Potěší, že je Kärcher Puzzi 9/1 opatřen plastovým madlem, díky kterému jej snadno přemístíte z místa na místo. Stejně tak oceníte i kolečka, díky nimž se po podlaze pohybuje sám, stačí jen trochu zatahat. Kolečka jsou skvěle seřízená a ideální velikosti, aby se extraktor snadno posunoval po tvrdé podlaze i koberci. Hmotnost tedy ve výsledku nebudete řešit vůbec, maximálně při cestě ze/do schodů.

Přední strana extraktoru je opatřena dvěma otvory, jeden z nich slouží k nasazení prodlužovací flexibilní hadice s délkou 2,5 metru pro odvod vody a hrubých nečistot. Hned pod ní je menší vystouplý otvor, jenž slouží přívod přívod vody do extrakční pistole, ten je pochopitelně chráněn i gumovým těsněním. Vrchní část je domovem již zmíněných dvou otvorů, respektive nádob. Ten krytý je pro znečištěnou vodu, plastová krytka poslouží jako poklička, která znečištěnou vodu směřuje směrem dolů, tedy do nádoby. Tuto nádoba lze vyjmout, následně se napustí čerstvou vodou a její obsah se naleje právě do druhého z otvorů, kde je čerpadlo, které žene vodu směrem z hubice.

Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV na oficiálních snímcích výrobce

Na vrchní straně je i dvojice vypínačů, jeden slouží pro aktivaci vysávání, druhý zpřístupní funkci extraktoru, zapne tedy čerpadlo, jež vhání čerstvou vodu do hubice. Tlačítka jsou mechanická a velmi dobře se tisknou, zde nejde o nějaké estetično, ale o maximální praktičnost. Dále se na vrchní straně nachází dvě stahovací gumy, kterými můžete na tělo Kärcher Puzzi 9/1 přichytit flexibilní hadici s délkou 2,5 metru, stejně tak zde najdeme držák na extrakční hubici na čalounění.

Zmíníme také zásobník na baterii. Ano, prostor s ližinami opravdu působí jako zásobník, baterie se do tohoto prostoru zasouvá na výšku, přičemž pro její odjištění je nutné stisknout tlačítko hned vedle. Díky tomu baterie drží na svém místě a nemusíte mít strach, že by se v průběhu práce odpojila.

Není to žádný krasavec, ale praktičnost je jednoduše mimořádná.

A sestavení? Záleží, co máte v plánu uklízet. Pokud budete čistit koberce či tvrdé podlahy, k tělu Kärcher Puzzi 9/1 BP nejdříve připojíte flexibilní sací a stříkací hadici, poté stříkací a sací pistoli a následně podlahovou hubici s délkou zhruba 70 centimetrů. Pokud budete čistit čalounění, místo podlahové hubice připojíte k pistoli malou hubici na čalounění, která už žádné prodloužení nevyžaduje. Všechny díly do sebe skvěle pasuj. Aby byla zajištěna maximální sací síla, hubice se před úklidem vždy uzamknou pomocí plastového zámku, který stačí pouze otočit a spoje tak dotáhnout.

Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV

Kärcher Puzzi 9/1 není žádný krasavec, jeho design však neurazí a vše na jeho těle má nějaký smysl, provedení je mimořádně praktické a Kärcher chválíme, že v každém detailu myslel hlavně na ty, kteří budou Puzzi 9/1 obsluhovat.

Líbilo se nám
  • snadná manipulace díky madlu a kolečkům
  • na tělo Kärcher Puzzi 9/1 připevníte i příslušenství
  • snadná výměna odpadní vody
  • velmi snadné ovládání dvěma tlačítky
  • účelný design, který neurazí
Nelíbilo se nám
  • zpočátku budete přemýšlet, jak hubice správně připojit

Úklid: jde se na to!

Máte sestaveno? Jde se na to! Jak už víme, Kärcher Puzzi 9/1 je vysavač spojený s extraktorem, extraktor se od klasického vysavače liší tím, že nasává i vodu, přesto se nijak nepoškodí. My jsme naše testování započali u sedací soupravy, která byla naposledy odbornou firmou čištěna na jaře tohoto roku. Začneme tím, že do nádoby na vodu nalijeme horkou vodu (zhruba 7 litrů) a vhodíme čistící tabletu, v našem případě RM 760 Tabs. Ta je v ochranném obalu, jenž však dopředu odstraňovat nemusíte, sama se rozpustí, což je praktické. Možná se ptáte, zda není možné použít tekutý čistící prostředek, který už máte doma. Ne, pro správný provoz je nezbytné využít originální tablety, případně tekutý čistící prostředek z nabídky společnosti Kärcher.

Výhoda těchto tablet spočívá v tom, že jsou bezoplachové, po čištění tedy nemusíte čalounění vyčistit znovu čistou vodou. Jakmile se tableta ve vodě rozpustí, přelijeme obsah nádoby do prostoru pro čistou vodu, maximálně však po rysku MAX. Vzhledem k tomu, že čistíme sedačku, nasadíme malou hubici na čalounění. Pomocí tlačítek na boku extraktoru zapneme jak vysávání, tak rozstřik. Úklid v ideálním případě vypadá tak, že pomocí tlačítka na pistoli nastříkáme tekutinu na čalounění, aby byla rovnoměrně pokrytá. Nemusíte mít strach, že byste povrch zmáčeli, protože intenzita nástřiku činí zhruba 0,5 litru za minutu, jde tedy o objem větší sklenice s vodou.

Jakmile máme hotov základní nástřik, přiblížíme hubici na těsno k čalounění, opět tiskneme tlačítko na pistoli, ale hubicí již povrch vysáváme. V tento moment tekutina vnikne mezi vlákna pod poměrně silným tlakem, ale je okamžitě vysátá hubicí, takže povrch čalounění nezůstane mokrý, ale pouze vlhký. Díky tlaku se uvolní nečistoty přímo v textilu, avšak než stihnou opětovně zaschnout, jsou okamžitě nasáty. Na závěr úklidu daného povrchu již není třeba tisknout tlačítko rozstřiku, ale už pouze vysáváme. Na hubici se nemusíte bát přitlačit, povrch čalounění nijak nepoškodí/nepoškrábe. Úklid by měl končit v ten moment, kdy již hubice nenasává žádnou tekutinu, což poznáte díky jejímu částečně průhlednému tělu.

Možná se ptáte, jak dlouho bude schnout takto vyčištěné čalounění. Sedačka vám uschne většinou během 8 až 12 hodin, menší polštáře během 4 hodin, menší puf například už za 2 hodiny. Hodně záleží na tom, zda je podkladem vrstva pěnového materiálu, nebo něčeho jiného, proto bude sedačka většinou schnout delší dobu než puf, který je obecně méně polstrován.

Zajímá vás, jak celý proces probíhá na straně extraktoru? Voda s rozpuštěnou tabletou se postupně pomocí čerpadla vhání do nástřikové hubice, jakmile však pronikne do vlákna, je okamžitě nasátá zpět, vrací se tedy do extraktoru, avšak již do prostoru na špinavou vodu. Díky plastovému víku je celý proces naprosto „čistý“, nemusíte mít strach, že by se špinavá voda dostala mimo tělo extraktoru. Na závěr úklidu již stačí vylít nádobu se špinavou vodou a nádobu vyčistit. Dopředu je vhodné uvědomit si, kolik metrů čtverečních čalounění zhruba budeme čistit. Na sedačku se bude hodit celý objem, na křeslo zhruba 2 až 3 litry, na puf klidně jen jeden litr.

Čištění koberců a tvrdých podlah probíhá zcela shodně s tím rozdílem, že namísto malé hubice použijete hubici s tyčí, která je přímo uzpůsobena na úklid koberců. Tuto hubici oceňujeme za její praktičnost, na jejím těle se nachází i madlo, kterým můžete hubici přidržovat a tlačit směrem k podložce, aby nástřiková voda neunikala kam nemá.

Líbilo se nám
  • snadný provoz

Baterie a výdrž: budete koukat

Jak už víme z recenze Kärcher BVL 5/1 BP PACK, firma má v nabídce hned několik baterií, které jsou navzájem kompatibilní i s dalším aku příslušenstvím. Kärcher BVL 5/1 BP PACK měl baterii s kapacitou 6 000 mAh (6 Ah, 216 Wh) a 36 V, Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV má baterii s kapacitou 7 500 mAh (7,5 Ah, 270 Wh) a 36 V. Jde o nejvýkonnější baterii v nabídce společnosti Kärcher, má vlastní LCD displej a díky technologii Real Time ukazuje, kolik vám pro úklid ještě zbývá času. Baterie je chráněná nárazuvzdorným pláštěm s krytím IPX5, váží 2,1 kg a sama o sobě vyjde na 8 tisíc korun.

Pokud se ptáte, zda i Kärcher Puzzi 9/1 může fungovat na baterii 36 V/6 Ah stejně jako zádový vysavač, máme dobrou zprávu, může. Samozřejmě se však bude lišit výdrž, protože výkonnější baterie zajistí výdrž až 35 minut, varianta s 6 Ah asi 27 minut. Ano, extraktor udrží baterie v provozu zhruba 30 minut, nabízí se tak otázka, zda je to dostatek. Můžeme vás uklidnit, je, během této doby jste schopni s extraktorem vyčistit oblast zhruba 12 až 18 m² v závislosti na míře znečištění. Osobně jsem na jedno nabití byl schopen vyčistit čtyřmístnou sedačku včetně polštářů. Pokud si chcete dopřát delší výdrž, můžete si pořídit druhou baterii, kterou můžete průběžně měnit. Díky rychlonabíjecímu adaptéru v balení se baterie s kapacitou 7 500 mAh dobije během 1 hodiny a 15 minut, což je špičková hodnota.

Líbilo se nám
  • extrémně výkonná baterie
  • rychlé nabíjení
  • slušná výdrž (s ohledem na výkon)
Nelíbilo se nám
  • baterie je opravdu drahá

Zkušenosti a zhodnocení: zamilujete si jej

I když to z předchozích řádků možná nevypadá, úklid pomocí extraktoru je extrémně snadný a výsledky se dostaví okamžitě. Extraktor zvládne odstranit opravdu extrémně „zažrané“ nečistoty ze sedacích souprav, z matrací, z pufů či třeba křesel. Nábytek, který vypadá jako na vyhození, dostane nový život, což jsem si sám vyzkoušel. Osobně jsem byl překvapen, jak znečištěnou vodu vylévám, a to i přestože sedací soupravu nechám pravidelně čistit odbornou firmou.

Testování mě mimořádně bavilo. Standardně testuji malé gadgety pro chytrou domácnost, u kterých se hledí na každý detail, Kärcher Puzzi 9/1 je ale dříč, který vás donutí trochu se zapotit, ovšem výsledek vás často nechá v takovém úžasu, že na práci zapomenete. Čištění čalounění se stalo mou závislostí, v bytě jsem vyčistil prakticky vše, co jen šlo. Ano, napoprvé budete trochu nesmělí a výsledek nemusí být zcela ideální, ale od druhého čištění si již budete připadat jako profesionál.

Radost může zkazit snad jen cena, námi testovaná vrcholná Kärcher Puzzi 9/1 BP PACK ADV vyjde na více než 35 tisíc korun, je však nutné myslet na to, že součástí balení je nejvýkonnější baterie, rychlonabíjecí stanice i hubice na podlahu, která běžně stojí téměř 7 tisíc korun. Pokud už doma máte baterii a koberce vysávat nebudete, můžete sáhnout po modelu Puzzi 9/1 BP, který vyjde na o poznání příjemnějších 17 340 Kč. Jde o stejný model, kterému však v balení chybí baterie, nabíječka a podlahová hubice.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový výkon
  • variabilita
  • snadná manipulace díky madlu a kolečkům
  • velmi snadné ovládání dvěma tlačítky
  • provoz zcela bez sáčků
  • extrémně praktické provedení
  • kvalitně zpracované hubice
  • tablety pro bezoplachové čištění
  • výkonná baterie, rychlé nabíjení
Zápory
  • cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze