Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB
test

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Jednoduchá příprava, kompaktní design

Doba rozpustné kávy je dávno pryč. Dnes lze pořídit kávovary, které se pohybují v řádu několika tisíc korun a dokáží připravit výbornou kávu. Do rukou se nám dostal kávovar od firmy Lauben, který je kompaktní a vhodný i do menších kuchyní, kde není mnoho místa. Kávu dokáže připravit jak ze zrnkové, tak z mleté kávy, a navíc ji udrží stále teplou.

Vůně kávy nejednoho z nás ráno probouzí, a tak je důležité udělat si kávu takovou, na které si zároveň pochutnáme. Kávovar Lauben je sice co do velikosti malý, ovšem dokáže vytvořit překapávanou kávu, kterou si můžete díky funkci keep warm vychutnat i později. Jak jsme byli s používáním kávovaru spokojeni, se dozvíte v dnešní recenzi.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB Flosser 3000

Rozměry 25 × 17 × 27 cm
Hmotnost 2,2 kg
Druhy kávy zrnková, mletá
Délka napájecího kabelu 70 cm
Objem konvice/nádržky na vodu 560 ml/600 ml
Udržení teploty ano/30 min
Časovač ano
Výkon 600 W
Cena cca 2 500 Kč

Obsah balení: včetně odměrky

V menší obdélníkové krabici najdeme kompletně složený kávovar s napájecím kabelem. Uvnitř je pak pečlivě zabalená skleněná konvička a uvnitř ní je ještě plastová odměrka. Nechybí ani podrobný návod.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Konstrukce a zpracování: vejde se kamkoliv

Když poprvé kávovar rozbalíte, přijde vám až roztomilý. Je opravdu vytvořen tak, aby zapadl i do malé kuchyně a dobře se převážel. Má obdélníkový tvar a je celý z černého lesklého plastu. Hrany má zaoblené, čímž působí ještě více minimalisticky. Na zadní straně najdeme pouze výstup pro napájecí kabel, který měří 70 cm a je pevně ke kávovaru připevněn.

Pokud se podíváme na kávovar z přední strany, na pravé straně najdeme rysku vody pro počet šálků. Voda se pak nalévá z horní části, kde lze jednoduše odklopit víko. Na přední části nalezneme celkem šest kovových vystouplých tlačítek a mezi nimi je umístěn malý displej podsvícený modře. K čemu jednotlivá tlačítka slouží si vysvětlíme později.

Na horní části je vystouplý ovál, kam se sype káva. Tato část je kompletně rozložitelná. První část oddělíte jednoduchým stisknutím tlačítka na levé straně a ukáže se vám odnímatelný filtr, který lze vytáhnout a omýt. Část, kde se mele káva a následně nalévá do konvičky lze vytáhnout lehkým pootočením doprava a vytáhnutím. Jednotlivé kroky k rozložení jsou ještě vyobrazeny na nálepce na horní straně kávovaru.

Vnitřní část kávovaru, která slouží pro umístění konvičky, je ve spodní části vykrojená, aby se konvice při nalévání kávy nehýbala, a navíc spodní část slouží k udržování teploty. Konvice je na víku vybavena několika otvory, kudy do ní káva protéká. Rukojeť i víko je z plastu. Víko pak otevřete jednoduše zatlačením „zobáčku“ u rukojeti. Samotná nádoba je vyrobena ze skla a pro přehled jsou zde i rysky, které určují počet 2, 3 a 4 káv. Konvice má celkový obsah 560 ml. Posledním příslušenstvím je plastová odměrka na mletou kávu.

Líbilo se nám
  • malé rozměry
  • snadno rozložitelný
  • přehledný displej
Nelíbilo se nám
  • kratší napájecí kabel

Zhodnocení a zkušenosti: jednoduše dobrá káva

Při prvním zapnutím je potřeba dle návodu na kávovaru nastavit čas – je to velmi jednoduché a zabere vám to minutu. Pokud ale kávovar vytáhnete z elektřiny, bude potřeba čas nastavit znovu. Následně nádržku naplňte studenou vodou a konvici vložte zavřenou do kávovaru. Pak už záleží na vás, jakou kávu si vyberete. Do zásobníku vsypte buďto zrna kávy, nebo již namletou a množství záleží na tom, jak silnou kávu preferujete a také kolik jí chcete překapat.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Nastavení požadovaného množství je velmi snadné – na displeji si můžete vybrat mezi mletou a zrnkovou kávou (zobrazeno jako odměrka a zrno kávy). Pokud chcete 1 až 2 kávy, zvolíte jedno zrno, pokud 3 až 4, zvolíte zrna dvě. Po stisknutí tlačítka start začne příprava kávy. Pokud jste vložili celá zrna, počítejte ještě s mletím, než kávovar začne kávu překapávat. Kávovar není nijak hlučný, i když je v něm větší množství zrn na mletí a na to, že jde o malý kávovar, jsou zrna namletá kvalitně.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Kávovar překapává kávu do té doby, než mu dojde voda, proto je potřeba přemýšlet nad množstvím vody ještě před tím, než kávovar zapnete. Dolít vodu během programu můžete kdykoliv, proto volte raději méně než více. Pokud byste také chtěli během přípravy kávy otevřít zásobník, kávovar se automaticky vypne, aby nedošlo k pořezání od mlýnku nebo popálení.

Během přípravy kávy můžete konvici klidně vytáhnout a nalít si kávu.

Jakmile je káva připravena, kávovar zapípá a sepne se také automatické ohřívání kávy, které trvá 30 minut. Režim udržení teploty poznáte na displeji rozsvíceným symbolem odměrky, která po ukončení programu zhasne. Tento režim se spouští automaticky po dokončení přípravy a nelze jej zvolit samostatně.

Kávovar disponuje funkcí Lauben Antidrip, což znamená, že během přípravy kávy můžete konvici klidně vytáhnout a nalít si kávu. Po zasunutí konvice začne opět káva prokapávat. Funkce ale opravdu slouží jen pro nalití kávy, jelikož nádobka, kde se káva schraňuje, není příliš velká a na to je potřeba myslet. Že nedojde k vylévání zajišťuje výdejník kávy, který je opatřen pružinou a začne kávu propouštět až po vložení konvice, která pružinu lehce stlačí.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Po použití kávovaru je potřeba jej rozložit a umýt, aby nedošlo k zanesení filtru. Pokud vaše kuchyňská baterie disponuje možností sprchy, velmi vám to čištění usnadní. I s normálním proudem vody vám ale čištění nezabere více jak pět minut. Doporučuji jej vyčistit hned, jelikož zaschnutá káva se vymývá o poznání hůře. Podle tvrdosti vody je také potřeba kávovar pravidelně odvápňovat, což můžete udělat s jakýmkoliv výrobkem k tomu určeným. Po nalití do nádobky pak stačí zvolit program na mletou kávu.

Užitečnou funkcí je rozhodně automatické spuštění, kdy si můžete přípravu kávy nastavit těsně po probuzení. Je potřeba kávovar nachystat na spuštění a následně stisknout dlouze tlačítko u symbolů hodin a zvonku. Pomocí + a – pak nastavíte čas, kdy chcete, aby se káva začala připravovat. Po nastavení času stačí vyčkat několik vteřin a na displeji se rozsvítí symbol zvonku. Pokud byste chtěli časovač zrušit, stačí kávovar vypnout.

Lauben Grind&Drip Coffee Maker 600BB

Musím uznat, že se mi s kávovarem dobře pracovalo, je uživatelsky velmi nenáročný a naučí se s ním i ti, kteří technologickým vymoženostem příliš neholdují. Navíc pokud vlastníte chatu či chalupu, nebo rádi cestujete autem, kávovar může s vámi, jelikož s jeho váhou a rozměry vám nebude nikde překážet. Ano, čištění po každém použití není úplně oblíbená činnost, na druhou stranu cena naprosto odpovídá tomu, co za ni dostanete.

Líbilo se nám
  • režim udržení teploty
  • funkce automatické spuštění
  • funkce Antidrip
  • snadné umývání
Nelíbilo se nám
  • udržování teploty nelze zapnout zvlášť
  • hodiny se po vytažení z napájení vynulují

Závěr: je skvělý

Kdo by nechtěl mít doma kávovar, který udělá kvalitní kávu s minimem zabraného místa? Pokud si chcete i doma dopřát kávu jako z kavárny, ale nechcete mít doma plně automatický kávovar, pak je Lauben Grind&Drip Coffee Maker přesně pro vás. Nás jeho používání příjemně překvapilo, stejně jako nízká cena a nemáme mu prakticky co vytknout.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • malé rozměry
  • snadno rozložitelný
  • přehledný displej
  • režim udržení teploty
  • funkce automatické spuštění
  • funkce Antidrip
  • snadné umývání
Zápory
  • kratší napájecí kabel
  • udržování teploty nelze zapnout zvlášť
  • hodiny se po vytažení z napájení vynulují
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze