Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS
test

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Univerzální pomocník do kuchyně

Hledáte do kuchyně něco extra, ale nevíte, co? Pak je čas popřemýšlet, jestli by se vám nehodil multicooker. Nejedná se vyloženě o chytrý hrnec, který za vás zamíchá i polévku, ale zvládne toho opravdu dost. My jsme měli možnost otestovat multifunkční vařič Lauben, který obsahuje litinový hrnec. Ten můžete dát klidně do trouby nebo na sporák.

Multicooker je v kuchyni stále oblíbenější. Můžete v něm totiž připravit prakticky vše a postačí vám jedna nádoba. Díky možnosti nastavení přesné teploty se nemůže stát, že by se vám jídlo připálilo. Lauben OvenSafe Multicooker kromě uvaření klasických jídel zastane i rýžovar nebo jogurtovač. A díky možnosti vyjmutí litinového hrnce s ním můžete klidně upéct chleba.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Rozměry 33 × 37,5 × 28 cm
Délka přívodního kabelu 85 cm
Objem smaltového hrnce 6 l
Počet programů 10
Maximální teplota 230 °C
Funkce Keep Warm ano
Odložený start ano
Výkon 1 500 W
Smaltový hrnec je vhodný do myčky ano
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: víc než základ

V obdélníkové krabici najdete pečlivě zabalený multicooker, litinový smaltový hrnec s poklicí, napařovák, silikonové krytky na rukojeti hrnce a podložku. Nechybí ani odpojitelný kabel, návod a kuchařka se základními recepty.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS
Líbilo se nám
  • včetně silikonových krytek

Konstrukce a zpracování: překvapí praktičností

Lauben si zakládá zejména na praktičnosti a co nejjednodušším ovládání, i v tomto případě je obojí splněno. Tělo hrnce (multicooker) není nijak těžké, je ale potřeba počítat s tím, že vnitřní smaltový hrnec je těžší. Ten má společně s poklicí výraznou červenou barvu – pouze rukojeť u poklice je nerezová. Jeho objem je 6 litrů. Co nám možná uvnitř hrnce chybělo, jsou rysky. Vzhledem k jeho velkému objemu bychom je ocenili alespoň po litru. Hrnec můžete bez obav použít i na sporáku (plynový, elektrický) i v troubě.

Multicooker je kruhovitý a obkresluje tvar smaltového hrnce. Horní i spodní část je z lesklého černého plastu a tělo je kovové s otvory na větrání. Uvnitř je po celém dně elektrická ploténka, která zajišťuje ohřev.

Na přední straně je ovládací panel, který je lehce vystouplý. Popisky jsou v angličtině, ale v návodu je vysvětleno, co znamenají. Displej je větší a podsvícený červeně. Ve spodní části jsou čtyři klasická tlačítka pro ovládání a jedno otočné.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Napájecí kabel je na pravé straně hrnce a je dlouhý 85 cm. Tady vidíme možnost pro zlepšení, jelikož je krátký, pokud hrnec neumístíte přímo k zásuvce. Dobré naopak je, že je možné jej odpojit – to usnadňuje uskladňování. Pokud je vařič připojen k elektřině, budou na displeji svítit čtyři čárky. Žádný hlavní spínač tedy nemá a v případě nepoužívání je dobré jej od elektřiny odpojit.

Líbilo se nám
  • velký objem hrnce
  • vhodný na sporák i do trouby
  • odpojitelný kabel
Nelíbilo se nám
  • kratší napájecí kabel
  • v hrnci chybí rysky

Zhodnocení a zkušenosti: poradí si se vším

Pokud se vám zdá, že je na multifunkčním hrnci až příliš tlačítek, ve kterých se nevyznáte, nemusíte se bát. Ovládání je opravdu snadné a pochopíte jej do několika minut. Na ovládacím panelu je sice více možností, vše ale ovládáte čtyřmi klasickými tlačítky a jedním otočným.

Hrnec má celkem 10 přednastavených funkcí – pomalé vaření, manuál, dušení, vaření v páře, vejce, vývar, pečivo, rýže, sladké pečivo a jogurt. Každá funkce má přednastavenou teplotu i čas. Kromě rýže a sladkého pečiva je možné čas i teplotu měnit, každý program může mít ale jiné limity. Pokud tedy daný program nenabízí vámi požadovaný čas či teplotu, vždy můžete zvolit funkci Manual.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Spuštění je velmi snadné. Po zapnutí si na otočném kolečku vyberete funkci a následně stisknete start. Pokud chcete pozměnit teplotu/čas, kliknete jednou/dvakrát na možnost Temp/Timer a kolečkem čas i teplotu změníte. Tyto změny můžete provádět před spuštěním programu i během něj. Stejně tak můžete změnit program během vaření.

Program Manual jsem využívala na začátku vaření. Například pro osmažení cibule či masa. Stačí u funkce nastavit teplotu okolo 170 °C a jakmile přilijete tekutinu a budete chtít vařit, stačí změnit program. Nejčastěji jsem volila funkci Slow-Cook, u které je přednastavený čas 3 hodiny a teplota 98 °C. Teplotu není třeba měnit, při těchto stupních pokrm lehce probublává. Pokud připravujete klasické jídlo, jako je maso s omáčkou, postačí čas zkrátit na 40 až 100 minut (podle druhu a velikosti masa).

Pokud máte rádi jogurty, tak v tomto případě budete mít určitě radost, jelikož i toto hrnec zvládne na jedničku, a to bez vaší větší účasti. Nemusíte totiž mléko předem nahřívat, ale jen ho smícháte s jogurtem v hrnci a zvolíte funkci Jogurt. Program můžete nechat spuštěný přes noc (trvá 8 hodin) a ráno budete mít čerstvý jogurt.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Ani svíčková nebude problém. Maso i zeleninu můžete předpřipravit na program Maual a poté hrnec s poklicí vložit do předehřáté trouby, kde zvládne až 250 °C. V hrnci se vám nic připalovat nebude – stačí jej dobře předehřát. Pokud budete využívat hrnec samostatně, použijte následně silikonovou podložku, abyste si neponičili povrch linky.

Na co je potřeba dávat pozor, je manipulace. Litinový hrnec je těžší než běžné hrnce a také déle drží teplo. Pokud bude plný, je již opravdu těžký. Vždy použijte silikonové úchytky pro chycení hrnce, ale nemějte je na něm po dobu, co budete vařit – jinak se popálíte i přes ně.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Jestliže chcete jíst zdravě, potřebujete uvařit dětem nebo chcete uvařit knedlík, můžete využít napařovák pro vaření v páře. Stačí do hrnce vložit mřížku, pod ni nalít vodu a zapnout funkci Steam. Napařovák má trošku větší mřížky, takže je potřeba myslet na to, že menší potraviny mohou propadnout.

Lauben OvenSafe Multicooker 6000RS

Vaření v multifunkčním hrnci mi rozhodně ušetřilo čas i běhání do kuchyně. Jakmile jsem zvolila daný program, nemusela jsem chodit jídlo kontrolovat – nikdy mi nepřeteklo. I při zahuštění moukou se omáčka na dně hrnce nepřipalovala a nestalo se mi, že by cokoliv vybublalo nad poklici. Tím, že zvládne uvařit a upéct prakticky cokoliv, nahradí jiné kuchyňské pomocníky a bude se hodit i na chatě. Umí také odložený start od 1 až po 24 hodin a udržení teploty zvládne až 12 hodin (80 °C).

Umývání jde snadno, jen je potřeba opět počítat s váhou hrnce. Ačkoliv to v návodu napsáno není, Lauben uvádí, že je možné jej mýt v myčce. To jsme samozřejmě několikrát vyzkoušeli a vše bylo v pořádku.

Líbilo se nám
  • 10 přednastavených funkcí
  • snadné ovládání
  • možnost vlastního nastavení
  • hrnec může do myčky
  • vaření bez větší kontroly
Nelíbilo se nám
  • napařovák pouze pro větší kusy jídla

Závěr: rozhodně ano

Multicooker je bezpochyby pomocníkem, kterého využije každý – začátečník, zkušený kuchař, ale i ten, koho čas strávený v kuchyni nebaví. Při jeho použití nemusíte jídlo chodit kontrolovat, smaltový hrnec navíc můžete použít i na sporáku či v troubě. Objem 6 litrů je více než dostačující pro celou rodinu a navíc najde využití i na cestách. Pokud hledáte multicooker se sympatickou cenou, zde rozhodně nešlápnete vedle.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně silikonových krytek
  • velký objem hrnce
  • vhodný na sporák i do trouby
  • odpojitelný kabel
  • 10 přednastavených funkcí
  • snadné ovládání
  • možnost vlastního nastavení
  • hrnec může do myčky
  • vaření bez větší kontroly
Zápory
  • kratší napájecí kabel
  • v hrnci chybí rysky
  • napařovák pouze pro větší kusy jídla
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze