LG 65QNED86
test

LG 65QNED86

Pro náročné hračičky

Kvalitní televize poctivé střední třídy určené i náročnějším spotřebitelům má v nabídce stabilně také LG. Letošní rok jde například o model z řady QNED86 využívající technologii Mini LED. Potěší i 100Hz panel, moderní konektory či výborné ozvučení. Návykový je pak i operační systém ve spojení s magickým dálkovým ovladačem.

Mezi přední výrobce moderních televizorů bezpochyby patří jihokorejské LG. Mnohé jeho modely již aktuálně nabízejí panely Mini LED, elegantní vzhled či kvalitní zvuk. Potěší i propracovaný operační systém webOS. Má letošní novinka ambice stát se dobrou volbou do 50 tisíc korun?

Technické parametry LG 65QNED86

rozměry bez stojanu 145,2 × 83,9 × 4,5 cm
rozměry se stojanem 145,2 × 91 × 33,6 cm
hmotnost bez stojanu 31,9 kg
úhlopříčka displeje 65 palců (165,1 cm)
typ displeje QNED
rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision, HLG)
výkon reproduktorů 4×10 W
operační systém webOS 6.0
hlasové vyhledávání ano
EPG ano
internetový prohlížeč ano
obchod s aplikacemi LG Content Store
počet tunerů (pozemní)
počet tunerů (satelitní)
příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth ano
HDMI 4× (2× verze 2.1)
Ethernet
USB
záznam na USB úložiště ano
výstup na sluchátka ne
cena 48 000 Kč

Konstrukční zpracování: obyčejně originální/h3>

Současné televize od LG lze často snadno poznat dle designu podstavce. Ten tvoří jakýsi nedokončený půlkruh. Ačkoliv jde o originální prvek sloužící jakožto rozpoznávací znamení, pro toto řešení příliš chvály nemáme. Potřebujete kvůli němu větší prostor a také působí vcelku křehkým dojmem. Zejména vnější oplastování nebudí důvěru v to, že si dal výrobce na kvalitě zpracování záležet. Abychom ale LG nekřivdili, televize na stojanu stojí stabilně a rozhodně nehrozí, že by snad spadla, kdykoliv o ní jen omylem zavadíte.

LG 65QNED86

U vzhledu se výrobce nijak speciálně nenadřel. Vcelku tenké rámečky a žádný přehnaný důraz na lesk, což je ve výsledku spíše výhoda. Novinka tak bude sedět především konzervativněji laděným zákazníkům. Snadno zapadne do běžných obývacích pokojů a ostudu neudělá v zásadě nikde právě díky nenucenému designu.

LG 65QNED86

Líbí se nám celkové zpracování zadní strany, kdy výrobce takřka vše schoval. Konektory jsou příjemně zapadlé do výřezu a nacházejí se po boční a spodní hraně.

Líbilo se nám
  • konzervativní vzhled
Nelíbilo se nám
  • obyčejné plasty na stojanu

Konektivita: buďte nároční

Ve střední třídě nijak nepřekvapí, že je televizor vybaven bohatou konektivitou. Základem je spojení s internetem. Nechybí LAN a samozřejmě Wi-Fi, kterou většina využije raději, neboť nemusí řešit další kabeláž. U bezdrátového spojení zůstaňme a doplňme, že televizi nechybí ani Bluetooth pro případné připojení dalších periférií.

LG 65QNED86

Podstatná je také přítomnost celkem čtyř HDMI, z nichž polovina je nového typu 2.1, hodí se tak zejména pro připojení herních konzolí nejnovější generace. Dostalo se také na dvě klasická USB, avšak například 3,5mm jack chybí.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth

Dálkový ovladač: zcela návykový

Již několik let je nedílnou součástí balení chytrých televizí LG s lepší výbavou „magický“ dálkový ovladač. Na první pohled byste to však nepoznali. Ona magičnost spočívá v tom, že funguje takřka jako myš. Kam namíříte, tam se kurzor na obrazovce pohne. To je velmi návykové a pohodlné. Zásadním způsobem to usnadňuje ovládání. Chápeme však, že ne každému tento styl musí vyhovovat. Vše tak lze ovládat klasicky. Na ovladači je čtyřsměrné kolečko s rolovacím středem, který lze současně stisknout. I tento styl ovládání funguje velmi dobře, jen bychom uvítali citlivější chod kolečka.

Ovladač je výrazně zaměřen na ergonomii, což rozpoznáte z jeho prohnutí. Vždy se může stát, že dálkové ovládání vypoví službu – vybije se baterie, nebo jej někam založíte. Pro tyto případy se na zádech samotné televize nachází základní čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • snadné ovládání
  • nahrazuje také myš

Obraz: ostrý a kvalitní

Námi testovaný kousek má 65palcový QNED panel se 100Hz obnovovací frekvencí, který se navíc chlubí i vysokým 4K rozlišením. Již jen to dává tušit, že televize se hodí pro sledování kvalitního obsahu i sportovních událostí, a to díky vyšší obnovovací frekvenci. Jako dělaný je pak pro hraní her. V kombinaci s HDMI 2.1 má automatický režim s nízkou latencí a při 4K rozlišení dokáže zprostředkovat až 120 snímků za vteřinu.

LG 65QNED86

Výslednou kvalitu obrazu a ostrosti ovlivňuje i nasazení podsvícení Mini LED, jež zajišťuje ostrost a působivý kontrast, který oceníte zejména u tmavších cen, případně při sledování večer. Přirozeně působící obraz LG vykouzlí i díky technologii lokálního stmívání. Té vděčíme také za to, že takřka zcela chybí tzv. halo efekt. LG také zmiňuje nový procesor α7 Gen5, který využívá hloubkové učení k tomu, aby analyzoval co přesně sledujete a tomu dokázal uspořádat nastavení obrazu.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • 100Hz panel

Zvuk: ideální pro nenáročné

LG se rozhodlo osadit svou letošní novinku hudební sestavou 4 reproduktorů o celkovém výkonu 40 W. Ten rozhodně chválíme, neboť díky němu je výsledkem hutný zvuk s důrazem na hloubky. Televize se pro nenáročné uživatele zcela hodí, zvuk je hlasitý i dostatečně kvalitní. Samozřejmě pokud chcete častěji konzumovat hudbu nebo například kvalitní filmy, bude se hodit nějaký doplněk pro lepší zvuk.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • vestavěný subwoofer

Uživatelské prostředí: barevný webOS

LG velmi klade důraz na snadné úvodní nastavení. Nemusíte se probírat manuály ani dlouze přemýšlet, kde co najdete. Prvotní nastavení vás vmanévruje k funkci LG ThinQ, která po stažení stejnojmenné aplikace do mobilního telefonu nabídne průchod nastavením snadno a rychle. Nám se však toto nepodařilo a zhruba uprostřed procesu již nešlo kvůli chybě pokračovat. Nastavení tak bylo nutné dokončit ručně přímo na televizi.

Prostředí klade důraz na využití celé obrazovky a spousty barev. Lze říci, že první dojem je spíše kladný a webOS na vás bude působit přehledně. Je nutné zmínit, že dojem z prostředí do značné míry ovlivňuje i velmi snadné ovládání, a to díky již dnes zmíněnému magickému ovladači.

Líbilo se nám
  • rychlé nastavení
  • spojení s telefonem

Chytré a multimediální funkce: vše, nač si vzpomenete

V chytrých televizích LG je již nějaký ten pátek nasazován operační systém webOS, letos jde o verzi 6.0. Ve zkratce můžeme prostředí shrnout jako velice přehledné, rychle v něm budete jako doma. Současně nabízí dostatek kvalitně zpracovaných aplikací i kýženou rychlost. Zásadně se to projevuje v internetovém prohlížeči. Ten sice stále má své rezervy, ale již jej lze s čistým svědomím označit jako použitelný.

K dispozici je drtivá většina moderních aplikací pro streamování různého obsahu. Samozřejmostí je YouTube, Netflix, HBO Max, Apple TV nebo Disney+, pro sledování televizního vysílání můžeme doporučit Sledování TV. Aplikace fungují spolehlivě, všechny si lze umísti na domácí obrazovku, která umožňuje uživatelské úpravy.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro hraní skrze dálkový ovladač. Neopomeneme ani dnes již přežitý, ale stále funkční teletext.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí

Zhodnocení: spolehlivá a chytrá telka

Chytré televize LG se snaží přinést uživateli maximum možností a je již jedno, v jaké cenové hladině vybíráte. Dnes testovaný model QNED86 klade důraz především na kvalitní zobrazení se 100 Hz a Mini LED podsvícením, které potěší oko i náročnějšího diváka. Za vyložené plus považujeme skvělé dálkové ovládání, kterým je obstarávání nastavení i chytrých funkcí hračkou. Spolehnout se můžete rovněž na prostředí webOS, které výrobce neustále vylepšuje. Je svižné, přehledné a brzy v něm budete jako doma. Novinka od LG se na českém trhu nabízí za necelých 48 tisíc korun v námi testované 65palcové variantě, pokud vám stačí 55palcová úhlopříčka, klesne cena zhruba o 10 tisíc korun. Jde tak o velmi zajímavou nabídku, kdy za nepříliš vysokou cenu získáte po všech stránkách dobře vybavenou chytrou televizi.

LG 65QNED86

Foto: LG

Klady
  • originální stojan
  • konzervativní vzhled
  • kvalitní obraz se 100 Hz
  • HDMI 2.1
  • přehledné prostředí
  • vynikající dálkové ovládání
Zápory
  • obyčejně působící plasty na podstavci
  • ne vždy dobře fungující spojení s telefonem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze