LTE router TP-Link M7350
test

LTE router TP-Link M7350

Na cesty jako dělaný
1

I když je v posledních dnech počasí nevyzpytatelné, léto je tu a s ním i čas dovolených. Možná už máte sbaleno a přemýšlíte, jak budete řešit internet. Pokud již dopředu víte, že se nebudete zdržovat v hotelu s Wi-Fi, vyplatí se investice do mobilního LTE routeru, který zpřístupní internet prakticky kdykoli. Stačí vložit SIM kartu s datovým balíčkem a můžete vyrazit.

Bez internetového připojení si dnes málokdo dokáže představit byť jen jediný den. Pokud patříte mezi ty, kteří internetem žijí a nedokáží se od novinek a zpráv oprostit ani na dovolené, máme pro vás řešení, konkrétně mobilní LTE router TP-Link M7350. Po vložení příslušné SIM karty s předplaceným internetovým balíčkem zprostředkuje připojení vám a klidně i dalším členům vašeho výletu.

TP-Link M7350

TP-Link není ve světě přenosných Wi-Fi LTE routerů žádným nováčkem. Oproti svým konkurentům nabízí dnes testovaný kousek mimo jiné i přehledný displej, který informuje jak o aktuální rychlosti připojení, tak také o spotřebovaných datech a mnohém dalším. Pokud vás poslední dva odstavce zaujaly a chcete vědět více, jste na správném místě.

Technické parametry TP-Link M7350

Rozměry 106 × 66 × 16 mm
Hmotnost 92,5 gramu
Typ Wi-Fi Dual-Band (2,4 + 5 GHz)
LAN ne
Externí anténa ne
Maximální rychlost 150/50 Mbit/s
Kapacita baterie 2 000 mAh
Výdrž baterie cca 8 hodin
Aplikace tpMiFi iOS, Android
Cena 2 899 Kč

Obsah balení: neurážející standard

V balení kromě samotného routeru naleznete také baterii s kapacitou 2 000 mAh, plastové redukce na SIM kartu (z microSIM i nanoSIM na klasickou velikost SIM), synchronizační a napájecí microUSB–USB kabel a také základní dokumentaci k routeru. Chybět tak může napájecí adaptér do elektrické sítě, který však s sebou ve většině případů stejně povezete, například k mobilnímu telefonu či tabletu.

TP-Link M7350

Konstrukční zpracování: nenápadná tatranka

I když od přenosného routeru zřejmě neočekáváte kdovíjak luxusní design či zpracování, potěší když alespoň neudělá ostudu. TP-Link M7350 je velice elegantní krabička, navíc s rozumnými rozměry 106 × 66 × 16 mm. Hmotnost činí 92,5 gramu, a to včetně vložené baterie. M7350 se tak vměstná téměř kamkoli, dokonce i do kapsy kalhot či větší náprsní kapsy.

TP-Link M7350

Mimo rozumné rozměry i hmotnost potěší i konstrukční zpracování. I když je tělo plastové, TP-Link si zajímavě pohrál s detaily. Tělo je tak tvořeno jak plastem s protiskluzovou soft-touch úpravou, tak i lesklými plasty, a to ve střední části, kde se zároveň nachází čtvercový informační TFT displej.

Přední straně dominuje pouze jediné kruhové tlačítko přímo pod displejem. Slouží jak pro vypnutí a zapnutí routeru, tak také pro potvrzení zobrazené volby, což je praktické. Další tlačítko se nachází na vrchní hraně a slouží výhradně pro vstup do nabídky možností. Posledním zajímavým prvkem je microUSB konektor, tentokrát na spodní hraně. Zadní kryt lze jednoduše sejmout, a to za pomocí zářezu v pravém dolním rohu. Stejně jako část předního dílu je i zadní kryt plastový, avšak s protiskluzovou povrchovou úpravou, díky čemuž router neklouže a neulpívají na něm otisky prstů.

TP-Link M7350
Na USB-C se nedostalo

Ihned pod krytem se nachází baterie s kapacitou 2 000 mAh, pod ní pak slot pro SIM kartu standardní velikosti a slot pro microSD kartu o velikosti až 32 GB – to kdybyste chtěli sdílet data mezi další uživatele, jednoduše a přímo z LTE routeru. Štítek uvnitř routeru ještě dokáže navést na webovou samoobsluhu routeru, konkrétně na stránky tplinkmifi.net.

Konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni. Všechny části kvalitně lícují a žádné nepříjemné zvuky neuslyšíte. Menší kritiku bychom vznesli jen na přední plastový kryt černé barvy, který není nijak odolný a během pár dní se na jeho povrchu objeví první vlasové škrábance. Vzhledem k tomu, že plast kryje i displej, doporučujeme dávat si na umístění routeru pozor, neb jinak by displejová část časem mohla utrpět nepěkné škrábance či vrypy a snížila by se tak čitelnost informací.

TP-Link M7350

V ostatních ohledech však převládá spokojenost. Router je skladný a lehký. Neurazí ani jediné dostupné barevné provedení.

Líbilo se nám
  • cestovní rozměry
  • neutrální barevné provedení
  • soft-touch úprava plastů
Nelíbilo se nám
  • lesklý díl s displejem je náchylný na škrábance

Informační displej: příjemný bonus

Většina přenosných Wi-Fi routerů s podporou LTE si vystačí s notifikačními LED diodami, které doplňují piktogramy poblíž, ovšem TP-Link šel dál. Displej není příliš velký, konkrétně 1,4 palců, neohromí ani technologie TFT TN. Přesto je displej poměrně dobře čitelný i venku, kde se s routerem budete pohybovat nejčastěji. Piktogramy jsou sytě podbarvené a nachází se na černém pozadí, což viditelnost jednoznačně zlepšuje. Nevadí ani fakt, že displej není dotykový.

Pokud bychom přeci jen měli zmínit nějaký nedostatek, jedná se o průměrný jas, který však dostačuje, a také o již zmíněný krycí plast, který nedisponuje příliš velkou odolností. Škrábance by při pravidelném používání v nehostinných podmínkách mohly znamenat nemalý problém.

Displej vydrží v pohotovosti 15 vteřin, poté sám pohasne. Lze nastavit i úsporný režim, kdy displej pohasne o zhruba 5 vteřin dříve. Domovská obrazovka informuje o několika údajích, konkrétně o typu připojené sítě (2G, 3G nebo LTE), o počtu nepřečtených SMS zpráv, které na vloženou SIM kartu dorazily, o přítomnosti SIM karty, a o tom, jakou rychlostí aktuálně stahujete a kolik dat jste již vyčerpali. Ověřit můžete i stav Wi-Fi připojení nebo míru vybití baterie (v procentech). Pokud si nastavíte limit, o jeho průběžné spotřebě vás informuje jednoduchý graf.

Do menu se lze dostat po stisku levého kontextového tlačítka. Mezi další položky patří informace o zařízení, zapnutí úsporného režimu, nastavení WPS, nastavení Wi-Fi frekvenčního pásma, nastavení preferované sítě (4G, 3G nebo 2G) a samozřejmě také nastavení roamingu. Poslední položkou je možnost zobrazení QR kódu pro rychlé stažení aplikace, skrze kterou router ovládáte a nastavujete podrobnější možnosti.

TP-Link M7350

Jednotlivé položky lze snadno editovat, ale přijatou zprávu si skrze router bohužel nepřečtete. Vždy musíte zavítat do propojené aplikace, kterou si rovněž podrobně představíme. Přítomnost displeje hodnotíme kladně, jedná se o zajímavý benefit a ovládání routeru to zjednodušuje, neb uživatel má neustálý přehled o spotřebovaných datech a také o stavu připojení. Levnější alternativy se spoléhají na LED diody, které nemusí být bez detailního prostudování manuálu úplně srozumitelné. Tento problém u TP-Linku odpadá.

Líbilo se nám
  • rychle dostupné informace
  • snadné ovládání dvěma tlačítky
  • syté barvy
Nelíbilo se nám
  • nižší jas displeje
  • náchylný na škrábance

Technické parametry: LTE na palubě

Ještě než se poprvé připojíme, podíváme se na technické parametry routeru. M7350 podporuje sítě 2G/3G a samozřejmě i LTE o rychlostí 150 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro nahrávání. M7350 podporuje veškerá potřebná LTE pásma, tedy 800, 900, 1 800, 2 100 i 2 600 MHz. Připojit můžete až 10 zařízení souběžně, baterie s kapacitou 2 000 mAh vydrží v provozu 8 až 10 hodin dle počtu připojených zařízení. Anténa je integrovaná v routeru a externí připojit nelze. Doplníme že TP-Link M7350 zvládá provozovat Wi-Fi jak ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz, tak také 5 GHz.

Líbilo se nám
  • až připojitelných 10 zařízení
  • slot pro microSD kartu
  • obě frekvenční pásma
  • slušná výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • chybí možnost připojit drátově, například k PC

Aplikace tpMiFi: elegantní a přehledný správce

Alfou a omegou routeru od TP-Linku je aplikace tpMiFi, skrze kterou provedete veškerá potřebná nastavení. Aplikace je dostupná pro platformy iOS a Android a samozřejmě nic nestojí.

Aplikace tpMiFi

Po nainstalování je nutné router nejdříve spárovat. To provedete pomocí připojení telefonu k Wi-Fi síti, kterou router po zapnutí automaticky vytvoří. Následně stačí vybrat vlastní SSID i heslo a aplikace si automaticky provede potřebná nastavení. Nakonec se stačí připojit k nově vytvořené Wi-Fi síti pomocí vámi vybraného hesla. V prvních krocích vás čeká také vytvoření účtu, který následně zjednoduší nastavení routeru na nově připojovaném smartphonu.

Primární obrazovka nabídne podobné popisky jako displej routeru, akorát v přehlednější formě. Jednoduchý graf znázorňuje vyčerpaný datový limit, stav baterie a počet aktivních uživatelů, přečíst si můžete též doručené SMS zprávy, případně sdílet data z vložené microSD karty. Podrobnější nastavení aplikace umožňuje přejmenování sítě, nastavení hesla, přepnutí frekvenčního pásma (Wi-Fi 2,4 GHz nebo 5 GHz) nebo skrytí sítě. Vzdáleně můžete router také restartovat či vypnout. Potěší že přímo z aplikace lze nastavit preferovaný dosah Wi-Fi. Pokud nastavíte kratší vzdálenost, příznivě se to projeví na výdrži baterie.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • snadné párování
  • detailní informace o spotřebě dat

Zkušenosti z praxe: ideální společník

Router jsme testovali jak na území České republiky, tak také v zahraničí. V routeru byly na střídačku vloženy SIM karty operátora T-Mobile a O2, po čas testování nenastal jediný zádrhel. K routeru se bez problému připojilo několik uživatelů, deklarovaná výdrž se snižovala v závislosti na počtu připojených uživatelů. Obecně se dá říci, že při neustálém připojení dvou zařízení vydržel router naživu zhruba 8,5 hodiny v plném provozu, což lze považovat za slušnou hodnotu (TP-Link udává 8–10 hodin). Problém nenastal ani v případě, že se router připojil k powerbance. Výkon dostačoval na souběžné nabíjení a fungování, takovýmto způsobem lze výdrž i zněkolikanásobit.

TP-Link M7350

Router byl celou dobu pohozen v tašce nebo batohu a dosah signálu byl nadstandardní. Problém nenastal ani v případě, že se router nacházel v jiné místnosti. Rychlost stahování zobrazovaná na displeji po celou dobu odpovídala skutečnosti, přehřívání jsme nepozorovali ani při vyšších vnějších teplotách.

Líbilo se nám
  • bez záseků

Zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

TP-Link M7350 nepatří mezi nejlevnější přenosné Wi-Fi LTE routery na trhu, avšak cena necelé 3 tisíce korun se nám vzhledem k výbavě a provedení nezdá přemrštěná. Potěší slušná výdrž baterie, dosah signálu, kvalita provedení i elegantní a účelná aplikace, přes kterou M7350 spravujete. Design by se dal ohodnotit jako povedený, rozhodně si s ním ostudu neuříznete. Oproti tetheringu si polepšíte v tom, že si nevybíjíte baterii vašeho smartphonu, dosah je znatelně lepší a i rychlost může být oproti levnějším smartphonům vyšší.

Klady
  • perfektně přenosný
  • lze připojit až 10 zařízení
  • slušná výdrž baterie
  • přiměřená cena
  • informační displej
  • podpora microSD karet
  • baterii lze uživatelsky vyměnit
  • snadné ovládání pomocí dvou tlačítek
Zápory
  • nižší kvalita krycího plastu displeje
  • detailní nastavení jen skrze aplikaci
  • chybí možnost připojení přes LAN
Diskuze ke článku
Jiri
Prostě Pocket wi-fi, která se užívá už léta letoucí. V praxi hodně špatně využitelné a zbytečné využívání další strany pro připojení je prostě nepraktické.'když už, tak je mnohem jednoduší udělat HS). Pocket wifi mám zkušenost a už nikdy víc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze