TP-Link TL-WR810N
test

TP-Link TL-WR810N

Pro internetové maniaky na cestách
2

Trávíte valnou část života na cestách a internet je pro vás doslova nezbytnost? Možná nechcete přemýšlet nad tím, jaký typ internetu na daném místě bude, proto se vyplatí multifunkční zařízení, které se připojí k internetu jak bezdrátově, tak také pomocí ethernetového kabelu. Jedno takové multifunkční zařízení nám dorazilo do redakce, a tak jsme si pro vás připravili podrobnější seznámení.

Možná trávíte valnou část života na cestách. Nezáleží na tom, zda cestujete mezi internátní školou a domovem, nebo jen máte rádi časté dovolené – všude se hodí internetové připojení. Problém nastává, když dopředu nevíte, jaká kvalita nebo typ internetového připojení v místě vašeho pobytu bude. Nastává tedy otázka, zda si s sebou brát extendery, klasické routery, kapesní LTE routery, nebo access pointy. Možná jste již přemýšleli nad tím, zda existuje zařízení univerzálnějšího charakteru, které se k internetu připojí téměř všemi cestami a ještě k tomu dobře.

TP-Link TL-WR810N

Co byste řekli na to, že jste ho možná právě teď našli? Redakčním testem totiž prošla univerzální „krabička“ s krkolomným označením TL-WR810N, která má za cíl provázet vás kdekoli, kde budete potřebovat internetové připojení.

Technické parametry TP-Link TL-WR810N

Rozměry 85 × 75 × 28 mm
Hmotnost 226 gramů
Wi-Fi 2,4 GHz, 802.11a/b/g/n
LAN
Externí anténa ne
Rychlost maximálně 300 Mb/s
Šifrování 64/128/152bitové WEP, WPA/WPA2,
WPA-PSK/WPA2-PSK

Obsah balení: jen nutný základ

Co byste očekávali od základního balení takového zařízení? Samozřejmě v balení naleznete samotný router a dále krátký ethernetový kabel a základní manuál v několika jazykových mutacích. Odděleně se v balení nachází i vidlice do elektrické zásuvky, ta se však bude většinou nacházet přímo v těle zařízení. Samotná vidlice se liší dle země, ve které zařízení kupujete.

Konstrukční zpracování: kompaktní a elegantní

Stejně jako router, tak i cestovní Wi-Fi router je prvek, na který budete dost často koukat – už jen proto, abyste netlumili signál jeho ukrytím někam „za sedačku“. Produkty TP-Link jsou vyrobené z plastu, ani TL-WR810N není výjimkou. Tělo tvoří lesklé plastové materiály, přesto se nejedná o žádnou katastrofu. Charakter plastů je podobný jako u nedávno testovaného repeateru, kde jsme neměli žádné výhrady. Díky bílému plastu nejsou na těle otisky prstů viditelné, lesklé provedení skryje i většinu menších škrábanců.

TP-Link TL-WR810N

Tělo TP-Link TL-WR810N je poměrně subtilní, zvláště pak s přihlédnutím na fakt, co vše tato krabička dokáže. Konkrétní rozměry činí 85 × 75 × 28 milimetrů, hmotnost poté 226 gramů. Vzhledem k tomu, že se jedná o přenosné zařízení, potěší, že nejde o těžítko (v ruce působí celé zařízení mnohem lehčím dojmem), velikostně vypadá jako 61W zdroj k notebookům od Applu. Pro ještě snazší přenášení lze vidlici, která se běžně zapojuje do elektrické sítě, odejmout, díky tomu se rozměry ještě o trochu zmenší. Pokud často cestujete do zemí, kde se nachází jiný typ zdířky, lze dokoupit i náhradní kompatibilní vidlice.

Hned na vrchní straně se pro co nejsnazší přístupnost nachází hlavní přepínač režimů.

Podíváme se také na ovládací prvky a konektory. Hned na vrchní straně se pro co nejsnazší přístupnost nachází hlavní přepínač režimů, tedy Router, Repeater a Client. Jedná se o malý plastový posuvník, který se nejlépe přesouvá nehtem. Na pravém boku se nachází poměrně velká LED dioda, která informuje svým svitem či problikáváním o aktuálním stavu párování či připojení. Ve webovém administračním rozhraní lze nastavit i noční hodiny, kdy LED pohasne.

TP-Link TL-WR810N

Na spodní hraně se dále nachází konektor LAN/WAN pro připojení drátového internetu a separátně také druhý LAN konektor, obojí využijete dle daného režimu (Access Point/Repeater). Nachází se zde i resetovací tlačítko, které nenápadně vystupuje nad okolní povrch a není tedy nutné hledat tenký dlouhý nástroj. I přesto není důvod k obavám – tlačítko je z logických důvodů aktivní jen v momentě, kdy je adaptér v elektrické síti. A v takové situaci si jej omylem zřejmě nestisknete.

Nastavení a párování: přes prohlížeč snadno a rychle

Přijedete na místo určení, a co teď? Aby vám TP-Link ušetřil práci, stačí krabičku zapojit do elektrické sítě, zvolit vhodný režim pomocí hardwarového přepínače a připojit se k zabezpečené síti, kterou router hned po připojení vytvoří. SSID i heslo naleznete zboku na štítku, každý router je má unikátní. Po připojení stačí do webového prohlížeče nacvakat adresu tplinkwifi.net a zadat přednastavené přihlašovací údaje (admin/admin) – skrze mobilní aplikaci bohužel nastavení nefunguje. Nyní si popíšeme nastavení dle jednotlivých režimů skrze webový prohlížeč.

Router/AP

Možná jste se právě přestěhovali a na nové adrese máte internet šířený skrze standardní zásuvku, internet je tedy napevno nainstalovaný. Pro tyto příležitosti si musíte zakoupit speciální modem, který zvládne signál transformovat do klasické podoby a zároveň zvládne signál bezdrátově rozšířit. Pro tyto případy slouží první z režimů, respektive režim Router/AP.

Router stačí zapojit do elektrické sítě a pomocí kabelu spojit zásuvku a konektor LAN/WAN v routeru, který jako jediný dokáže takový typ internetu transformovat do plnohodnotného použití.

Ve webovém prostředí stačí po přihlášení odsouhlasit nastavený režim Standard Wireless Router a dále pokračovat dle instrukcí. V průběhu vám webová administrace pomůže nastavit bezdrátovou Wi-Fi síť pomocí SSID a hesla. Zbytek nastavení proběhne automaticky, routery od TP-Linku automaticky nastaví internet od většiny u nás běžných poskytovatelů internetového připojení. Celé nastavení zabere asi dvě minuty, v průběhu se router dvakrát restartuje.

TP-Link TL-WR810N

Pokud vám nevyhovuje šíření signálu skrze Wi-Fi, můžete do druhé zdířky routeru zapojit dodávaný ethernet kabel a připojit se k danému zařízení klasickou „drátovou“ formou.

Access Point

Režim Access Point nemá na těle routeru vlastní přepínač, pro potřeby Access Pointu využijete stejný režim jako v předchozím případě, tedy Router/AP (Access Point). Access Point se vyplatí v případě, kdy chcete rozšířit již existující signál, ale nevyhovuje vám bezdrátové spojení, tedy režim Repeater. Pokud je do více místností například v domě dotažen ethernetový kabel, vyplatí se právě režim Access Point, protože signál z routeru putuje v „nezeslabené“ míře. Potěší tedy majitele starších domů, případně velkých kancelářských komplexů, kde se na klasické kabelové spojení myslelo již při budování.

Nastavení v tomto případě probíhá ještě o poznání jednodušeji než v režimu Standard Wireless Router. Stačí zavítat do administrace, zvolit režim Access Point a následně vytvořit vlastní Wi-Fi síť (SSID a heslo).

Repeater

Dostáváme se k režimu Repeater, kdy krabička slouží pro rozšíření již existující bezdrátové sítě, a to pomocí bezdrátového spojení mezi defaultním modemem a právě routerem TP-Link TL-WR810N. Stačí přepnout hardwarový posuvník do střední pozice a opět navštívit webovou administraci. Následně vás rychlý průvodce provede základním nastavením, tedy možností vytvořit zcela novou síť, případně rozšířit stávající síť pomocí stejného SSID a hesla.

V případě režimu Repeater doporučujeme umístit TP-Link TL-WR810N do pomyslného středu míst, kde nově chcete signál rozšířit a kde se nachází původní/hlavní modem s přístupem k internetu.

Repeater

Client

Režim Client je velice blízko režimu Repeater s tím, že slouží pro drátové spojení mezi TP-Link TL-WR810N a napevno nainstalovaným zařízením bez přístupu k internetu, typicky jde o starší televizory bez Wi-Fi, nebo o herní konzole. V tomto režimu stačí navštívit webovou administraci, ze seznamu vybrat defaultní Wi-Fi síť a zadat přístupové heslo.

Vzhledem k tomu, že se jedná o pevné spojení mezi TP-Link TL-WR810N a daným zařízením pomocí ethernet kabelu, TP-Link TL-WR810N už nenabídne možnost rozšíření stávající sítě bezdrátovou formou, jako je tomu u režimu Repeater, čímž rychlost nijak nedegraduje (dochází ke krácení rychlosti internetového připojení v závislosti na vzdálenosti mezi TP-Link TL-WR810N a defaultním routerem).

Reálné zkušenosti: mít vše v jednom je fajn

Univerzálnost celého řešení je velice návyková, během pár dnů budete podobné dovednosti očekávat a vyžadovat napříč produkty různých značek, avšak mnohdy naivně. Ne, TP-Link TL-WR810N není tím nejlepším routerem, repeaterem, ani access pointem, o to tu ale nejde. TP-Link TL-WR810N má zpřístupnit celou řadu dovedností, navíc v kompaktním balení na cesty, a to splňuje bezezbytku. My jsme TP-Link TL-WR810N vyzkoušeli ve všech hlavních režimech, primárně Repeater a Client.

Univerzálnost celého řešení je velice návyková.

V režimu Repeater docházelo vlivem integrovaných antén k většímu zpomalení než u nedávno testovaného repeateru TP-Link RE305, to se ale bavíme o specializovaném a primárně jednoúčelovém produktu (s možností Access Pointu, abychom produktu TP-Link RE305 nekřivdili). Rychlost při přímém srovnání s TP-Link RE305 klesla zhruba o 25 %, což je způsobeno právě kompaktním provedením a samozřejmě anténami, které má TP-Link RE305 externí. Důležité je uvědomit si také fakt, že více než 300 Mb/s routerem neproteče – pro tyto případy je nutné zakoupit specializovaná řešení.

V režimu Client fungovalo řešení TP-Link TL-WR810N zcela bez problémů, využili jsme takto možnosti rozšířit konektivitu starší TV o Wi-Fi.

Možná se ptáte, jak přehledné je nastavení produktu pomocí webové samoobsluhy. Můžete namítnout, že pohodlnější by bylo nastavit vše skrze váš smartphone. Ano, možná by šlo o praktické řešení, avšak ne pohodlnější. Webová samoobsluha je i přes svůj strohý design hluboce propracovaná a většinu nastavení zvládne automaticky, kdy detekuje to, co s TP-Link TL-WR810N zamýšlíte. Nastavení nové sítě zabere pár minut, díky většímu displeji notebooku je navíc vše skvěle přehledné.

Pokud si však stojíte za nastavením skrze displej smartphonu/tabletu, není problém. Stačí se připojit k dané síti a spustit webovou samoobsluhu i na těchto zařízeních, vše funguje standardně a stejně svižně jako na displeji notebooku.

Zhodnocení: balíček za rozumnou cenu

Jak už jsme zmínili v průběhu recenze, u TP-Link TL-WR810N je nejhodnotnější dovedností právě univerzálnost celého řešení. Vyloženě jako repeater si TP-Link TL-WR810N nekupujte, existují totiž specializované produkty, které svoji práci zastanou lépe, kupříkladu několikrát zmiňovaný TP-Link RE305. Pokud jste však často na cestách a nikdy nevíte, jaký typ internetu na vás „vykoukne“, je skvělé mít zařízení, které si poradí téměř se všemi možnými situacemi. Kdyby měl router ještě vlastní baterii a slot na SIM kartu, jednalo by se o opravdový unikát.

TP-Link TL-WR810N

Slotem na SIM router nedisponuje, zato je ale agresivní co se prodejní ceny týče. Bez problému jej totiž na internetu seženete za částku okolo 700 Kč, což je málo i na jednoúčelová zařízení, natož na multifunkční. Za tuto cenu nemáme problém řešení doporučit opravdu každému, i kdyby měl produkt sloužit jen pár měsíců v roce.

Klady
  • univerzálnost celého řešení
  • kompaktní rozměry i hmotnost
  • snadné přepínání režimů i resetování
  • více než příjemná cena
  • elegantní provedení v neutrálních barvách
Zápory
  • maximem je 300 Mb/s, není duální
  • někomu může scházet mobilní aplikace
Diskuze ke článku
Karel
Jo to je poměrně praktická věcička, jen tedy bez podpory standardu ac? Já mám doma od TP linku tento https://www.equiplo.cz/wifi-routery/#TP-Link_Archer_C1200 a má pěkný pokrytí po celém bytě nebo režim hosta u wifi.
Ksop
Tak TP Link jsou držáky no :). Stačí mrknout na kde kterou recenzi. Heuréka je opěvuje a stejně tak dtest nebo https://www.arecenze.cz/routery/ :).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze