Sencor  SAC MT7007C
test

Sencor SAC MT7007C

Pomůže v horkých dnech s ochlazením

Pokud poslední dobou ve vašem bytě stoupá teplota a nemáte se jak ochladit, nejspíše přemýšlíte o pořízení mobilní klimatizace. Na trhu je opravdu velký výběr. My jsme tentokrát otestovali klimatizaci z nižší cenové třídy, přesto nás některé funkce mile překvapily. Co všechno mobilní klimatizace od Sencoru dokáže? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Pokud nemáte možnost nástěnné „split“ klimatizace z jakéhokoliv důvodu, nejspíše se poohlížíte po mobilní. Před samotnou koupí určitě budete porovnávat poměr cena/výkon/spotřeba. A pokud je váš rozpočet max. 7 000 Kč, možná vás zaujme SENCOR SAC MT7007C.

Za zapůjčení Mobilní klimatizace Sencor SAC MT7007C děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si ji můžete i zakoupit.

Technické parametry mobilní klimatizace SENCOR SAC MT7007C

Rozměry 32 × 32 × 67 cm
Hmotnost 24,5 kg
Celková potřeba energie 2 kW
Chladící výkon 7 000 BTU
Vhodný pro prostor cca 25 m²
Funkce chlazení, ventilátor, odvlhčovač
Časovač ano
Rozsah nastavení teplot 18 až 32 °C
Délka napájecího kabelu 1,2 m
Podporované OS Android, iOS
Wi-Fi ano
Cena cca 6 300 Kč

Obsah balení: nic nechybí

Klimatizace je zabalena v obdélníkové krabici a počítejte s tím, že není zrovna lehká. I s příslušenstvím se celá krabice blíží 30 kg. Rozbalení je o to lehčí, stačí vzít krabici po stranách, vytáhnout a zůstane vám jen klimatizace na podstavci s veškerým příslušenstvím. Kromě klimatizace, ke které je pevně připojen napájecí kabel, v balení najdete dálkové ovládání včetně dvou AAA baterií, těsnící sadu pro všechny typy oken (látková zábrana do okna se zipem a suchý zip na nalepení), plastovou sadu pro střešní a posuvná okna včetně šroubků, nastavitelnou hadici pro odvod tepla, výstupní a vstupní adaptér hadice, vypouštěcí hadice a podrobný návod.

Mobilní klimatizace SENCOR SAC MT7007C
Líbilo se nám
  • včetně těsnící sady

Konstrukční zpracování: mobilní ano, ale...

Ačkoliv je klimatizace mobilní, což evokuje, že ji můžete volně přemísťovat do jednotlivých místností, není to úplně tak jednoduché. Samotná klimatizace váží 24,5 kg, má ale kolečka, díky kterým s ní lze lehce manipulovat. Kromě klimatizace bude však potřeba přemisťovat i těsnící sadu. Pokud máte v bytě, či domě schody, přemístění už bude složitější, ale i na to Sencor myslel a po stranách udělal držáky zapuštěné do těla.

Mobilní klimatizace SENCOR SAC MT7007C

V balení nechybí těsnící sada, která je pro vypouštění teplého vzduchu opravdu potřeba. Na rám okna a okno nalepíte suchý zip a látkovou zábranu poté do pootevřeného okna připevníte. Zip pak rozepnete v místě, kam umístíte výstup hadice. Samolepící suchý zip by vyšel pravděpodobně až na tři okna, ale látková zábrana je v balení jen jedna – pokud byste tedy chtěli klimatizaci přemísťovat, je potřeba předělávat i zábranu. Bez toho hadice v okně hůř drží a samozřejmě ani výsledek není perfektní.

Druhou možností pro posuvná a střešní okna je použití plastových vložek, které výrobce dodal včetně šroubků. Vložku jednoduše vložíte do otvoru v okně, přizpůsobíte velikosti okna a zafixujete pomocí šroubků. Výhodou je, že v tomto případě nevrtáte ani do okna/zdi a šroubky připevňujete přímo do vložky. Pak už jen do otvoru vložíte flexibilní hadici s podlouhlou koncovkou. Obě možnosti jsou rychlé, nezaberou více jak 15 minut a zvládne je jeden člověk.

Mobilní klimatizace SENCOR SAC MT7007C

Co se týče designu, dalo by se říci, že odpovídá ceně. Klimatizace má tělo z lesklého plastu, ale vše je pevné a nikde nic neodstává. Lamely, kterými proudí vzduch, jsou na přední straně a lze je nastavovat. Je to možné pouze ručně a je potřeba trochu síly. Přední část klimatizace je velmi jemně zdobena matnou bílou barvou ve formě kratších přímek. Vzor lze ale vidět pouze z blízka. Na zadní části je filtr, který se dá oddělávat, horní a dolní vypouštěcí otvor + místo pro připojení flexibilní hadice se čtvercovou koncovkou, vedle které se nachází otvory, kam můžete umístit koncový kabel.

Na vrchní části je to nejdůležitější, co budete používat – ovládací dotykový panel. Možností zde najdete pouze šest, ale nastavíte na něm vše potřebné, stejně jako na dálkovém ovladači i v aplikaci. Uprostřed je malý displej, který ukazuje teplotu, případně zvolený režim. Tlačítka, podle kterých budete klimatizaci nastavovat, jsou ON/OFF, MODE (tím nastavujete klimatizaci, větrák, odvlhčování), časovač (TIMER), rychlost větráku (FAN SPEED) a na každé straně displeje je tlačítko + a -. Tak nastavujete teplotu vzduchu, který bude proudit do místnosti. Klimatizaci také můžete ovládat pomocí dálkového ovladače, kterým zapnete všechny funkce jako na dotykovém panelu.

Líbilo se nám
  • kolečka usnadňují manipulaci
  • snadné přidělání těsnící sady
  • designem zapadne do každé domácnosti

Funkce: umí víc než chladit

Kromě chlazení nabízí klimatizace Sencor SAC MT7007C i funkce odvlhčování a ventilace. Při zapnutém odvlhčování má kapacitu 0,8 l/h, takže může zcela nahradit klasický odvlhčovač. Je však potřeba myslet na to, že i v tomto režimu je potřeba mít hadici v okně, jelikož vlhký vzduch odchází hadicí, a není tak potřeba vylévat vodu. Na zadní straně klimatizace jsou dva výpustní otvory a v případě naplnění se na displeji ukáže „Ft“ – pak je potřeba obě výpustě kondenzátu zkontrolovat. Pokud zvolíte funkci větráku, nelze logicky měnit teplotu, jen nastavit větrák na rychlost 1 nebo 2. U tohoto režimu není potřeba mít připojenou výstupní hadici.

Časovač můžete nastavit jak pro spuštění, tak vypnutí, a to u všech funkcí. Nastavit ho lze od 1 do 24 hodin. Možná bychom ocenili možnost vypnutí i za 30 minut, které by se mohlo hodit před spaním. A pokud jde o tichý režim, přístroj ho sice nabízí, ale jedná se pouze o snížení rychlosti ventilátoru na rychlost 1 a ztlumení displeje. Pokud tedy máte ventilátor na rychlosti 1, hluk se nijak nesníží, pouze se ztlumí světlo z displeje. Při nastavení ventilátoru na vyšší stupeň je hlučnost klimatizace 63 dB, což není úplně málo, ale pořád je to akceptovatelné.

Chladící výkon mobilních klimatizací se určuje v jednotkách BTU/h, přičemž jedna BTU za hodinu je rovna 0,293 W. Tato klimatizace má chladící výkon 7 000 BTU/h, což je spíše podprůměr a hodí se do místnosti okolo 25 m². V našem případě jsme měli teplotu staženou na nejnižší možnou (18 °C) a místnost o velikosti 24 m² vyhřátou na 27 °C se podařilo vychladit na 25 °C přibližně za hodinu. Je potřeba ovšem dodat, že samotná klimatizace nedisponuje termostatem – pokud jej nevlastníte, nedovíte se, jaká je teplota v místnosti. To také znamená, že se klimatizace automaticky po dosažení nastavené teploty nevypne.

Cenově se Sencor SAC MT7007C řadí mezi levnější modely, a to se odráží na spotřebě. Na trhu je možné koupit klimatizace, které mají nižší spotřebu, což je pro dlouhodobé používání úspornější. Testovaná klimatizace spadá do energetické třídy chlazení A a pokud vás zajímá, jak je klimatizace energeticky náročná, pak vězte, že hodina provozu znamená spotřebu 0,8 kWh. Hodina provozu tak vyjde na zhruba 5 Kč (při průměrné ceně 6 Kč za 1 kWh). Celodenní provoz by vás tak vyšel na 120 Kč. Jestliže však máte otevřený prostor nebo větší místnosti, nejspíše bude lepší poohlédnout se po výkonnějším kousku.

Mobilní klimatizace SENCOR SAC MT7007C

Teplotu lze nastavit mezi 18 až 32 °C. Nečekejte ale, že by vám v zimě ohřála vzduch, jelikož není vybavena funkcí topení. Funguje jen na principu výměny vzduchu. Tento způsob topení by navíc byl i neekonomický.

Líbilo se nám
  • má celkem tři funkce
  • nastavení rychlosti větráku
  • možnost nastavení vypnutí/zapnutí
Nelíbilo se nám
  • vyšší spotřeba
  • v tichém režimu není velký rozdíl v hlučnosti
  • neukazuje teplotu v místnosti

Aplikace: ovládání odkudkoliv

Aplikace Sencor Home podporuje iOS i Android a QR kód naleznete na samotné klimatizaci, ale i v návodu. Po přihlášení/registraci přidáte vybrané zařízení a poté jej dle instrukcí připojíte s mobilním telefonem pomocí Wi-Fi. To vám zaručí, že můžete klimatizaci ovládat na dálku.

Aplikace nabízí naprosto stejné možnosti, jako máte na displeji a dálkovém ovladači s jediným rozdílem – můžete si zde nastavit časovač na zapnutí/vypnutí na vybrané dny, případně na celý týden. Lze si zde zvolit také teplotu a intenzitu ventilace. Výhodou také je, že pokud se nenacházíte v místnosti a potřebujete například zvýšit teplotu, dálkový ovladač tak daleko nedosáhne, kdežto u ovládání přes aplikaci je jedno, kde zrovna jste.

Líbilo se nám
  • nastavení časovače

Závěr: za tuto cenu dobrá volba

V případě, že aktuálně hledáte klimatizaci, na kterou ale nemáte vyhrazeno příliš peněz, může být Sencor SAC MT7007C správnou volbou. Mobilní klimatizace se nemohou rovnat s těmi zabudovanými do zdi, a to jak hlučností, tak výkonem, ovšem můžete volit z většího cenového rozpětí. Pokud bychom se zaměřili na poměr cena/výkon, nemůžeme si na nic stěžovat. Ano, na trhu existují výkonnější i tišší mobilní klimatizace, ale cenový rozdíl je ve většině případů obrovský. Navíc zde dostanete v jednom balení i větrák a odvlhčovač. Pokud tedy chcete vybírat mezi levnějšími modely a se spotřebou jste smíření, mobilní klimatizaci Sencor SAC MT7007C můžeme doporučit.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně těsnící sady
  • kolečka usnadňují manipulaci
  • snadné přidělání těsnící sady
  • designem zapadne do každé domácnosti
  • nastavení časovače
Zápory
  • vyšší spotřeba
  • v tichém režimu není velký rozdíl v hlučnosti
  • neukazuje teplotu v místnosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze